Čarobna paličica

Opazujem, razmišljam, spoznavam

Se spomnite kakšne pravljice? Zdi se mi, da smo jih prehitro pozabili. Po navadi se odrasli v svet pravljic odpravimo, ko imamo majhne otroke. Da bi sami zagrabili pravljico in se odločili, da odhitimo v svet palčkov, v svet princev in princes, to je nekaj otročjega.

Vendar pravljice skrivajo mnoge modrosti, številne skrivnosti današnjega vsakdana, ki bi ga lahko odrasli razumeli. Iskrenost otrok je nekaj, kar bi lahko povzeli po njih. Njihovo nepokvarjenost, iskanje ideala v svetu.

/…/

Drži, želim si, da bi več ljudi verjelo v pravljice. V to, da dobro premaga zlo. In da bi bili prepričani, da obstaja tisti skriti zaklad, ki ga iščemo vsi. Ja, tisto nekaj, kar bi spremenilo vse zlobno.

O, verjamem, da imamo čarobno palico. Ta je nor, bo mislil kdo. Nerealno verjame v dobro, prepričan je, da bo dobro premagalo zlo in da obstaja celo čarobna palica. Ne samo to. Verjame, da je čarobna palica dostopna vsakomur.

Objemite doma nekoga, ki ga po navadi ne. Zavestno se odločite jutri pohvaliti pet ljudi. To potem ponavljajte mesec dni. Tistemu, s katerim ste skregani, napišite sporočilo, da vam je žal in da bi radi, da se srečata. Zapojte si pesem, na glas, na ulici. Skočite v lužo, ki je pred vami. /…/

In ko boste to počeli vztrajno polovico leta, pridite do mene in me prepričajte, da nimate čarobne palice pri sebi. Edini strah, ki ga imate, je lahko, da boste podobne zapise pisali vi. Prepričevali druge, da je mogoče drugače. Začeli verjeti v to, da se dobro vrača z dobrim.

Bojte se, kajti čudno vas bodo gledali; tisti, ki jih boste objeli. Vendar vam bodo kmalu vrnili objem. In začutili boste pozabljeno ljubezen. Morda bodo govorili, da ste nori, ker jih boste pohvalili. Kot boste to storili večkrat, jim bo postalo všeč. Morda se kdo ne bo želel dobiti z vami, ker je preveč jezen. /…/

Izvolite, posodim vam svojo paličico. Z njo maham. Včasih mi uspe. Ko se ne zgodi, potem vem nekaj – premalo sem si to ��elel. Zato, čirulečarule, hokus pokus, lep svet je pred nami!

ŽIGA VAVPOTIČ