Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIII, 9. november 2012, številka 17

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 17/2012

... Potujem. Ne preblizu in ne predaleč. Mesta in podeželje puščam za seboj. Svetloba je pravšnja. Zgoščenko Rahmaninovega Sergeja vstavim v avtoradio, pritisnem na gumb play in »gas do daske«. Klavirski koncerti nasičeni s strastjo, čustvene sonate in preludiji me vedno znova speljejo proč. Zaradi osnih preobremenitev in premalo konjske moči spaka nikamor ne potegne. Vedno vozim na čelu kolone. Slišano in videno odmeva tam med uhlji za očmi.

Zavijem tudi v podeželsko pokrajino na jugozahodu dežele. Sadje tu skoraj redno dozori, trava neprestano raste, še gobarstvo in španske nadaljevanke cvetijo skozi celo leto. Lovci na tartufe na skrivaj trenirajo prašiče ali silijo svoje iz(m)učene pse h kopanju, mimogrede pa naberejo še kakšno kilo kostanjev in obvezno zvrnejo vsaj šilce domače slivovke.

Ta črni zlodej žre vse od kraja. Brez kančka vesti, s privilegiji rdečega sistema, s sprenevedanjem in podlostmi prav vse dobi, kar si poželi. Oljke tu na srečo nikoli niti ne zacvetijo.

/.../

Slikarstvo pomeni zanj (še) vedno (od)rešitev. Ne glede na vse kritike, pritiske, prošnje, prepovedi in priporočila ohranja svoj iskreno samosvoj preprost stil. Svoje kače še vedno pobija povsem sam. Njegove slike (ne)znanci redno obešajo na nove stene, kupnine se čudežno spreminjajo v darila in donacije. Amerike si zdaj ne želi več odkrivati ...

Tako je Albert Pušnar pospremil svoje umetnine v monografskem katalogu k razstavi Iz pekla do Nebes je še Življenje vmes, ki jo je pripravil že ob letošnjem kulturnem prazniku na Osnovni šoli Milojke Štrukelj v Novi Gorici, kjer je učitelj že dolga leta – razredni učitelj, v podaljšanem bivanju, poučuje računalništvo ... Z razstavo je oznamoval tudi svoj življenjski jubilej, tisti okrogli, tam nekje vmes, sredi življenja, Življenja pravzaprav. Živi ga polno, rad ga ima in zares umetniška duša je. Njegova slike to zagotovo sporočajo, seveda pa tudi besede, s katerimi vabi k ogledu. 

Še veš svoj dolg, učitelj?

Uvodnik

Naloga tega uvodnika je spomniti učitelje na družbeno odgovornost. Informacijska aplikacija eAsistent, ki jo za šolsko rabo razvija eno od slovenskih zasebnih podjetij, obljublja naslednje: učitelji bodo znova učitelji in ne več administrativni delavci, ker bo vsak učitelj prihranil 103 ure administrativnega dela; komunikacija s starši bo hitrejša, preprostejša in bolj osebna, na vsaki šoli bo vzpostavljen sistem, ki bo omogočal upravljanje vseh ključnih procesov na šoli itd. Učitelji in vodstva šol so te obljube sprejeli kot čisto zlato. Brez sleherne distance. Brez dvoma. Kupili smo celo izjavo, da je komunikacija prek računalnika bolj osebna.

Preden nadaljujem, moram priznati, da se je administrativno delo res skrajšalo. Toda ali je to vse? Kaj pa, če nas trenutno navdušenje zaslepljuje za manj prijetne dolgoročne učinke uvajanja takšnih aplikacij v šole? Kaj če dolgoročno učitelji nikakor ne bodo učitelji? Kaj če ima prav Christian Laval, ki nas v knjigi Šola ni podjetje svari pred … Razmišlja in se poglablja Andrej Adam.

Več »Klik za več!«

Ne samo privatizacija – tudi etatizacija

Kolumna

Za razliko od Britancev nimamo prav globoko ukoreninjene demokratične kulture, ki bi ustvarjala polje vsaj približno smiselnega dialoga. To pa ne pomeni, da smo v Sloveniji kaj manj »sposobni za demokracijo« kot drugje po svetu, kar se je navsezadnje pokazalo v osemdesetih in devetdesetih letih. Glede na konstitucijo družbenega prostora pa se bo, kot vse kaže, sposobnost za demokracijo morala bolj izkazati v obliki civilnih oblik odpora kot v zaželenih oblikah dialoga prek prepadov razlik. Razmišlja Darko Štrajn. Več v ŠR!

Morda celo združeni

Nov koncept matur

Kritike na račun obeh matur je pravzaprav slišati že od njune vpeljave, a korenitejših sprememb do zdaj ni bilo. Nedavno je komisija, ki jo je imenoval v. d. direktorja direktorata za srednje in višje šolstvo na ministrstvu za izobraževanje dr. Jurij Šink, oblikovala predlog novega koncepta obeh matur. Po informacijah, ki smo jih dobili na MIZKŠ, komisija pripravlja spremembe mature (ne pa zaključnega izpita), ki jih usklajuje s široko razpravo. Pozanimali smo se, kakšne spremembe načrtujejo.

Več »Klik za več!«

Zakaj sem (ne)rada učiteljica?

Sodobni Martini Kačurji

Sodobni Martini Kačurji ne klonemo tako zlahka, saj se bolj kot kdaj koli zavedamo svoje vloge, vrednosti in vpliva. Pravzaprav nas vsaka klofuta naredi še trdnejše. In vedno bolj se zavedamo, česa smo zmožni. Zveni kot grožnja? Če dobro premislim – verjetno res. Pustite me delati tisto, kar rada delam, pustite me delati z otroki in mi ne vežite rok z bedastimi predpisi, neutemeljenimi očitki in nenehnimi grožnjami ter podcenjevanjem. Pustite mi biti učiteljica, pa bomo vsi zadovoljni. Piše Jožica Frigelj.

Več »Klik za več!«

Zanesti se nase

Za kakovost in dostojanstvo

Že stotič ponavljam, da »kakovost šole pade in zraste z učiteljem« in ne z menjavo šolskih politik, generacij ter kriz in da slovensko šolo in ugled šolnikov uničujejo v prvi vrsti slabi, nekakovostni učitelji. Prenos znanja, za katerega je pooblaščen učitelj, je res del širšega socializacijskega procesa, vendar je pouk zavesten, nameren in organiziran vpliv na posameznika, vpliv, za katerega je odgovoren izključno učitelj sam. Pri učencih spoznavni aparat še ni dokončno oblikovan. Razlike v predznanju, samozavesti, ambicijah in različen nabor izkušenj učencev so dodatni izzivi, spet predvsem za učitelje, kako uspešno, sproti in dolgotrajno motivirati učence in ne manipulirati z njimi. O tem Jolanda Regouc.

Več »Klik za več!«

Bodimo zavezniki

Komunikacija

Komunikacija je v pedagoških poklicih izjemno pomembna, saj je temeljno orodje poučevanja in dela z ljudmi. Dobro je vedeti, da se moramo v tej spretnosti nenehno uriti in o njej poglobljeno razmišljati. Komunikacijske okoliščine so namreč tako različne, da jih ne moremo natančno predvideti. Prav tako nikoli ne moremo vedeti, kako se bo komunikacija razpletla. Strokovnjaki celo pravijo, da gre v treh četrtinah komunikacije za nesporazum. Ob resničnem zgledu predstavljamo, kako to početi strokovno in ustrezno – pogovarjamo se z dr. Alenko Polak. Več v ŠR!

Dialoška šola

Poučevanje za prihodnost

Šola, ki vzgaja učence za tretje tisočletje, jim mora biti sposobna posredovati strategije za dvig avtonomije in samoodgovornosti, kar jim omogoči odgovorno zastopanje lastnih interesov. Mora jih »opolnomočiti«. To je hkrati proces in profesionalna podpora ljudi, ki tako premagajo subjektivni občutek nemoči in se zavejo lastnih virov, s katerimi lahko stopijo naprej v deliberativno demokracijo, ki si utira pot v postmoderni čas. V »poznih demokracijah« obstaja vedno večji razkorak med uradno politiko in prizadeto javnostjo. Predstavlja Jolanda Lazar. Več v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

Raziskovalni uspehi so kot tolažba ob varčevanju. Le kaj imajo s tem Turki? Proti noveli visokošolskega zakona so se izrekle tudi študentke pedagogike in andragogike. Objavljamo kritičen odmev na srednješolsko dogajanje v Kranju. Pišemo o mladih in zaposlovanju ter o globalnem učenju v slovenskih šolah. Pokukali smo v zelo stare pedagoške liste in odkrili – da so zelo aktualni! Sprašujemo se, kako rešiti državo. V Listu iz dnevnika tokrat o tržnici znanja, v Minianketi o predšolski vzgoji, za vas pa smo vprašali o plačevanju regresa za prehrano. Tokrat smo uglašeni s pomočjo joge za srednješolce in navdušeni nad predavanjem o javnem nastopanju. Podali smo se v Palestino, Simbioz@ pa še zmeraj povezuje Slovenijo. Povzemamo spletne razprave naših forumovcev o varčevanju – za hec in zares. Predstavljamo dejavnosti za otroke o temi, kaj je prijazno. Nadaljujemo z učinkovitim učenjem matematike in odgovarjamo na vprašanje o podaljšanem bivanju in denarnih obremenitvah za starše. Pozornost namenjamo posvojenim otrokom, obeležujemo jubileje osnovnih šol in srednje – na eni od njih so še posebno prekaljeni in trdoživi. Nekje so se pogovarjali o radostih in stiskah odraščanja. Seveda so spet z nami Čečkalčki, modra misel enajstletne ljubeče Karidije, ki se ob svoji sestrici Eli spominja poletja, v Športnem pogledu je tokrat beseda o navidezni skrbi, poročamo pa tudi s strokovnega sveta za splošno izobraževanje. Napovedujemo še tradicionalni Slovenski knjižni sejem.

Ne prezrite!

Državni izpitni center objavlja razpis za ocenjevalce na maturi. Predstavljata se vam Vesela šola in Teater za vse, ki pride povsod. Vabljeni ste tudi v znano letovišče Debeli rtič. Objavljamo tudi razpisa za delovni mesti.