Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 8. DECEMBER 2007, ŠTEVILKA 19, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Po praznikih diši ... December, po starem gruden, je med vsemi meseci najbolj “prazen dela”, torej poln praznikov. Za kristjane - pravzaprav za vse, ki imamo radi praznike - se začne z adventom, torej s časom obsežnih priprav na praznovanje božiča. Tu pa so še Miklavž, silvestrovo in prehod v novo leto, seveda ne smemo pozabiti na štefanovo, ko se blagoslovijo konji. Pa tudi tepežni dan (ko se življenjska moč v šibi prenese na tistega, ki se ga dotakne) spada v december ...

Po praznikih diši ... Tako je tudi naslovila svojo knjigo (v teh dneh je izšla pri DZS) Slavka Ilich. Prelistali smo jo in si jo zaželeli deliti z vami tudi na straneh Šolskih razgledov. In to prav v teh dneh, ko ... po praznikih diši.

NI DOSEGEL MINIMALNEGA STANDARDA

Ali bo mogoče ob novem Pravilniku o ocenjevanju znanja v poklicnem in srednjem strokovnem izobraževanju organizirati delo za toliko različnih kategorij dijakov, ne da bi bil pri tem moten ritem dela in oblikovanje ustreznega pedagoškega ozračja na šoli? Ena temeljnih nalog šole je omogočiti vsem učencem in dijakom, da so njihovi učni dosežki ocenjeni po enakih merilih in da ima (ne)dosežena ocena za vse enake in vnaprej znane posledice. “Merila zaradi tega ne smejo biti odvisna od odločitve posameznega učitelja ali skupine učiteljev, pač pa morajo biti vnaprej določena; zlasti ko gre za doseganje minimalnih standardov, ki še omogočajo napredovati po programu. Zaradi tega je ocenjevanje znanja izjemno občutljivo,” ugotavlja dr. Janko Muršak. Več že »s klikom!«

VZGOJO ZA MEDIJE NA VSE STOPNJE

“Mediji že dolgo ne le oblikujejo naše kulture, pač pa so naša kultura. Tudi starejši otroci, mladostniki in odrasli večino informacij o družbenih dogodkih sprejemamo prek množičnih medijev. Zato je nujno, da jih znamo razčlenjevati in kritično ocenjevati. Mediji nas dolgoročno, a vsakdan znova, učijo, kako naj se obnašamo kot moški ali ženske, kakšen je legitimen odnos do drugačnih, kaj pomeni biti v družbi star, kdo je kulturno vreden več in kdo manj ...,” razgrinja izr. prof. dr. Karmen Erjavec. Več si lahko preberete v uvodniku ŠR.

SURFAJ ALI BEŽI

Pred velikimi valovi lahko iščemo zatočišče, da nas ne zalijejo. Najboljši pa jih bodo izrabili in na njih surfali ter se ne bodo prestrašili novih izzivov. A najbolj se obrestuje, če spodbujamo ustvarjalnost in inovativnost v najzgodnejšem obdobju - torej v vrtcih in osnovnih šolah. In koliko lahko vrtci pri nas razvijajo ustvarjalnost in inovativnost malčkov?

V tokratni številki Šolskih razgledov razkrivamo, kako pomembno je, da otroci razvijejo pozitivno samopodobto, ustvarjalnost ... Da se imajo priložnost dokazovati in razvijati svoja močna področja. Saj bodo le tako pozneje kos izzivom v sodobni družbi, ki jih med drugim prinaša globalizacija. »Klik!«

KAJ GOVORI SOSED

Da je angleščina res največji svetovni jezik, ne zanika nihče. Da je delovni jezik večine mednarodnih srečanj, da se srečujemo z njo v računalništvu, da je literatura v angleščini ... - tudi tega ne zanika nihče. Vse to je res. Znanje angleščine je zelo pomembno.

Toda ... “ Ali je res tako življenjsko pomembna, da je izpodrinila nemščino kot prvi tuji jezik v večini osnovnih šol? Ali je res toliko lažja, da se je učenci naučijo lažje in hitreje kot nemščino? Je res to jezik, ki ga bodo zdajšnji učenci najbolj potrebovali, ko bodo odrasli? Na naših svežih straneh si lahko preberete, kako o tem razmišlja profesorica angleščine in nemščine Barbara Topolovec.

INSTANT TESTI IZ VREČKE

Verjamem, da ni učitelja, ki bi na test s prijetnim občutkom zapisal negativno oceno, čeprav težavnemu učencu, ker pač ni dosegel standardov in mu po merilih ne moremo dati vsaj pozitivne ocene. Kljub prepričevanju samega sebe, da si objektiven in si ocenil znanje in ne učenca, ostaja grenak priokus, ki se še dodatno poveča, ko ocenjene teste vrneš. Na Osnovni šoli Bršljin so se v sklopu tima anglistov veliko ukvarjali s to rahlo neprijetno temo, pa tudi s tem, kako pripraviti učence, da se bodo sproti učili ... In prišli so - vsaj pri pisnem ocenjevanju - do precej preproste in zelo dobre rešitve. Profesor Marcel-Talt Lah vam to razkriva že s »klikom!«

MARKO ... IN KOPNEČI MINIMUM

“Zunaj novodobnih svetišč živimo minimalno, drug mimo drugega. Če nam to kaj prinese, tudi drug proti drugemu. Samozvana družbena elita se je na to od nekdaj spoznala. Po več kot šestdesetih letih povzpetniške labirinte še vedno prežemajo ravbarji in žandarji, “dobri” in “slabi”, “naši” in “vsi drugi”. Od prelahkotnega opletanja z demagogijo, zavajanja do načrtnega sajenja semena razdora med ljudstvo. Sit sem tega. Kakor koli razpenjam pisani dežnik strpnosti nad moje dijake, jim tega ne zmorem prihraniti ...” Tako v naši novi številki razmišlja Marko Špolad.

Fotografija

NE PREZRITE!

SVIZ

Tudi tokrat je z nami/vami Sviz. Poleg novosti, pravnih nasvetov ... vam predstavlja tudi nadvse pričakovane rezultate mednarodne raziskave Pisa 2006, v kateri je prvič sodelovala tudi Slovenija ...

CŠOD

Kraj je majhen, brez trgovin, brez gostiln, brez ... nakupovalnih centrov. Tokrat vam CŠOD predstavlja skrite zaklade iz Doma Škorpijona.

NLB Vita

NLB Vita - Življenjska zavarovalnica vam z Naložbo Vita Multi pričara, da je 1 + 1 = 3. Ne verjamete? Prelistajte sveže ŠR in se prepričajte!

DZS, ki je nedavno prejela imenitno Nagrado za najlepšo slovensko knjigo v skupini Knjige za otroke in mladino za ilustracije in oblikovanje knjige Klobuk gospoda Konstantina, vam tokrat predstavlja e-slovarje in vas seznanja z dogodki (januar 2008) izobraževalnega založništva. Društvo Dianetični center Ljubljana vas vabi na tečaj za najuspešnejšo študijsko tehnologijo.

OB JUBILEJU

Zavod za usposabljanje invalidne mladine Kamnik

Iskrene čestitke ob 60-letnici Zavoda za usposabljanje invalidne mladine Kamnik. Tokrat so svojo častitljivo obletnico z utrinki zagnanega dela, bogatega življenja in veselega praznovanja oznamovali tudi na svežih straneh ŠR.

POZOR!

Zveza slovenskih glasbenih šol objavlja javni razpis nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2008. Več na svežih straneh ŠR.

Učitelji in predavatelji! Podjetje Lukvel vam predstavlja Hitachijevo novost - povsem nov projektor s širokokotno lečo, ki ga postavimo le 42 cm pred platno, in novo interaktivno tablo, po kateri lahko rišete kar s prstom. Več na spletni strani www.lukvel.si in v ŠR.

Servis CAD opreme (Goran Milošev, s. p.) vam za interaktivne table Interwrite 1077 -vse do konca decembra letos - ponuja 30-odstotni popust. Več na svežih straneh ŠR ali na spletni strani www.servis-gm.com .

ČESTITAMO!

Trem izžrebanim razgledovcem iz prejšnje akcije - M. Kališnik, D. Sedevčič in M. Jakop - iskrene čestitke in veliko veselja pri branju knjige Marjana Marinška Zvezda Astrid!

J PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE J

Po praznikih diši

Bo po praznikih dišalo tudi pri vas? Najbrž bo. Z malo sreče in truda bo morda k temu pripomogla celo knjiga Po praznikih diši, avtorice Slavke Ilich, ki jo predstavljamo tokrat. Namenili jo bomo trem med vami, dragi razgledovci, in sicer bomo žrebali med tistimi, ki nam boste do 17. decembra letos odgovorili na nagradno vprašanje: Kaj vam pomenijo prazniki? Pohitite, da vas ne bodo prazniki prehiteli ...

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!