Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 20. DECEMBER 2003, ŠTEVILKA 20, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Dnevi veselja, upanja, sreče so pred nami. Dnevi, ko se za hip ustavimo, pogledamo nazaj in se zazremo naprej. Ko se zavemo, morda bolj kot kdajkoli, kdo smo, kaj potrebujemo in česa si želimo. Ko še bolj začutimo, da zmoremo in smemo imeti radi. Ko načrtujemo in skušamo ujeti sanje, ko vsaj za hip pozabimo na stiske, ki nas morda spremljajo. Dnevi, ko z lahkotnejšim korakom stopimo čez pogosto odvečne in nesmiselne pregrade. Ko daleč postane blizu in ko tudi neznancu podarimo nasmeh. Zabrišemo meje med dnevom in nočjo.

Pobrskali smo po našem arhivu, zbrali nekaj fotografij, ki vsaka po svoje izžarevajo upanje, brezmejnost, spokojnost, radost, veselje ... Vse to vam želimo v letu, ki prihaja. Srečno.

INDIJA
Mojca Gorjan
, učiteljica na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije iz Ljubljane, opisuje šolanje pod streho sveta. Letos je obiskala Ladak, čudovito pokrajino na severu Indije v indijski Himalaji. Imenujejo ga tudi mali Tibet ali zadnji Šangri la. Ljudje, ki tam živijo, so prijetni, gostoljubni, nasmejani in se nikoli ne razjezijo. Njihovo življenje poteka v skladu s tibetanskim budizmom, kjer imajo dalajlamo za svojega živega boga. Otroci lahko začnejo hoditi v šolo s štirimi leti, obvezno pa s šestimi. Šolanje je sicer obvezno, vendar če kakega otroka starši ne pošljejo v šolo (npr. zaradi dela na kmetiji), jih v to ne morejo prisiliti, ker nimajo predvidenih sankcij. Kliknite!

PISMENOST
Učiteljica slovenščine na srednji poklicni in strokovni šoli Vida Mrkun ugotavlja, da je znanje materinščine pri osnovnošolcih iz leta v leto slabše in tudi po končani srednji šoli ni dosti boljše. Za to pa niso vedno krivi učitelji slovenskega jezika, marveč preobsežni učni programi na posameznih stopnjah izobraževanja. Seveda le-ti niso edini vzroki slabe pismenosti. Preberete lahko še prispevek Borisa Lipužiča o boju zagovornikov lepega jezika z mlini na veter, o vplivu globalizacije, slenga in izposojenk na jezikovno vzgojo ter o delu lektorja, ki skrbi za urejeno končno podobo besedila .

V NOVO LETO
Na straneh posvečenih novemu letu objavljamo zanimivo pripoved Dušice Kunaver, ki obuja našo pogansko preteklost in običaje, ki so bili (in so ponekod še vedno) nepogrešljivi spremljevalci decembrskih praznovanj. Prav vam bo prišel tudi prispevek vzgojiteljice Diane Blažič, iz katerega se lahko naučite, kako ustvarjalno obdarovati otroke. Ob tej priložnosti smo se posvetili še (ne)primernim darilom za učitelje, o katerih ste šolniki šaljivo in resno razpravljali na forumu Šolskih razgledov. Objavljamo tudi novoletne želje, ki so vam jih posvetili domači in tuji strokovnjaki s področja izobraževanja. Kliknite in preberite več! Tudi v časniku!

Druga slika

IZOSTAJANJE
Naša novinarka tokrat piše o izostajanju dijakov in o tem, kdo naj jim piše opravičila. Vprašanje ni tako preprosto, kot se morda zdi. Res je, da s polnoletnostjo dobimo pravico odločati o svojem življenju, saj po zakonu postanemo poslovno sposobni. Toda večina mladih je v teh letih še odvisna od staršev, ki se še vedno čutijo odgovorne zanje. Res je tudi, da je meja zakonske samostojnosti postavljena - nekje pač mora biti. Koliko so mladostniki zreli, pa je vprašanje vsakega posameznika. Kliknite in preberite več!

Tri Razgledovke
Razgledovke Mojca, Lučka in Metka ob posebno sladkem izvodu Šolskih razgledov.

Sonce je obsijalo Ljubljano, kot da ne bi bilo sredi decembra. Naše uredništvo, po mnogih letih obnovljeno, je zaživelo in zažarelo. Odprli smo vrata, povabili najtesnejše sodelavce in prijatelje. In sosesko. Na prednovoletno srečanje. Bili so ljudje, bila je glasba, bil je smeh. Torta upokojene vzgojiteljice Majde; kaj torta, slastna umetnina, sladki Šolski razgledi. Darila, ki jih je sosed Tufik, usnjar, šival kar nekaj noči zapored - modri knjižni ovitki, torej koža za knjigo. Rudijevo vino z Brebrovnika. Sodelavci, ki so z leti postali prijatelji. Prijeten klepet med starimi in novimi znanci. In z našo Bredo bilo je žito zrejlo ...

Bila sta, prvič med nami, tudi Andraž in Anže, polovica Hamlet ekspresa (o glasbeni zasedbi, ki jo je ustanovil Andraž Polič, več v prihodnjih Šolskih razgledih). In z njima, z njunima kitarama, je prišla Andraževa Parižanka Lily. In užitek, ko je pozval Marjano. Njegov, njen.

Bili so mladi in starejši, manj in bolj poznani, praktiki in teoretiki. Tokrat ni bilo dveh ali več bregov, ni bilo meja. Bili smo povezani. Tokrat v druženju, po navadi ob delu in življenju sploh. Bilo je pristno domače. Bilo je toplo, spokojno in obenem igrivo popoldne enih in drugih med dnevom in nočjo. Da bi bilo podobno vse prihodnje leto. Da bi zmeraj toliko ljubezni obdajalo vse, kar je povezano s Šolskimi razgledi in razgledovci. In sploh vse.

Srečno

RokusMed naročniki, ki ste sodelovali v naši pravkar minuli akciji za knjigo založbe Rokus Kurja juhica za učiteljevo dušo, smo izžrebali pet srečnežev. V prihodnjih dneh bo poštar razveselil Danico Gobec, Celje, Lidijo Intihar, Bled, Katjo Makarovič, Anhovo, Zdenko Trstenjak, Križevci, in Zdenko Verlič, Ljubljana.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!! (!!!logo TWin, Študentska založba!!!)

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Pozor!!!

Spet je z vami Sviz. Ne prezrite njegovih stalnih rubrik! V tokratnem središču je zanimiv prispevek z naslovom Pravilniki na robu pameti, ki poziva k vrnitvi šol učencem, dijakom in učiteljem!

Ne pozabita pregledati razpisov, povabila k zunanjemu ocenjevanju na maturi, voščil in zahval!!!

Šolski razgledi