Uspešno in učinkovito

Kombinirani pouk in podružnične šole

/…/ Pri kombiniranem pouku gre za pouk z dvema ali več razredi, ki jih poučuje en učitelj. Kot pri delu v čistem oddelku je tudi v kombinaciji treba pridobivati, razvijati in nadgrajevati vednost, znanje, sposobnosti in spretnosti. Poleg vsega naštetega je pomembna vzgoja – da se oblikujejo stališča, posameznikove pozitivne lastnosti, pogled na življenje in svet, moralne, delovne in družbene vrednote.

/…/ Uporabljamo sodobno računalniško tehnologijo in različno e-gradivo.

Tako v čistih oddelkih kot v kombiniranih morajo biti izpeljane vse faze pouka (uvodna motivacija, usvajanje/obravnava, ponavljanje, urjenje in preverjanje), pri čemer je treba upoštevati načelo fleksibilnosti (časovno razporeditev učnih vsebin, trajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, organizacija izvedbe …) ter načelo ustreznosti razvojni stopnji, usklajeno z učnim načrtom, upoštevaje poprejšnje znanje in izkušnje, morebitne individualne posebnosti ipd.

Več kot le klasičen učitelj

Učitelj v kombinaciji ni le učitelj v klasičnem smislu (pomaga, usmerja, razlaga), temveč učencem pomaga, jih vodi in usmerja k čim samostojnejšemu delu. Dobro mora obvladati samo organizacijo dela, biti mora temeljito pripravljen, znati mora racionalno porabiti čas v razredu, kot vsak učitelj pa mora biti pošten, kritičen, human, razumevajoč, strpen ter pozitivno usmerjen. /…/

Veliko prednosti

V tem času sem dosti razmišljala, kaj te šole pomenijo za kraj in katere so prednosti kombiniranega pouka. Ugotovila sem, da kombinacija pomeni drugačno delo, ki s seboj prinaša precej prednosti v primerjavi s klasičnim poukom v čistem oddelku: manj otrok v razredu, lažje spremljanje in individualizacijo dela, pogostejše povratne informacije, zelo odprt pouk, sodelovalno in izkušenjsko učenje v starostno in programsko heterogenih skupinah, napredovanje glede na učenčeve zmožnosti in ne glede na starost, projektno učno delo, boljši prenos znanja in izkušenj, sodelovanje med učenci obeh razredov, pomoč starejših mlajšim, večjo povezanost otrok, močnejši občutek pripadnosti, večjo samostojnost in samozavest, večjo aktivnost pri pouku, boljšo koncentracijo in pozornost, večjo odgovornost, prilagodljivost in strpnost in večjo samokontrolo vedenja. /…/

Še ščepec slabosti

/.../ Predvsem je zaradi izmeničnega dela občasno motena koncentracija dela, včasih je manj priložnosti za dodatno razlago in usmeritve. Načrtovanje dela je zahtevnejše in prav tako izvedba, večja je potreba po didaktični opremi in učnih pripomočkih, normativi glede števila otrok v kombinaciji so previsoki, pogoste so tudi težave otrok, ki imajo motnje koncentracije in pozornosti.

… iz prakse

/…/ Pri matematiki večkrat skupaj izdelujemo didaktično gradivo, pri čemer starejši pomagajo mlajšim (npr. karte, domine, kviz ipd).

Pri urah književnosti berejo besedila (večinoma starejši mlajšim), vodijo pogovore o prebranem, predlagajo dejavnosti za poglabljanje doživetja, skupaj vrednotimo izdelke ali dejavnosti, ipd.

Pri športni vzgoji učenci vodijo ogrevanje, včasih so sodniki pri različnih igrah in takrat zelo dobro poznajo pravila in skrbijo za upoštevanje le-teh.

S tem je delo bolj pestro in zanimivo za mlajše, starejši pa obenem ponavljajo, utrjujejo in poglabljajo znanje.

Delo v kombinaciji je zelo dobrodošlo pri različnih dnevih dejavnosti.

/…/

BERNARDA VERBOTEN, prof. razrednega pouka

Osnovna šola Mislinja, Podružnica Dolič