Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 16. DECEMBER 2006, ŠTEVILKA 20, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

»Veliko notranjega miru v novem letu in zvrhan koš ustvarjalnega nemira. Srečno 2007!«

Vam želijo razgledovke iz uredništva

Fotografija

Mag. Marjanca Lah je že 28 let zaposlena na Ekonomski šoli Murska Sobota in poučuje nemščino. Ko so z dijaki obravnavali Evropsko unijo in se pogovarjali o prednostih skupne valute, jih je seznanila tudi z motivi slovenskih evrokovancev. Pri tem je uporabila slikovno gradivo, ki ga je vsebinsko obogatila s sporočili iz naše kulturne dediščine. Evrokovance smo razsuli tudi po praznični številki Šolskih razgledov. Da bi jih čim več žvenketalo tudi v naših žepih … Srečno!

MED LJUDMI

Pravijo, da med ljudmi je hladno.
Včasih se moraš toplo obleči.
Pravijo, da med ljudmi je temno.
Včasih moraš žarke najti.
Pravijo, da med ljudmi je težko.
Si že poskusil leteti?

In ko hodiš po mrzlih cestah brez poti,
videl boš, da jih ne moreš deliti.
Ni črnih, rdečih, belih, rumenih.
Vsako pot moraš izbrati.

Med ljudmi.

Pravijo, da med ljudmi je celo brezno.
Včasih se moraš objeti.
Pravijo, da med ljudmi je tiho.
Včasih moraš pesmi peti.
Pravijo, med ljudmi je neprebojno steklo.
Včasih moraš ovire podreti.

In ko letiš nad mesti,
videl boš izbire, ne trudi se jih soditi.

Ni neumnih, grdih, praznih.
Naučil se jih boš spoštovati.

Tokrat namesto uvodnika objavljamo pesem lanskega sedmošolca Osnovne šole Marije Vere Kamnik Filipa Jozića, s katero je zmagal na natečaju Evropa v šoli 2005/2006. Med ljudmi – tako jo je naslovil.

Pa smo se tudi mi podali med ljudi … AFRIČAN MED NAMI, v afriških oblačilih, ob zvokih njihove glasbe in diapozitivih je učencem pričaral lepote ne le Malija, temveč Afrike kot celine. Afrika ni več tisto, kar smo o njej vsi mislili. Povezovali smo jo le z revščino, puščavami, vročino, žirafami. Preberite v prazničnih Šolskih razgledih, kako je Ibrahim očaral ne le učence, temveč tudi njihovo učiteljico angleščine. Da, kljub temu da je tradicionalni kastni sistem v Indiji prepovedan, ima v družbi še veliko moč. Učenci dobijo uniforme predvsem zato, da bi se počutili enakovredni šolarjem z drugih šol – šolarjem, ki prihajajo iz ekonomsko-socialno močnejših družin, pripoveduje ravnatelj in učitelj Kumar Prabhat v prispevku Z ZVEZKI NA KOLENIH.

Arne Hodalič, priznani in svetovno znani fotoreporter, ustvarjalec čudovitih fotografij malo drugačnega sveta, nemih globokih zgodb. Tudi on je med nami.

V prispevku POLETNA ŠOLA boste našli zanimivosti, zakaj je poletna šola tako pomembna za otroke in mladostnike. Romi v šolskih klopeh pomagajo kot prevajalci in so prijetni učenci, pripoveduje bolgarska učiteljica v članku UČENCI KOT PREVAJALCI.

Dr. Barica Marentič Požarnik vas na naših svežih straneh seznanja s PODOBO SLOVENIJE NA EVROPSKEM OZADJU, in sicer s predstavitvijo izobraževanja učiteljev, z novimi dosežki, izzivi ...

Skrito …

Človekova duša je SKRIVNOST, KI KLJUBUJE SPREMEMBAM. Kaj je tisto, kar zdajšnji čas človeku prinaša in jemlje, da se ne zmore usmeriti k svojemu prastaremu, skritemu bistvu – k svoji duši in duši drugega?

Želje …

December. Za sanjače, romantike, razmišljujoče najlepši mesec v letu. Toliko domišljije zbuja, tako poln je pričakovanj. Preberite si v Šolskih razgledih, kaj bi pričarala učiteljica Olga, ČE BI BILA DEDEK MRAZ...

Za vse naše zveste naročnike drobna, a pomembna pozornost ob novem letu - koledar z datumi izhajanja Šolskih razgledov -, da bodo sobote prijazne, a nekatere še prijaznejše.

Ne prezrite!

NAGRADNA KRIŽANKA!

Med tistimi, ki nam boste do konca tega leta poslali pravilne rešitve križanke – zadošča pravilno izpisano geslo –, bomo izžrebali kar dvajset reševalcev in jih nagradili! Nagrade bodo tokrat res prave razgledovske ! Reševalci, ne pozabite priložiti nagradnega kupona!

Ne spreglejte!

Prelistajte praznični časnik in preberite, kdo vse se je spomnil na vas in kaj vam mnogi želijo v svojih čestitkah!

Za vas tudi Svizove strani o spremembah statuta, novem vodstvu, programskih usmeritvah …

CŠOD-jevih zanimivih prispevkov o raziskovanju potokov, gozdov, izdelovanju lesenih mlinov in splavov, ki niso potonili …

Morda vas zanima razpis Zveze slovenskih glasbenih šol za nagrade in priznanja Frana Gerbiča za prihodnje leto.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!