Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIII, 2. marec 2012, številka 05

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 5/2012

Ženske pesmi. Male velike mojstrovine dolgoletne učiteljice razrednega pouka, predvsem tudi pesnice, Anice Perpar, zbrane v lični knjižici, obogateni s podobami vrhunske akvarelistke Stanislave Knez Milojković, so nas prevzele – besede in podobe.

Podobe in besede iz prikupne knjižice objavljamo tokrat, pred dnevom žena, prav za vas, drage razgledovke, drage bralke. Za praznik. Tudi za bralce, seveda. Ženske pesmi. Pesmi o vseh nas …

V krogu brez ostrih meja

Jin in jang

Jin in jang sta temeljna pojma kitajske filozofije. Predstavljata ločene in na videz nezdružljive dele, ki se med seboj dopolnjujejo. Denimo: ogenj in vodo, svetlobo in temo, toploto in mraz, moško in žensko dušo. Taka dvojnost je značilna za kitajsko filozofijo, umetnost, medicino, znanost in borilne veščine. Jang je svetel in povezan z moškim načelom, jin temnejši in je povezan z ženskim načelom. Skupaj tvorita krog. Jang in jin si nasprotujeta, a povezana sta v celoto (krog). Vendar ne obstajata v čisti obliki, ker ima vsaka stvar delež obojega. V uvodniku o spolnih vlogah razmišlja Vid Pečjak.

Več »Klik za več!«

Vrnitev na invalidskem vozičku

Učitelj paraplegik v osnovni šoli

»Življenje nam včasih prinese izzive, ki jih nikoli ne bi pričakovali ali si jih želeli. Leta 2008, dan po tistem, ko so učenci moje šole odšli na počitnice, sem zaradi padca z lestve postal paraplegik. V trenutku, ko mi je kirurg dejal, da ne bom nikoli več hodil, se je moje življenje popolnoma spremenilo. Obdobje v bolnišnici in na dolgotrajni rehabilitaciji v Soči je bilo obdobje izjemnega osebnega boja in mnogih preizkušenj. Kot mlad učitelj geografije in sociologije sem pred nesrečo z navdušenjem opravljal svoj poklic. Opravljal sem delo, ki sem si ga od nekdaj želel in za katerega sem se izobraževal. Usodne posledice nesreče so me še toliko bolj prizadele, ker sem mislil, da ne bom sposoben vnovič delati v šoli.« Igor Plohl nam predstavlja svojo pot nazaj v učiteljski poklic.

Več »Klik za več!«

Vzgojitelji v vrtcih se učijo skupaj z otroki

Koncept Reggio Emilia

V katero smer bo šel konceptualni razvoj slovenskih vrtcev? Predšolska vzgoja v vrtcih po svetu poteka z zelo različnimi prijemi, ki temeljijo na različnih teorijah in pedagoških konceptih, med katerimi so pogosti, verjetno celo prevladujoči, ciljno zasnovani in pošolani programi vrtcev. Ker je učinek vrtca na otrokov razvoj, učenje in poznejši šolski uspeh odvisen od številnih dejavnikov, še nikomur ni uspelo nesporno dokazati, da je določen pristop boljši od vseh drugih. Dr. Marcela Batistič Zorec verjame, da sta otroštvo in vzgoja družbeno konstruirana in da je zavzemanje za neko odločitev stvar etične in politične izbire. Več v ŠR!

Sondo bomo poslali v nebo

List iz dnevnika

Učitelji naravoslovnih predmetov se ves čas sprašujejo, kako dijakom približati snov, ki jo obravnavajo pri pouku, in se ob tem navezati na druge predmete in uporabne znanosti. Kako dijakom posredovati tisti ''čut'' za svet okrog sebe, ki ga lahko pridobijo le z izkušnjo?

Odgovor zagotovo leži v praktičnem delu, h kateremu dijaki pristopijo prostovoljno. Projekti, ki burijo domišljijo, dijake pritegnejo, da svoj prosti čas namenijo raziskovalnemu delu.

Zamisel o projektu Vič gre v vesolje je stara že več kot dve leti. Nekega dne je Rok Capuder, profesor fizike na Gimnaziji Vič v Ljubljani naključno naletel na posnetek očeta, ki je s svojim sinom na balon pritrdil telefon in dvig posnel. ''Čisto preprosta zadeva, ki bi jo lahko uporabili tudi v šoli,'' je tedaj pomislil.

Več »Klik za več!«

Berlin

… živi s filmom

Na valentinov dan sva se s fantom sprehajala v bližini Potzdamer Platza. To je glavno prizorišče Berlinala. Ko sva hodila mimo nekega hotela, sva zagledala množico ljudi, ki se je začela zbirati ob ograji, ki je ščitila stranski vhod. Ker so vsi delovali precej napeto in v pričakovanju, sva se odločila, da počakava, saj morda vidiva katerega od znanih igralcev ali režiserjev. Imela sva prav. Nekaj minut pozneje se je pripeljal črni jaguar z zatemnjenimi stekli in iz njega je izstopila, ne boste verjeli, kar Meryl Streep. 62-letna igralka je v sklopu festivala prav na valentinovo dobila zlatega medveda za življenjsko delo. Piše Petra Novak!

Več »Klik za več!«

Punce pridne, fantje iskrivi – mar res?

Razlike med spoloma

Bliža se praznik, namenjen ženskam, razmisleku o njihovi vlogi in položaju v družbi. A tokrat smo se določili, da bomo ob tej priložnosti namenili posebno pozornost vprašanju, zakaj so dosežki fantov slabši od dosežkov deklet – tako kažejo mednarodna in domača zunanja preverjanja znanja. Deklice niso uspešnejše le pri nas, marveč tudi drugje. Če so se še pred nedavnim šolske politike ukvarjale z vprašanji krivične zgodovinske, kulturne in izobraževalne obravnave deklet in žensk, zdaj preusmerjajo svojo pozornost k fantom. O tem so za Šolske razglede spregovorili strokovnjaki z ljubljanske Pedagoške fakultete, ki so to temo obravnavali pri delu s študenti, in sicer interdisciplinarno z zorišča pedagogike, pedagoške psihologije in sociologije. Besedo imajo dr. Mojca Peček Čuk, dr. Cveta Razdevšek Pučko in dr. Slavko Gaber. Več v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

Pišemo o visokošolskih goljufijah, ki jih pometamo pod preprogo, o nasilju med dijaki, o svetovalcu za kakovost, predstavljamo šolski izkušnji invalidke in sladkorne bolnice ter pet popravkov osnovne šole, kot so si jih zamislili v neki mednarodni reviji. Kako je mogoče brati pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas v delu, ki govori o vzgoji in izobraževanju? Analizira dr. Mojca Kovač Šebart. Kdo odreja učiteljevo delo? Ponazarjamo z diagramom. Dr. Manca Košir razkriva, kako je odšla z Medvedovim pečatom v življenje. V rubriki Opazujem, razmišljam, spoznavam Žiga Vavpotič razmišlja o moškem in ženskem svetu ter o tovrstnem predalčkanju. Popeljemo vas med ljudstvo Naxi. V sklopu eko družabnih iger boste spoznali, kako očistiti jezero, predstavljamo vam, kako je boj proti naglavnim ušem še zmeraj težak in kako pretirano gledanje televizije v zgodnjem otroštvu vpliva na inteligentnost. Učitelj z vami deli navdušenje nad pisalom prihodnosti, lotevamo se spoštljivosti v razredu, Tereza Žerdin odgovarja na vprašanje v zvezi z naslavljanjem učiteljev. V minianketi o tem, koliko se srednje šole primerjajo s primerljivimi šolami glede dosežkov na maturi. Za vas smo spraševali o vpisu v srednje šole brez državljanstva, poročamo tudi s seje strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje. Vabimo vas na javno tribuno civilne iniciative Kakšno šolo hočemo in na Kulturni bazar. V Športnem pogledu razmišljamo o zapostavljenosti kulture v devetletki, v Študentski areni pa o izpitnem obdobju. Spet so z nami Čečkalčki, modruje pa tokrat polletni Žan. Ujeli smo celo pustne utrinke.

Ne prezrite!

DZS vam predstavlja svoje novosti, vabljeni pa ste tudi v Prlekijo!

Šola za ravnatelje pa 3. in 4. aprila prireja znanstveni posvet Vodenje v vzgoji in izobraževanju o uporabi podatkov v vrtcih in šolah.

Objavljamo tudi razpisa za delovno mesto. 

Še presenečenje!

ŠR obdarujejo – morda prav vas?

Z veseljem bomo ob 8. marcu, prazniku žensk, med vas, drage bralke, razdelili deset knjižic s pesmimi in podobami, ki krasijo tudi tokratne Šolske razglede, torej Ženske pesmi Anice Perpar. Zahvaljujemo se založniku, zavodu Ad Pirum, da nam jih je podaril za vas.

Kaj od vas pričakujemo? Poglejte v ŠR!

Za vas smo pripravili še eno presenečenje!

Kaj menite, ali je Manca Košir navdušena kvartopirka ali ni? Za pravilni odgovor si bo nekdo od bralcev prislužil knjigo Mance Košir Drugačna razmerja (izbrala jo je avtorica sama in jo tudi podarja). Kritiki jo označujejo kot njeno najdrznejše delo … Več v ŠR!