Iz vetra orkan

Iz odprtega pisma

Že ob umestitvi dr. Antona Stresa sem vedel, da se bo njegova napoved o »novem vetru« spremenila v pravi orkan, saj poznam njegovo razmišljanje o laični šoli, izbirnem predmetu Verstva in etika (VE) in verouku v šoli. Sodelovala sva v razpravi, ko sem začel uvajati izbirni predmet VE na »mojo« šolo – Osnovno šolo Maksa Durjave Maribor. 

Še zlasti sem se zdrznil ob izjavi dr. Ivana Štuheca, ko je ob prikazovanju tega, kako v osnovnih šolah skrbimo za nekonfesionalni pouk o verstvih pri Državljanski in domovinski vzgoji ter etiki (DDE) in VE, izjavil, da je en predmet že mrtev. Prepričan sem, da je mislil na slednjega. In ko sem na Zavodu RS za šolstvo preveril podatke o šolah in številu učencev, sem se spet zdrznil ob ugotovitvi, da ima kar prav. Izvaja se na 34 šolah v 49 skupinah, obiskuje pa ga 547 učencev. Nič več poleta, ki sem mu bil priča, ko sem ga začel poučevati in ga predstavljati v medijih in po šolah.

Vzroki in krivci

Seveda je treba poiskati krivce in vzroke, zakaj je stanje takšno, kot je. Krivi so učitelji, ki jim ni do dodatnega izobraževanja, ki ga ta predmet zahteva. Krivi so ravnatelji, ki jih ne spodbujajo in so dopustili, da so se praktično vsi izbirni predmeti razvodeneli, saj je predstavljanje postalo nebodigatreba zadeva. Kriv je izobraževalni sistem, saj ena ura VE na teden ne rešuje primanjkljaja ur učiteljev in tudi finančno ni stimulativna. Krivo je okolje, v katerem imajo vaški župniki (ne le vaški, kajti v Ljubljani le na eni šoli izvajajo ta predmeta – grozljivo!) večji vpliv, kot ga ima šola. Krivo je vaše ministrstvo in seveda tudi vi, kajti vse preveč se ukvarjate s tem, kako bi osiromašili šolstvo, namesto da bi se lotili uresničevati koalicijske obljube (zmanjšati administrativno delo učiteljev, vpeljati podaljšano bivanje v 6. razred ...) in postavili šolstvo in učitelja na mesto, ki mu pripada v učeči se družbi.

Seveda bi bilo neproduktivno samo kritizirati, zato ponujam nekaj rešitev, ki bi zaradi strokovnih argumentov umirile burjo v RKC, v osnovno šolo pa prinesle novo kakovost. Nekonfesionalni pouk o verstvih bi lahko vpeljali pri predmetu DDE ali pa s spremembo pri predmetu VE. Že kot recenzent predloga novega učnega načrta za DDE sem predlagal nekaj sprememb, ki pa v načrtu niso bile upoštevane. Brez odgovora, seveda.

Predlagam

Predmet DDE naj se izvaja tri leta (v 7., 8. in 9. razredu). Prvi dve leti bi se izvajal učni načrt v zdajšnjem obsegu, a brez sklopa o svetovnih religijah. Namesto tega bi lahko dali večji poudarek domovinski vzgoji ali ga nadomestili s sklopom o spolni vzgoji, saj nam po raziskavah in trendih obojega v šolah manjka. Zadnje leto, ko so učenci že sposobni abstraktno razmišljati, pa bi potekali sklopi o svetovnih religijah s poudarkom na večinski religiji Slovencev. Prepričan sem, da bi predmet pridobil na kakovosti in ugledu, učenci pa bi dobili znanje, ki ga želijo sami. Zadovoljili bi starše in RKC. Pa ne le to … Preberite v ŠR!