Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVII, 30. september 2016, številka 15

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 15/2016

Med vzgojitelji, učitelji in drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju kar buhti od ustvarjalnosti, četudi jo teža vsakdana, v poklicnem delu pa čedalje več birokracije in administriranja ter običajnemu človeku nerazumnih zakonov po malem duši. A na srečo je vse to ne zaduši, pravzaprav jo le še bolj razplamteva. Ustvarjanje je brbotanje, je iskrivost, je življenje; je svojevrstno osvobajanje in rast. Je pot.

Po poti ustvarjalnosti že desetletja stopa Magdalena Klarer,diplomirana slikarka kostumografinja, učiteljica umetnosti, zelo dejavna na različnih umetniških področjih in zaposlena na Osnovni šoli Hudinja Celje. Odkriva, se navdušuje, spoznava, se znova in znova čudi. Je ena od neutrudnih ustvarjalk. Tokrat jo bomo skupaj spoznavali ob delčku njenega ustvarjanja v rimah in podobah. 

Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev,
želimo prav vsem učiteljem, vzgojiteljem
in drugim zaposlenim v vzgoji in izobraževanju,
da bi čim bolj v miru in brez odvečnih pritiskov opravljali svoj poklic,
to najžlahtnejše poslanstvo.

Politika marginalizira pomen izobraževanja

Uvodnik

Bolje izobraženo prebivalstvo je ena redkih – če ne že edina – primerjalna prednost, ki bi jih naša država pred drugimi lahko realno razvila ter prebivalkam in prebivalcem zagotavljala bolj kakovostno in bolj predvidljivo prihodnost.

V samem središču strategij o našem razvoju bi morala biti ambicija o nadpovprečno izobraženem in usposobljenem prebivalstvu, ko ga primerjamo z drugimi evropskimi državami! Piše Branimir Štrukelj

Več »Klik za več!«

Kaj pa smisel?

Ob izjavi za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela

Novo šolsko leto je tu in z njim nove radosti. Tudi tokrat nas je razveselilo ministrstvo z dodatnim obrazcem: Izjava za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela. Pravzaprav nič posebnega, zgolj še ena v vrsti nebuloz, s katerimi se dnevno srečujemo. Skorajda se zdi, da so na resornem ministrstvu prepričani, da učitelji v začetku šolskega leta nimamo drugega dela, kot da izpolnjujemo njihove formularje. In kljub temu, da imajo o meni čisto vse podatke, vključno z rezultati IQ testa in številko čevljev, ki jih nosim, moram podpisati izjavo in se pri tem obvezati, da vem, da je navajanje neresničnih podatkov lahko razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Že v štartu se mi podtika nepoštenje. V osnovi se me ustrahuje, odločno ugotavlja Jožica Frigelj

Več »Klik za več!«

Sedem skrivnosti Fincev

30. Rutarjeva lekcija

Medtem ko v Sloveniji nekateri strokovnjaki dopuščajo možnost, da starši kdaj pa kdaj udarijo otroka, češ da je udarec lahko dober zanj, in medtem ko šolniki množično romajo na Finsko, da bi se poučili o sedmih skrivnostih njihovega izjemnega šolskega sistema, se dogaja še nekaj.

Vse več je ekonomistov in pravnikov, ki zasedajo mesta, na katerih so bili nekoč vrhunski strokovnjaki, filozofi, sociologi in drugi humanistično izobraženi ljudje, ki so se zares spoznali na teorije izobraževanja in napredne edukacijske prakse. V Sloveniji je zato vse več ekonomskega žargona o dodani vrednosti, profitih, potrebi po krčenju sredstev in zategovanju pasu, vse več je neoliberalnega novoreka o privatni lastnini oziroma kapitalu, ki da ga je treba vlagati, da ga bo jutri še več – za nekatere, kajpada, saj tega ni treba posebej poudarjati.

O delovanju šol zato vse bolj odločajo tehnokrati, ki razmišljajo, da je šola podjetje, ki ga morajo voditi menedžerji. Več v kritičnem zapisu dr. Dušana Rutarja

Več »Klik za več!«

Južna Koreja in njena uspešnost

Naš komentar

Univerzitetni kampus se že ob vhodu ponaša s konstrukcijo slovitega Rema Kohlhaasa, galerijo moderne umetnosti, kar je samo ena od mnogih ilustracij dejstva, da gospodarski napredek in konkurenčnost ne shajata brez kulture in umetnosti. Sprehod od vhoda naprej po gigantskem kampusu pa lahko zbuja samo zavist glede na množico fakultet v ekološko neoporečnem okolju in glede na množice mladih (tudi konec julija!), ki se zares intenzivno učijo in zanimajo za svoja področja. Dr. Darko Štrajn o vtisih iz oddaljene dežele.

Več »Klik za več!«

Možnosti so!

Racionalizacija stroškov šolske prehrane

Za vse te ukrepe je potreben človek, ki se s tem ukvarja. To je običajno vodja prehrane. Žal je vodenje prehrane mnogokrat dodatna dejavnost učitelja, ki se dodatnemu delu ne more dovolj posvetiti, kajti – kot sem že omenila – dodatni ukrepi zahtevajo kar nekaj časa.

Pomembno je, da ravnatelji vzamejo vsa dejstva pod drobnogled in se premišljeno odločijo, kaj je zanje najbolj smotrno. Piše Andrejka Rozman, vodja šolske prehrane. 

Več »Klik za več!«

In še …

Pred začetkom novega študijskega leta tudi o slovenskih študentih v primerjavah OECD. Kot dobro ali slabo vino. * Dober vzgojitelj otrokovih problemov ne sme jemati kot lastnih, znati pa se mora vanje vživeti, jih opazovati skozi otrokove oči in mu ob iskanju rešitev stati ob strani. Naše delo – veliko več kot le služba. * Razumeti in biti razumljen. O vključevanju učencev tujcev v vzgojno-izobraževalni sistem.* Srednješolci v vrtcu prikazali privlačen svet kemijskih reakcij iz vsakdanjega življenja. Po poklicne izkušnje.*O tehnikah ustrahovanja. In kje je prostor za vse lepote življenja? Ne da(j)mo se.* Bali – jutro sveta, Bali – zadnji paradiž. Z gornjimi besedami je J. Nehru poetično označil indonezijski otok Bali in s tem vsaj delno pomagal razložiti, zakaj ta otok privlači vedno številnejše trume turistov – čeprav ni rečeno, da mu je to samo v prid. *Načrtno razvijanje odgovornosti.Med poukom delajo učenci večinoma samostojno, učitelj je le asistent, ki jih usmerja in jim pomaga. O švedski izkušnji.

Objavljamo zanimiv medpredmetni poklon Williamu Shakespeareju na novomeški gimnaziji, list iz dnevnika tokrat z mariborske II. gimnazije, opisuje pa teden v Beli krajini. V rubriki zanima nas učitelji pred svojim praznikom razmišljajo o svojem poklicu, spoznavamo utrip med najmlajšimi, v rubriki kaj bi mi brez spleta tokrat o različnih spletnih brskalnikih in njihovih prednostih ter slabostih. Koliko zunajšolskih dejavnosti naj ima otrok? Vprašanje, ki se poraja mnogokrat – o njem razmišlja Tereza Žerdin. V rubriki uglašeno tokrat o posebnih zmagah in tudi o tem, kako tedaj, kadar ne zmagamo.

To je le del zanimivih vsebin iz novih Šolskih razgledov

Objavljamo tudi rubriko MIZŠ – v njej je med drugim beseda o novem akademskem letu in bližajočem se svetovnem dnevu učiteljev. NLB pa nas, kot že nekajkrat, seznanja s svojo predplačniško MasterCard in posebno NFC nalepko, ki omogoča praktično in hitro brezstično plačevanje.