Sanj nam ne more nihče vzeti

Fantazijski svet mladih bralcev

Pravijo, da mladi ne beremo. Obsedeli naj bi pred televizijskimi ekrani in svojimi računalniki in ne znamo več komunicirati drugače kot po spletu in telefonu. Pa vendar spadajo med najbolj prodajane in brane knjige tudi mnoge, ki se uvrščajo v mladinsko literaturo, in pogosto pripadajo fantazijskemu žanru.

Velik dokaz za to je že sama evforija ob knjigah in filmih o Harryu Potterju. Sedma in zadnja knjiga, ki je izšla leta 2007, je od takrat prodana kar v 44 milijonov kopij. /…/

Podobno se dogaja zdaj, ko je prišel na filmske ekrane film Hobit, posnet po istoimenski knjigi J. R. R. Tolkiena, ki je tudi avtor trilogije Gospodar prstanov. Obe njegovi deli sta od leta prve izdaje (Hobit 1937, Gospodar prstanov 1954–1955) prodani v nakladi več kot 100 milijonov po vsem svetu, s čimer se uvrščata na vrh seznama najbolj prodajanih knjig.

Čar fantazije?

Ob tem se začnemo spraševati, zakaj mlade bralce privlači prav svet fantazije in jih potegne v branje, kljub vsej drugi tehnologiji, ki jih obdaja vsak dan. Mogoče sta prav prenasičenost z informacijami in hiter tempo življenja med vzroki, da se nekdo zateče v svet, ki je popolnoma drugačen. To je lahko svet vilincev, čarovnikov, zmajev in magije, ki da krila mladi domišljiji in ji ponudi zavetje.

V tem svetu se hitro poistovetimo s katerim od glavnih junakov, pa naj bo to mladi čarovnik, hobit na pustolovščini ali kralj brez prestola, ki se mora še dokazati. /…/ Lahko smo, kar koli želimo biti, četudi nam to v resničnem življenju ni omogočeno. Sanj ti namreč ne more vzeti nihče.

Ko se domišljija preseli v resnično življenje

Nekaterim bralcem samo branje knjig ni dovolj. Svoje sanje želijo prenesti v resnično življenje. To lahko poteka kot …/…/

Ljubitelji Tolkiena in njegovega Srednjega sveta se tako združujejo v društva, ki obstajajo po vsem svetu, in prirejajo razna srečanja ter omogočajo vsem ljubiteljem, da se spoznajo in družijo. Slovenija je svoje Tolkienovo društvo dobila leta 1998 in uspešno deluje še zdaj. Člani se dobivajo na rednih mesečnih srečanjih, prirejajo bralne večere, ustvarjalne natečaje, delavnice, praznujejo Tolkienov rojstni dan, izdajajo svoje glasilo in še mnogo več.

Dvakrat na leto priredijo daljši srečanji. /…/

 

URŠKA ZUPANČIČ