Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXVII, 17. junij 2016, številka 12

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 12/2016

Letos je v Bohinju zadnji teden maja in prvi teden junija potekal že 10. Mednarodni festival alpskega cvetja. Že od samega začetka festivala na njem z različnimi dejavnostmi sodeluje tudi Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica. Vsako leto na šoli pripravijo likovno razstavo učencev (in učiteljev ter drugih lokalnih umetnikov), ki se vsebinsko navezuje na temo festivala. Letos so upodabljali travniške, divje orhideje (kukavičevke) v različnih tehnikah – mešani, z akrilnimi ali tempera barvami, s kolažem … Pri poustvarjanju so uživali vsi – tako učenci kot učitelji, saj so prek izražanja z likovno umetnostjo širili znanje o več kot štiridesetih vrstah kukavičevk, ki rastejo v Bohinju.

Sprehodite se po Šolskih razgledih, podajte se – ob zanimivih vsebinah, ki smo jih pripravili za zadnjo številko v tem šolskem letu – med kukavičevke bohinjskih osnovnošolcev. Potem pa veselo počitnicam nasproti, v naravo, na travnike, tudi med kukavičevke. Uživajte ob pogledu nanje, prepustite se lepoti. Narava je premore neskončno veliko …  

Slovenija: navodila za uporabo

Uvodnik

Predstavljajte si, da ob potepu po Sloveniji naletite na velik gumb, na katerem piše »RESET«. To je tisti gumb, ki pobriše iz spomina vso navlako; gumb, ki zapre nedejavne programe in ob ponovnem zagonu zagotovi gladko obratovanje sistema. Obstanete pred gumbom in se zamislite: Ga pritisniti ali ne? Kakšne bodo posledice? Kdo pa ste, da bi prevzeli na svoja pleča odgovornost za tako veliko spremembo v celotni državi? Kaj pa če kaj pokvarite? Raje ne!

In prav je tako. Ne zato, ker bi v Sloveniji vse teklo gladko, temveč zato, ker preprosto nimamo kompetenc, da bi resnično prevzeli odgovornost za upravljanje s kompleksnostjo tega, čemur rečemo država. Tudi tisti vplivni in močni, ki se trudijo dajati vtis, da vedo, kaj delajo, niso zares pripravljeni prevzeti vse odgovornosti za svoje odločitve v imenu ljudstva, ki ga zastopajo. Razmišljanje Nare Petroviča. 

Več »Klik za več!«

Boštjan Videmšek in fototerapija teme

Aktualen zapis dijaka

Molčali smo, ko so vpili, klicali življenje. Vpili smo, ko so ga iskali. Dan za dnem smo opazovali zbegane oči, kako so skladno s tresočim životom preskakovale v tesnobi utesnjenosti, medtem ko smo sami s svojimi »zgolj« zavijali. Sedeli smo na toplem in bili tako strašansko in tako strašljivo brezčutni. Bojda nas je bilo strah. Ne da bi vedeli zakaj … Ne da bi želeli vedeti zakaj. Lučaj od tujega pekla, ki ga nismo želeli … priznati. Mrzko smo ga zaznavali nekje v daljavi. Kar ni in ni hotel zbledeti. Res, prekleto prestrašeni smo (bili).

Novinar je. Jasno, tudi filozof. Pa pisatelj in tekač, ultramaratonec. »Zaplotnikovski« iskalec poti. Njegov uradni naziv? Ne vem. Vseeno mi je. Uradno je izzvenelo in se nahaja nekje na obrobju dolgotrajnega spomina. Boštjan Videmšek je, ko je strnil prve misli, nepomembnost tja upravičeno pospremil. Piše Blaž Lipar. 

Več »Klik za več!«

Stres in počitnice

Rutarjeve lekcije

Za vsakogar, ki dela v šolskem polju, so dolge poletne počitnice kakor balzam. Izkušnje potrjujejo zapisano, toda to je šele tista polovica zgodbe, ki niti ni najpomembnejša. Zares pomembna polovica je tale. Učitelji sami pogosto omenjajo stres in izgorelost na delovnem mestu. Dobro je zato pred nakupom novih kopalk in odhodom na počitnice odgovoriti vsaj na tole vprašanje. Kaj je stres in ali počitnice res delujejo blagodejno že samo zato, ker ni treba hoditi v šolo?

Ko govorimo o stresu, je gotovo dobro in koristno najprej opozoriti na oksidativni stres … Dušan Rutar. 

Več »Klik za več!«

Pomemben pristen stik

Slovenščina za učence priseljence iz Afganistana in Sirije

To pomlad smo se v Osnovni šoli Frana S. Finžgarja Lesce spoprijeli z novim izzivom. V šolo smo vključili tri učence priseljence – otroke brez spremstva, prosilce za mednarodno zaščito. Dva sta v našo državo prišla iz Afganistana, eden iz Sirije. Mlajšega, starega 13 let, smo umestili v četrti razred, starejša fanta, 15-letnika, pa v osmi razred. Učenci šole so jih prijazno sprejeli medse, tako da so se hitro pomešali med vrstnike.

Šola se je z vključitvijo otrok priseljencev brez spremstva znašla pred vrsto vprašanj, ki so zadevala cel spekter njihovih potreb v novem okolju – od povsem praktično življenjskih do psihosocialnih in izobraževalnih. Veliko smo se ukvarjali z vprašanji: kako jih vključiti v šolo med šolskim letom, kako jim pomagati pri vraščanju v novo okolje, jim pomagati premagovati čustvene stiske, kakšne prilagoditve bodo potrebovali, kako se bomo sporazumevali, kako bomo ugotovili njihovo raven predznanja … Izkušnje opisuje Tatjana Kociper. 

Več »Klik za več!«

Ugovor na oceno

O nepotrebnem strahu šolnikov pred inšpekcijo

Konec šolskega leta ni stresen samo za učence, dijake in njihove starše, temveč tudi za učitelje ter ravnatelje. Pogosto namreč prav udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa in njihovi starši podvomijo o primerni zaključni oceni. V skladu s pravilnikom o ocenjevanju znanja imajo učenci, dijaki in starši možnost ugovora na oceno. Kadar ravnatelj oziroma komisija ne izpolnijo njihovih pričakovanj, ki so največkrat po pozitivni ali višji oceni, se lahko obrnejo na Inšpektorat za šolstvo in šport. Ko inšpektor pokliče na šolo oziroma jo obišče, pa lahko s tem med učitelji in vodstvom vzpostavi nelagodje, tudi strah. »Povsem po nepotrebnem,« pravi Jure Šink. 

Več »Klik za več!«

Ne prezrite!

Stop za ponarejen vstop v študentsko delo, naprej za študije v angleščini – tako piše naša stalna kolumnistka v svojem predpočitniškem prerezu. Od neoliberalizma do entuziazma. *** Pogovarjamo se z Andreasom Schleicherjem, direktorjem Direktorata za izobraževanje in spretnosti pri OECD. Veščine nam krojijo usodo. ***Če je šolstvo donedavna veljalo za »utrdbo« javnega sektorja, v katerega javnost goji visoko stopnjo zaupanja kljub vsem medijsko napihnjenim škandalom in, seveda, tudi kljub vrsti dejanskih problemov, pa se tudi na tem področju bližamo višji stopnji privatizacije in s tem različni dostopnosti do takih dobrin, kot so znanje, kultura in družbeni status za pripadnike različnih družbenih slojev. Polzeča privatizacija. *** Kako to, da v četrtem letniku splošne gimnazije geografije SFRJ ni zamenjala geografija Slovenije, kakor se je zgodilo pri zgodovini?Vprašali smo za vas. ***Kako so se likali. Luka Pintar – zdravnik pediater, fotograf, ljubitelj narave. ***Najraje bi za ta mesec povsem opustila misel na šolo, a nekaj mi ne da miru ... Moder namig: Predvsem lepo se imejte. *** Že zdaj so hladilniki priključeni v internet in v prihodnosti bo podobno tudi z vsemi drugimi našimi napravami.Udobje ali dodatne nevarnosti?

Ne spreglejte besedila Andreja Makuca – njegovega počeznega prelistavanje letošnjega šolskoesejskega priročniškega spisja o romanih L. N. Tolstoja Ana Karenina in Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov. Učiteljica iz Maribora piše, da se je »za trenutek razblinila šolska resničnost in pogoltnil nas je svet umetnosti in literature« in nam skuša približati dejavnosti, povezane z branjem (Živa knjiga). Monika Prijanovič, učiteljica razrednega pouka in zborovodkinja, želi otrokom približati glasbo, jih navdušiti s petjem, jim odkriti brezmejni prostor ustvarjanja; o tem piše v listu iz dnevnika.Veliko prostora namenjamo tudi novim knjigam, za vas smo pripravili tudi nagradno križanko, v rubriki zanima nas vas tokrat vprašujemo o delu, predvsem odvečnem in nepotrebnem, ki ga je treba opraviti še pred dopusti, v športnem pogledu tokrat pišemo o aferi in vprašanjih brez odgovorov …

Pozor

V rubriki MIZŠ tokrat strnjen pregled tega, kar je bilo na področju izobraževanja v Republiki Sloveniji doseženo v 25 letih.

Ob koncu šolskega leta so se spomnili na vas in se vam zahvaljujejo za sodelovanje: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, SVIZ, Državni izpitni center, Center RS za poklicno izobraževanje, Zavod RS za šolstvo, CŠOD in Slovenski šolski muzej. 

Spet bomo z vami 2. septembra.

Do takrat bomo skupaj na naši spletni strani www.solski-razgledi.com ,
na kateri za vas pripravljamo eO (obvestila) in eŠR (krajše priložnostne članke).

Seveda pa vas razpravljavci željno pričakujejo tudi na vašem/našem forumu!

Morda nas obiščete tudi na našem Facebook profilu (Šolski razgledi).
Torej kanalov, po katerih ostajamo vsaj malo v stiku, je dovolj …

Sproščene počitnice vam želimo! 

Uredništvo ŠR