Sondo bomo poslali v nebo

List iz dnevnika

Zamisel se je v meni razvijala vse do lanskega poletja, ko se je pojavila priložnost, da jo uresničim. Pozitiven odziv ravnateljice Alenke Krapež in učiteljev mentorjev (Timoteja Maroševiča, dr. Vide Kariž Merhar, Klemena Bajca, Alenke Mozer, Sonje Artač, Maje Gerden, Cedrica Kleina in Julijane Taseva) je projekt pognal.

Cilj je izdelati atmosfersko sondo, ki bo na višino 35 kilometrov ponesla izbrane senzorje in celotno pot posnela z vgrajeno kamero. Sonda se bo dvignila s pomočjo meteorološkega balona, napolnjenega s helijem. Po poku balona na predvideni višini se bo padalo samodejno odprlo in sonda bo varno zajadrala proti tlom.

Odziv dijakov na sam projekt Vič gre v vesolje je bil takojšen, čeprav sprva niso bili povsem prepričani, da nam bo uspelo. Po tednu dni se je ekipa 35 dijakov že spopadala s stružnico in ročnim vrtalnikom. /…/

Med samim delom so dijaki pokazali veliko mero iznajdljivosti. Sami rešujejo vse tehnične probleme, tako so, denimo, izdelali tlačno posodo z grelcem, katera bo merila koncentracijo CO2 in O2 visoko v atmosferi. Dodatno jih je motivirala ugotovitev, da nekaterih meritev sploh ni mogoče dobiti in da bodo prvi, ki jih bodo izvedli in jih tudi javno objavili.

Druga plat, s katero nas dijaki presenečajo, je njihovo zanimanje za samo organizacijo in strukturo projekta. Sami so predlagali sponzorje in izdelali grafično podobo spletne strani (http://vesolje.gimvic.org), ki jo redno posodabljajo, načrtujejo potek dogodkov in vodijo priprave na spust.

Iz začetne plahosti pri predlogih za delo so se razvile burne debate o ustreznih rešitvah, porodilo pa se je še kup zamisli za prihodnje delo. /…/

Vse, ki vas projekt bolj podrobno zanima, vabimo jutri, 3. marca letos, ob štirih zjutraj pred Pedagoško fakulteto v Ljubljani na spust sonde in predstavitev projekta.

 

ROK CAPUDER