Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 17. DECEMBER 2005, ŠTEVILKA 20, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Pravljična belina. Pravljične podobe. Pravljična dežela. V fotografije ujeta pokrajina ali domišljija? Je vse res ali je utvara? Običajno ali nenavadno? Vsekakor drugače. Kot praznični decembrski dnevi. Vsako leto znova, a zmeraj na novo pričakovani. Pričakovanje nikdar ni enako, odtenkov pa je toliko, kot je različic dni, ljudi, počutja ali - beline. V novo leto naj vas pospremijo čim lepša občutja in najčistejši odtenki sreče ...

KJE BI PREŠEREN ŠTUDIRAL ZDAJ?
Zdaj bi se Prešeren nedvomno imenitno zabaval nad razmerami v slovenskem visokem šolstvu in nato, če bi še imel kakšnega bogatega strica, nemara za svoj študij raje izbral dunajsko univerzo, ki se - za razliko od slovenskih - na vseh letošnjih lestvicah najboljših evropskih in svetovnih univerz uvršča zelo visoko. Vendar naj bi se našim univerzam že kmalu obetalo napredovanje na omenjeni lestvici, pojasnjuje Jasna Kontler - Salamon. To je namreč letos zagotovil minister dr. Jure Zupan.

ŠOLA IN NEOLIBERALIZEM
Si predstavljate šolo kot supermarket? Šolo, v kateri učenci in dijaki po samostojni presoji in glede na to, kar jim prija, izbirajo vsebine, spretnosti, dejavnosti, kot bi jih jemali s polic veleblagovnice? Tovrstna komercializacija je le ena od značilnosti neoliberalnega modela vzgoje in izobraževanja, ki si vse bolj utira pot v nacionalne šolske politike. Kakšne spremembe prinaša, kakšne nevarnosti ga spremljajo, kako močno se je zakoreninil pri nas, je sploh mogoča drugačna pot ...? To so le nekatera izmed vprašanj, o katerih smo se pogovorili s filozofom vzgoje dr. Zdenkom Kodeljo, znanstvenim svetnikom in vodjo Centra za filozofijo vzgoje na Pedagoškem inštitutu. >>Kliknite<< in preberite več!!!

SKRITA ŽELJA: OSEMURNI DELOVNIK
Učitelj slovenski, zlekni se v fotelj, zapri oči, predaj se sanjarijam ... Osemurni delovnik, tvoja skrita želja. Delovno mesto bo šola. Od osmih do šestnajstih ali od devetih do sedemnajstih, saj je vseeno. Nič več ne bo pojasnjevanja, da je tistih dvajset ur pouka mnogo več kot uradniških dvajset ur, piše Marta Zabret. Pitje čaja in lulanje bosta všteta v delovnik, tako kot tudi opravki v tajništvu šole, fotokopiranje in žigosanje obrazcev. Vsakodnevni nenačrtovani didaktični in metodični posveti, ki jih zdaj opravimo med odmori, pred poukom in po njem, bodo postali legalni del našega delovnika. Ne bo se nas več po štirideset in več drenjalo okrog enega računalnika, ne bomo se več tiščali v zbornici, kjer zdaj nimamo niti vsak svojega stola. >>Klik!!!<<

SREČNO V NOVO LETO
Šolski razgledi vam vsem želimo veliko sreče, zdravja, ustvarjalnosti in delovne vneme. Zato namenjamo še posebno veliko pozornosti bližajočim se praznikom. In kako jih obeležujemo? Tatjana Hojan je ob tej priložnosti pobrskala po starih listih in nam predstavila zanimivosti božičnih praznikov v začetku 20. stoletja. Le kaj je starše tedaj tako podkurilo, da so zagrozili celo z "obštrukcijo" šolskih počitnic? Preberite v ŠR! Objavljamo dnevnik učiteljice Monike Vodeb, ki jo je razburil prispevek v prejšnjih ŠR. V njem opisuje vso grenkobo učiteljskega dela, predpisov in še česa. >>Kliknite!<<Razredna učiteljica Mojca Potrebuješ z Osnovne šole Horjul pa se je razpisala o prazničnih pričakovanjih in obdarovanju.

NAD TEŽAVE S HRBTENICO
Aleksandrova tehnika temelji na odkritjih avtorja Aleksandra Frederika Mathiasa iz Tasmanije, sina preprostega kmeta, ki se je izšolal za igralca.

V svoji karieri je naletel na hudo preskušnjo, ko je znenada zgubil glas, zdravnikom pa težav ni uspelo niti diagnosticirati, kaj šele predpisati mu ustrezno terapijo, je zapisala delovna terapevtka Nataša Durjava. Sam se je podrobno opazoval v ogledalu in kmalu odkril, da veliko pripomore k posameznim obolenjem nepravilna drža in da je stres tisti, ki stanje še dodatno poslabša. In ne le to. >>Kliknite<< in preberite več!!!

Razgledovci, POZOR!

Tokrat časnik krasijo mnoge čestitke. Prelistajte ga in preberite, kdo vse se je spomnil na vas in kaj vam želijo!

Zveza društev pedagoških delavcev vas vabi na posvet UPOŠTEVANJE DRUGAČNOSTI - KORAK K ŠOLI ENAKIH MOŽNOSTI, ki bo potekal 7. in 8. aprila 2006 v Moravskih Toplicah.

Društvo ravnatelj razpisuje priznanja PRIMUS za leto 2005. Predloge z utemeljitvijo in dokazili pošljite do 28. 2. 2006!

Državni izpitni center vabi k sodelovanju strokovnjake, ki bi želeli postati zunanji ocenjevalci pri predmetih splošne mature. Več v ŠR!

Objavljamo razpis ljubljanske Pedagoške fakultete, ki vas vabi k vpisu v študijski program Defektološka dokvalifikacija!

Zveza slovenskih glasbenih šol objavlja razpis nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2006. Predloge z utemeljitvijo in dokazili pošljite na Glasbeno šolo Škofja Loka do 20. januarja 2006.

NE PREZRITE: Priložnost SAMO za razgledovce!!! A le še nekaj dni!

Twin
Šolski razgledi

Vas zanima petdnevni potep po privlačni in skrivnostni Škotski? Samo naročnikom (fizičnim osebam) Šolskih razgledov ponujamo 55.055 tolarjev PREDNOVOLETNEGA POPUSTA!!! A na voljo vam je le še do 20. decembra letos! Do tedaj se morate prijaviti in poravnati akontacijo, ki prav tako znaša 55.055 tolarjev. Običaja cena je od 149.500 tolarjev (+ doplačila) naprej. Potovanje bo predvidoma od 27. aprila do 1. maja prihodnje leto.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija