Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 18. DECEMBER 2004, ŠTEVILKA 20, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Kaj posamezniku pomeni dom? To je povezano tudi s tem, s kom si ga deli in kako se z njim razume. Marsikdaj bogato in udobno domovanje utesnjuje, majhno, skromno in zasilno bivališče pa je lahko nadvse prijeten dom. To med drugim beremo v Slovenskem etnološkem leksikonu. Prav v teh predprazničnih dneh je izšel pri Mladinski knjigi. V njem smo poiskali fotografije za to, praznično številko Šolskih razgledov. Časnik smo skušali obarvati čim bolj - domače. Želimo si namreč, da bi Šolski razgledi postali čim bolj domači za vse vas, dragi naši bralci. Za to si prizadevamo že polnih 55 let. In vztrajali bomo ...

Tokrat smo iskali duh domačnosti in topline ter z njegovimi utrinki prepletli časnik. Našli smo ga v šoli med griči in dolinami v osrčju Slovenije in na božičnem bazarju Waldorfske šole. Tudi vas, dragi bralci, smo na forumu pozvali, da nam poveste, kaj vam pomeni dom. Zelo lepo ste odgovorili. Razmišljanja kolegov preberite na forumu ali v Šolskih razgledih. Predstavljamo vam skrinje, simbol obilja in želja, ki so jih okrasili učenci šole s prilagojenim programom. Preberite pesem Neže Maurer, ki pravi, da je dom tam, kjer je ljubezen. Da bi vsi imeli svoj dom in bi občutili domačnost tudi v novem letu, vam želimo v tokratnem uvodniku. >>>KLIK<<<!!!

KAJ POMENI IMETI RAD
Kaj se skriva pod površino težav, s katerimi se spoprijemajo mladi v šoli? Smo s prenovo izobraževanja otrok s posebnimi potrebami lahko že zadovoljni? Je zdaj res prav vse urejeno bolje? Mnogi učitelji se bodo prvič srečali z učenci, ki so se prej šolali v specializiranih ustanovah. Kako naj torej ravnajo z njimi? O tem smo se pogovorili s kliničnim psihologom mag. Francem Prosnikom, direktorjem Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše. Objavljamo tudi prispevek o težavah pri usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Egidija Novljan z ljubljanske Pedagoške fakultete predstavlja prenavljanje študijskih programov za strokovnjake, ki delajo z ljudmi s posebnimi potrebami. Damijana Dušak z Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana pa se v prispevku sprašuje, ali smo sploh pripravljeni na inkluzijo. >>>Kliknite<<< in preberite več!

PO BLIŽNJICI DO DOBREGA ESEJA
Letošnja maturitetna romana Komu zvoni in Menuet za kitaro nista branje za na plažo, nista "noveli o sokolu", temveč na prvi pogled debela romana. Navzven ne obetata nič dobrega, navznoter manj motiviranemu dijaku celo še manj, meni Jure Šink z Ekonomske šole Kranj. Kako torej napisati dober esej, obenem pa v to vložiti malo dela ali nič? Obstajajo rešitve - lahko jih imenujemo tudi potuha, spodbujanje nedela in lenobe. Literarni vodiči. >>>Klik<<<!!!

ZRCALO DRUŽBE
Pol devetih. Avtobusno postajališče za smer proti središču mesta je polno potnikov, ... Prikaže se učiteljica v spremstvu šestindvajsetih otrok in še ene učiteljice, ki skrbi, da je zadoščeno normativom za spremstvo. Učiteljica čuti ogorčene poglede. Zaveda se, da bo svojo nejevoljo izkazal tudi voznik že tako prenatrpanega avtobusa, vendar je prepričana v svoje poslanstvo in se posveti otrokom. Še enkrat jim spregovori o pravilih obnašanja na javnih prevoznih sredstvih ... V ŠR preberite razmišljanje Jožice Frigelj z Osnovne šole Ketteja in Murna Ljubljana.

Pozor!!!

Zveza slovenskih glasbenih šol objavlja javni razpis nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Predloge z utemeljitvijo pričakujejo do 20. januarja 2005. Več v ŠR!

Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS)

OBJAVLJA POVABILO k sodelovanju v projektih mobilnosti v programu LEONARDO DA VINCI ter v decentraliziranih aktivnostih programa SOCRATES v letu 2005.

Društvo Ravnatelj razpisuje priznanja PRIMUS za leto 2004 za zaslužne ravnatelje. Predloge pošljite do 31. januarja 2005.

Državni izpitni center vabi k sodelovanju strokovnjake, ki bi želeli postati zunanji ocenjevalci pri predmetih splošne mature. Več v ŠR!

Šolski razgledi

Razgledovci, ne prezrite novoletne NAGRADNE KRIŽANKE!!!

Med tistimi, ki nam boste do konca tega leta poslali pravilno izpisano geslo, bomo izžrebali tri reševalce in jih nagradili. Reševalci, ne pozabite priložiti nagradnega kupona!

  1. nagrada: SLOVENSKI ETNOLOŠKI LEKSIKON (Mladinska knjiga)
  2. nagrada: SLOVENSKA KUHARICA, Magdalena Pleiweis (DZS)
  3. nagrada: DRUŽINA, Mario Puzo (Obzorja)
Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Praznovanje

PRAZNOVALI SMO

Že tradicionalna torta nekdanje vzgojiteljice Majde Senčar je bila tokrat dvakrat praznična: namenjena je bila novemu letu, obenem pa polnim petinpetdesetim letom neprekinjenega izhajanja našega časnika. Na posnetku: zdajšnje ustvarjalke Šolskih razgledov - z leve: Tanja, Lučka, Metka in Mojca - v pričakovanju sladkega zalogaja in sodelavcev, prijateljev Šolskih razgledov, s katerimi smo nazdravile jubileju in novemu letu.

55 let z vami

In kaj si najbolj želimo za prihodnjih 55 let? Vztrajati. Vztrajati na svoji poti in ustvarjati čedalje bolj nepogrešljiv in priljubljen časnik - v tiskani in elektronski različici. Ustvarjati časnik, ki je dosegel častitljivo starost, pa pomeni upoštevati, spoštovati in posnemati doseženo. A vendar iti po svoji poti. Dalje in dlje. Z vami, seveda.

Slika