Skrbi me

Vrednote, torej

Vrednote, torej. Historia est magistra vitae? Bojim se, da to drži vse manj, saj nas vsakdanjik opominja, da se iz preteklosti nismo kaj dosti naučili. Pomislim; zlati maturanti in vrednote? Je 34 »pik« zadosten dokaz, da so postali Ljudje? Rad bi verjel – a ne verjamem, tudi po 19 letih svojega poslanstva. Preveč dobro poznam učne načrte in kataloge znanja!

Pomislimo! Dijaki imajo vsak dan približno sedem ur pouka, to je 35 ur na teden, ki so rezervirane za pridobivanje znanja (točk!), medtem ko je razredna ura le enkrat na teden (priložnost za privzgajanje vrednot).

V športnem jeziku to pomeni: 35 : 1 v korist točk!

Rad bi srečal učitelja na srednji šoli, ki je v življenju vsaj enkrat sestavil kontrolno nalogo na temo vrednot; da, kontrolko brez ocen, samo zato, da preverimo, če smo sploh kdaj v svojem življenju dosegli katerega od vzgojnih ciljev. Pa je po takšnih učiteljih pri nas sploh povpraševanje?

Ne!

Da si lahko učitelj, zadostuje že, če si ponižen in dlakocepski birokrat. Zadostujejo lično napisane dnevne priprave in prav nikogar ne zanima, ali so bili tam vzorno zapisane vsebine in cilji uresničeni pri pouku. Papir (beri: Dnevnik) itak vse prenese!

Zadostuje, če vzorno, točno, pravočasno in natančno izpolniš vse obrazce, liste, redovalnice in dokumente.

Zadostuje, če dijakom vbiješ v glavo, da morajo točno v treh dneh prinesti opravičila, zakaj so manjkali. To je pomembnejše, kot obiskovanje pouka!

Zadostuje že, da si robot in marioneta! Zato se bojim za prihodnost nas vseh!

Ker sem zgodovinar in vem, da je zgodovina magistra vitae!

Bojim se, da se utegne ponoviti zlati maturant, ddr. Josef Mengele. V življenju je dosegel kar dva doktorata, kar je bil za tisti čas pravi čudež. Kmalu za tem je z nasmeškom na ustih izvajal nečloveške poskuse na taboriščnikih v Auschwitzu, najraje pa je "operiral" kar brez anestezije.

Zavezniki so ga po vojni aretirali, a tudi kmalu izpustili. Nato je odšel v Južno Ameriko, kjer se je uspešno skrival pred lovci na odbegle naciste, vse do svoje smrti.

To je izjema, boste rekli nekateri. Kaj takega se težko ponovi ...

Niste me prepričali. V družbi, kjer so vrednote v napoto, mature ne opravi nihče!

 

ROBERT ŠUPE