Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 21. DECEMBER 2002, ŠTEVILKA 20, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Bralkam in bralcem Šolskih razgledov voščimo vesel božič, v novem letu 2003 pa veliko ustvarjalnosti, zadovoljstva, sproščenosti in predvsem obilo smeha!

Uredništvo.

VAŠKI ŠPRICAJO MANJ
V čem se razlikujejo dijaki, ki prihajajo iz mestnega okolja, od dijakov, ki živijo na vasi? Na srednji šoli v Novem mestu je profesorica ekonomskih predmetov Mateja Bradač izpeljala anketo, s katero je skušala ugotoviti te razlike. Zanimale so jo predvsem njihove delovne in učne navade, razumevanje s sošolci in profesorji, njihova samostojnost itd. Kaj pravijo dijaki? Kliknite in preberite!

ZAMISLI IZ UMIVALNIKA
Pred dvesto leti, pravijo, je nadvse delovni Grundtwig preživljal noči z nogami v umivalni skledi, napolnjeni z mrzlo vodo, da ne bi zaspal, in rodile so se ljudske visoke šole ... V prispevku Dušane Findeisen o tem, kako Danci ne želijo izstopati in se vozijo s kolesom, verjamejo v skupnost, okolje in zdravje, koga spoštujejo in kako so v deželi lego kock babice na posodo bolnim otrokom.

SVIZOVE STRANI
V rednih Svizovih rubrikah tudi o 6. skupščini, ki je bila 3. in 4. decembra v Portorožu. Delegati so volili novo vodstvo, statutarne spremembe in program za prihodnje štiriletno mandatno obdobje. Podrobneje v Šolskih razgledih!

HUMOR
Eva Škofič Maurer je v pogovoru Soba za kričanje dejala, da je humor preživetvena sposobnost. Ne zato, ker je pri nas edina profesionalna klovnesa in se s humorjem resnično preživlja, temveč po njenem to drži za vsakega med nami - humor nas spodbuja, da ne obupamo, in nas potiska naprej.

Na straneh o humorju "strokovno" pretresamo humor ... Nasmejte se s Šolskimi razgledi!

SPOMINI, SPOMINI
Zofka Gril - Mirtič je več kot trideset let poučevala v prvem razredu. Svoje spomine na obdobje polno sprememb je strnila v nekaj utrinkov Moja zgodba je pa taka .... Zanimivi so tudi zato, ker je avtorica Kočevarica po duši in srcu. Nekaj svojega maternega jezika je zapisala tudi v zgodbi. Šola je zanič - gremo na svoje pa je naslov prispevka Edvarda Kocha. Preberite v našem časniku!

Ga uporabljate pri pouku? Humor, namreč. Kako bi se odzvali, če bi bili v vlogi učitelja na tej karikaturi (sposodili smo si jo na spletni strani www.swamp.com.au)?

Tisti naš naročnik, ki bo do 6. januarja 2003 poslal najbolj izviren komentar, prejme knjižno nagrado. Pustite domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot.

Druga slika