Do vzgojne katastrofe

O opravičilih

Spoštovane gospe in gospodje člani komisij in stvarniki novega pravilnika o šolskem redu v srednjih šolah! Kako to, da še 22 let po objavi v uvodu citirane raziskave Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ) od učiteljev razrednikov še vedno zahtevate sprejemanje opravičil? Prosim vas, da to svojo zahtevo podkrepite s strokovnimi utemeljitvami, raziskavami in literaturo. Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) prosim, da se javno opredeli do raziskave ZRSŠ, ki jo navajam. Gospe in gospodje, malo sem se pozanimal in izvedel, da se pri oblikovanju novega pravilnika sploh niste posvetovali z, denimo, dr. Mojco Pušnik ali dr. Branetom Slivarjem, ki se na ZRSŠ že več kot 20 let ukvarjata z raziskovanjem problematike izostajanja dijakov od pouka ter (ne)verodostojnostjo šolskih opravičil.

Toliko svobode – toliko odgovornosti

Razrednik sem skoraj 18 let in v tem času sem imel čast sodelovati v odličnem projektu ZRSŠ Modeli ravnanja šole ob pojavu izostajanja dijakov od pouka v srednjih šolah. Leta 2001 sem se udeležil mednarodnega simpozija na Univerzi v Bristolu (Velika Britanija), kjer je tekla beseda o mednarodnih izkušnjah pri zmanjševanju izostajanja dijakov od pouka v osnovnih in srednjih šolah. Sodeloval sem tudi v projektu MŠŠ Skriti zaklad Toliko svobode – toliko odgovornosti, ki je potekal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju. Po koncu projekta sem napisal strokovno recenzijo projekta, ki je bila tudi objavljena. Od leta 2002 pa do zdaj sem v Šolskih razgledih objavil vrsto prispevkov o izostajanju dijakov, dva so citirali celo v ameriški strokovni literaturi.

In kaj od tega ste, dame in gospodje, prebrali vi?

Če na MŠŠ zahtevate od razrednikov deljenje izostankov na opravičene in neopravičene, potem, prosim, objavite še merila, mehanizme oz. ključ, po katerem bodo razredniki lahko ločili ustna in pisna opravičila dijakov in staršev na resnična in neresnična. In nikar me, prosim, ne skušajte odpraviti s splo��no frazo, da bo vsak izkušen razrednik že vedel, kako in kaj. Sicer poznam kar nekaj izkušenih razrednikov, a nobenega jasnovidnega!

Z opravičilom manjkaj, kolikor ti je ljubo

Na ministrstvu radi poudarjate, da je obiskovanje pouka dijakova dolžnost ter da je nujna 100-odstotna navzočnost pri pouku. Pravite tudi, da mora šola pripravljati dijake na resnično življenje; in v službi ne bodo mogli manjkati kar tako za vsako figo … Vaše želje so zelo lepe, a še zelo daleč od dejanskega stanja na večini srednjih šol po Sloveniji. Dejstvo je, da so dijaki manjkali, da manjkajo in bodo to brez večjih težav še počeli, saj je število opravičil, ki jih dijaki prinesejo v šolo, lahko neomejeno.

Skratka, prinesi opravičilo in manjkaj, kolikor ti je ljubo!

Ta vrhunska filozofija je že obrodila zanimive sadove. V Sloveniji izostaja z dela 40.000 ljudi na dan, kar pomeni izgubo 11 milijonov delovnih dni na letni ravni! (Odmevi, RTVSLO 2010).

So vsi ti ljudje resnično bolni? Vsak dan? Mar niso vsi ti nekoč šli skozi srednješolski sistem opravičevanja izostankov? In kar se Janezek nauči, to …

V Nemčiji po ocenah redno neopravičeno izostaja od pouka od 100.000 do 200.000 učencev. Od 80.000, ki vsako leto pustijo šolo, ne da bi jo dokončali, večina raje postopa naokrog s tovariši, kakor da bi se učili.

»Starši to početje pogosto 'legalizirajo' z lažnimi opravičili,« se razburja vodja učiteljske zveze Josef Kraus … (Delo, 3. april 2010).

… Rad bi osvetlil še nekaj tragičnih zablod, ki jih je občasno mogoče slišati v zbornicah srednjih šol in še kje:

Če ukinemo opravičila, bodo dijaki lahko manjkali prosto po Prešernu … Ne drži! Opravičila ne morejo »držati« dijakov v šoli, prav nasprotno – več kot je opravičil, več je manjkanja!

Dijaki še niso zreli za akademsko svobodo brez opravičil … Ne drži in sprašujem: A za opravičila so pa dovolj zreli? Še enkrat preberite uvod v to pismo!

Ne smemo dovoliti, da bi dijaki manjkali kar tako … No, tole je pa pogumno! Spominja me na floskulo, ki jo je izrekel kitajski predsednik Mao Zedong – Naj cveti sto cvetov! Človek si je domišljal, da bo cvetje cvetelo na ukaz … Vsak, ki misli, da bodo dijaki hodili v šolo na ukaz ali da jim lahko preprečite izostajanje, se zelo moti. Vsem, ki jih izostajanje dijakov tako zelo skrbi, predlagam, da z deklaracijo prepovedo dijakom špricati pouk! Stavim, da se bodo potem dijaki kar zgrinjali v učilnice …

Prosim za revizijo

Na podlagi podanih dejstev in argumentov, ki sem jih objavil v tem pismu, prosim odgovorne na MŠŠ za revizijo člena pravilnika o šolskem redu, ki predpisuje ločevanje izostankov na opravičene in neopravičene. Več prelistajte v ŠR!