Navidezna modrina

Športni pogled

Z nezmotljivo natančnostjo bi lahko že zdaj napovedal, da bodo novembra prihodnje leto športni novinarji začeli z vso silovitostjo najavljati tekmovalno smučarsko sezono, ki bo pred vrati. Tako kot letos in že mnoga leta prej. Ker so letos v ta namen izgubili Tino Maze, so uporabili Roka Petrovića. Gledališka predstava o športniku v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) z naslovom Rokova modrina je samo okrepila občutek, da se Slovenci svojega velikega športnika spominjamo s hvaležnostjo.

Najprej je treba sneti kapo pred njegovimi dosežki. A če se vrnem v tisto obdobje in k njegovi gladiatorski vlogi, pomešani z mistiko vzhoda in holivudsko modrino, bi raje obdržal kapo na glavi in za kakšnim vogalom srečal Roka živega, z njegovim svetovnim nasmehom. Roka so vzgojili v športnega robota, čeprav … /…/.

Bil je žrtev – koga? Nedvomno ambicij okolja, ki so ga spremljale na vsakem koraku. Menim, da je v tem vmesnem prostoru postal predmet brezobzirnega »znanstvenega« športnega preizkusa, ki ga je vodil njegov oče, dekan fakultete za šport, in se je končal tragično. Z vsemi nitmi, ki jih je vlekel kot dekan, je z lahkoto krmilil sinovo športno pot. Mimogrede je Rok postal še študent ustanove, ki jo je njegov oče vodil. In ko se mu je športna hiša iz kart zrušila, je prestopil v športno »akademsko« sfero. Vse se je dogajalo z bliskovito naglico, tako da je bilo že naključnim spremljevalcem Rokove kariere jasno, da mu želi mašinerija, ki ga je vodila v športu, slediti v športni znanosti. Na koncu tragične poti so mu na fakulteti postavili neokusen tabernakelj, ki … /…/.

Že od trenutka, ko so mu določili vlogo športnika, to pa je bilo že v rani mladosti, je imel športnega tutorja za vse, kar je počel športnega. In ko so ga utirili, ni imel več izhoda v osebni svobodi, čeprav je najbrž skušal narediti vse, da bi se ognil temu položaju. Užival je v navidezni svobodi in v morju, ki nikomur ne prizanaša. Ko se spominjam Roka, želim poudariti predvsem to, da se lahko šport zelo hitro prekucne v svoje popolno nasprotje.

NIKO SLANA