Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIII, 23. november 2012, številka 18

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 18/2012

Vzorci. Pisano in rožnato. To ima Klementina Kranvogel najraje. Kljub temu, da lahko v njeni omari najdemo kar nekaj oblek, ki si jih je zašila sama, so njena največja strast – vzorci. Uživa, ko se jih domisli, še bolj pa, ko jih prenese na papir ali v računalnik. Veselje pa je nepopisno, ko zares zaživijo ...

Želje po samostojni karieri oblikovalke nikoli ni imela, raje se posveča le nekaterim »korakom«, ki privedejo do končnega izdelka. Pred letom in pol se ji je, še kot študentki, v enem od priznanih domačih tekstilnih podjetij ponudila priložnost, da je začela zanje oblikovati kataloge, sodelovati na snemanjih in modnih revijah. Najbolj ponosna je na vzorce, ki jih je za spodnje perilo oblikovala povsem sama in bodo na prodajnih policah prihodnje leto. V kratkem jo čaka tudi zagovor magistrske naloge na Oddelku za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani ...

Naj mladostni pisani vzorci poživijo te dolge in temne novembrske dni, predvsem pa tokratne Šolske razglede. 

Ob filmu Učitelj se sprašujem …

Pred kratkim sem si ogledala film z naslovom Učitelj. Glede na današnjo temo naj se ustavim ob prizoru, ko se učenci na šolskem dvorišču sprašujejo, kdo bo nadomestil učiteljico, ki je storila samomor. Nekdo pokaže na učitelja športne vzgoje, ki s piščalko vzpostavlja red na dvorišču, in reče: »Mogoče on.« Nekdo drug z zanikanjem pripomni: »On? Ali zna sploh pisati?« Nad tem se lahko zamislimo in se zavemo, da nas učenci opazujejo in si ustvarjajo mnenja o nas prav tako kot mi o njih. Razmišlja Darja Roškar, Osnovna šola Danile Kumar Ljubljana. Več v ŠR!

Ali minister krši etični kodeks?

Kolumna

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je tudi profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Kot profesor bi moral ravnati v skladu z Etičnim kodeksom Univerze v Ljubljani. Tako bi moral ravnati ne le kot profesor na univerzi, temveč tudi zmeraj, ko deluje zunaj univerze. K temu ga kodeks nedvoumno zavezuje. V mislih imam predvsem tri člene tega kodeksa, v katerih je med drugim zapisano: »Pripadnost univerzi se kaže v celovitem prizadevanju za ohranjanje in dviganje njenega ugleda ter vrednot z delom na pedagoškem, raziskovalnem ter umetniškem področju, kot tudi pri nastopanju zunaj univerze.« Piše Zdenko Kodelja. Več v ŠR!

Čas je za malo dostojanstva

Streznitev

Čas je, da zapremo ekrane in odpremo oči. Tako bomo lažje spregledali, kaj se skriva za dimno zaveso vladajoče »elite«, ki si je oblastno pokorila udarne medije, ki »mašira« na naše pravice, na naše univerze, na naše otroke, na naše upokojence, na našo prihodnost in celo na našo lastno zgodovino. Napovedali so vojno svojim državljanom, pred nami celo stražijo parlament. To pomeni, da imamo moč. In res jo imamo, kadar nas je mnogo, kadar smo solidarni in kadar znamo reči NE! Ne, nimamo več pravice do naivnosti, drage učiteljice in učitelji, čas je da se zbudimo iz stoletnega spanja. Razmišlja Tanja Plevnik.

Več »Klik za več!«

Moja šahovska izkušnja

Nekoč in danes

Osnovnošolsko izobraževanje sem končal še pred osamosvojitvijo Slovenije. Hodil sem na podeželsko, takrat še osemletno celodnevno osnovno šolo. Vsi smo se poznali in bilo nam je lepo. Vsak dan sem imel po sedem ur pouka, poleg tega je bila vsak dan še ena od interesnih dejavnosti. Najraje sem imel šah. Razmišljam o svojem otroštvu, mladih danes, o veselju in apatiji, učiteljih …

Več »Klik za več!«

Uspešno in učinkovito

Kombinirani pouk in podružnične šole

Dolgo časa je prevladovalo mišljenje, da so podružnične šole slabše opremljene, imajo slabše razmere za delo, da so učenci v kombiniranih oddelkih za marsikaj prikrajšani, da je pouk na podružnicah manj vreden … A ni tako! Podružnične šole in kombinirani pouk (če odmislimo učiteljevo večjo obremenitev) prinašajo več prednosti kot slabosti. Učenci niso za nič prikrajšani, po znanju pa so vsaj tako uspešni kot njihovi vrstniki iz čistih oddelkov, če ne večkrat celo boljši, saj se učitelj lahko (in se mora) posveti vsakemu učencu posebej in mu pomaga čim bolj razviti potenciale. Učni načrt in standardi znanja so enaki, le učitelj mora biti prožnejši, bolj iznajdljiv in inovativen, da jih uresniči. Predstavlja Bernarda Verboten, prof. razrednega pouka, Osnovna šola Mislinja, Podružnica Dolič.

Več »Klik za več!«

Ne upajo si več sanjati

Izzivi sodobne šole

Zdaj živimo v občutju strahu. Strah nas je prihodnosti, naj bo to ptičja gripa, globalno segrevanje ali kar koli drugega. Toda vsakršna rast temelji na občutjih, ki so nasprotna strahu, torej na upanju, ki pa je izraz zaupanja. Upanje pomeni prepričanje, da bo danes boljši, kot je bil včeraj, in da bo jutri boljši od danes. In prav to upanje, kljub za mnoge brezupnim časom, izžareva David L. Brierley. Optimizem, dobra volja, prijaznost, energija so tisto, kar pri njem opazimo že ob bežnem stiku. Tokrat stik z njim ni bil le bežen, saj smo mu ob nedavnem obisku Slovenije imeli priložnost temeljito prisluhniti. Več v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

Ravnatelji gimnazij povsem enotno nasprotujejo načrtovanim posegom vlade, študijske izmenjave nikakor niso razkošje, poročamo s sobotnih demonstracij. Prijatelji izobraževanja odraslih so ostro zavrnili združevanje zavodov. Obiskali smo omizje civilne iniciative Kakšno šolo hočemo – temu je namenjen tudi list iz dnevnika. Kdo bo ljubil branje? So predelave klasikov nedopusten ali koristne? Odgovori so v ŠR! Predstavljamo vam pasjo čarovnijo, ukvarjamo se z vprašanjem, čigava je država, in z duhovno ravnjo razmišljanja – naredimo korak k njej. Na filozofskem maratonu so nasprotovali izrinjanju filozofije iz gimnazijskih programov. V minianketi se pogovarjamo o pomenu šaha, za vas pa smo vprašali, ali je učitelj dolžan pokazati vsebinske priprave staršem. Z Liembo plujemo po Tanganjiškem jezeru, vzpostavljamo primeren očesni stik, sprehajamo se med knjigami, družimo se v Simbiozi in jemo zdravo. Modro misel nam je zaupala Ambra Blažica, v športnem pogledu pa o športnih polprevodnikih. Objavljamo tudi razpis za delovno mesto.

Ne prezrite priloge Odzivanja, ki prinaša utrip z vseh koncev …