Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 3. DECEMBER 2005, ŠTEVILKA 19, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Že od srednje šole se ukvarja z grafiko, predvsem z linorezom. "Ta tehnika mi omogoča izraziti nasprotja in dramatičnost," pojasnjuje Matej Gider, likovni pedagog na Osnovni šoli Sveti Jurij. V zadnjem času ustvarja s suho iglo. Ko vrezuje črte v podlago, išče mehkobo, globino in ritme. Črte zarisujejo oblike, ki lahko pričarajo zgolj razpoloženje - kot v lirski pesmi. Njegove oblike navdihuje narava. Najdemo jih v kamnu, lesu, zemlji. Le dovolj pozorni moramo biti. Tokrat vam predstavljamo še sveže grafike, ki so nastale letos.

O AVTONOMIJI
Šola skuša biti del kulture in si prizadeva mlade naučiti igrati vlogo, ki jo bodo pozneje udejanjili v družbi. A ne le to - mladim daje krila, ustvarja avtonomne in zrele posameznike, ki presegajo ustaljene standarde. Še posebno slednje je težka naloga šole. To je dejal šolski minister dr. Milan Zver, ko je na XIV. strokovnem srečanju ravnateljev osnovnega šolstva predstavil svoje poglede na vzgojo in izobraževanje. Tokratnega strokovnega srečanja - temeljna je bila avtonomija - se je udeležilo približno petsto ravnateljev osnovnih in glasbenih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov za usposabljanje ... Več v ŠR!

NEZNOSNA LAHKOST NAGRAJEVANJA
Že večkrat sem bil presenečen nad vrsto nagrad, ki si jih prislužijo prizadevni učenci na različnih tekmovanjih, piše dr. Dušan Krnel. Ker so nagrade vse bolj odvisne od različnih sponzorjev, so ti tudi tisti, ki jih izbirajo in podarjajo. Pri tem skrbijo predvsem za stroške in za promocijo svoje blagovne znamke, čeprav ta ni v ničemer povezana z vsebino tekmovanja. Tako so sponzorske majice in kape največkrat edine nagrade na različnih tekmovanjih. V prejšnjem sistemu so bile take nagrade knjige - za dober spis, denimo, si dobil književno delo. >>Klik!!!<<

FRANCIJA: ŠOLA IN ULIČNO NASILJE
Francoski šolski minister vidi vzroke za ulično nasilje mladih, ki se je približno tri tedne dogajalo v revnih predmestjih nekaterih francoskih mest, predvsem v visoki brezposelnosti (še posebno med mladimi, ki niso končali šole), zmanjševanju enakih možnosti in družbenih okoliščinah, v katerih mladi ne vidijo zase nobene perspektive. Zgubljajo upanje, da bi lahko napredovali po družbeni lestvici. Najboljše zdravilo za te težave vidi minister v vzgoji, izobraževanju, poklicnem usposabljanju, pojasnjuje dr. Zdenko Kodelja. >>Klik!!!<<

NA POMOČ - MOJ OTROK POSLUŠA MOZARTA!
Učitelji glasbene vzgoje bi lahko ob poslušanju sodobne zabavne in narodnozabavne glasbe prikazali, kaj je značilno za posamezno glasbeno zvrst (npr. punk glasba in anarhizem, hard rock in nasilje ter hrup, grunge, disco ali beat glasba ter mamila, tehno, rave glasba in mamila), skupino (uničevanje glasbil in nasilje na odru, npr. skupina Sex Pistols), posameznika (samomorilske ideje Curta Cobaina, člana skupine Nirvana). Ob glasbi bi lahko skušali pojasniti družbena in gospodarska razmerja, ki so vplivala na nastanek posameznih glasbenih zvrsti (npr. reggae glasba kot upor Jamajčanov proti angleškem kolonializmu, rap kot protest črnih prebivalcev ZDA itn.), meni mag. Lorena Mihelač, profesorica na Srednji šoli Metlika. Prav tako bi lahko izpostavili vrednote ali življenjsko filozofijo, značilno za posamezno glasbeno zvrst, skupino ali posameznika. Več v ŠR!!!

BRANJE
Ob knjižnem sejmu namenjamo več pozornosti branju. Jasna Baldeck nam predstavlja Julesa Verna - očeta znanstvenega romana, ki je skušal v približno osemdesetih knjigah povzeti vse, kar so do tedaj odkrili v geologiji, geografiji, fiziki in astronomiji.

Mag Gabrijela Zver z Dvojezične srednje šole Lendava se v prispevku Svet simbolov sprašuje, koliko dijaki sploh razumejo simbole, ki se pojavljajo v posameznem literarnem delu. Anita Gačnik z Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje pa v članku Snov za zgodbe predstavlja, kako speljati bralno značko drugače, ko se učenci v prvem razredu začnejo načrtno seznanjati s knjigo, sami pa še ne znajo brati. >>Klik!!!<<

Razgledovci, POZOR!

Svizove strani

Spet so z vami Svizove strani. V uvodniku lahko preberete o protestnem shodu proti gospodarskim reformam. Poročajo o omizju v Sofiji, na katerem so namenili pozornost vzgoji in izobraževanju otrok v zgodnjem otroštvu. Pravna pisarna vas seznanja z zaposlovanjem strokovnih delavcev ter s pravicami in obveznostmi strank pri sklepanju pogodb ...

Cmepius vas obvešča o razpisu Evropske komisije za prijavo projektov v programih SOCRATES in LEONARDO DA VINCI v letu 2006.

Ne prezrite!!!

Twin
Šolski razgledi

Vas zanima petdnevni potep po privlačni in skrivnostni Škotski? Samo naročnikom (fizičnim osebam) Šolskih razgledov ponujamo 55.055 tolarjev PREDNOVOLETNEGA POPUSTA! Potovanje bo predvidoma od 27. aprila do 1. maja prihodnje leto. Če želite uveljaviti popust, se prijavite do 20. decembra letos in poravnajte akontacijo - ta prav tako znaša 55.055 tolarjev. Običajna cena je od 149.500 tolarjev (+ doplačila) naprej.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija