Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 4. DECEMBER 2004, ŠTEVILKA 19, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Knjižni sejmi so postali prava modna zapoved za vse, ki želijo biti v koraku s časom, zlasti s kulturo. Saj veste - kdor bere, je car. In jasno, da je car tudi tisti, ki se rad sprehodi med stojnicami in policami knjižnega sejma.

Rudi Zaman, predsednik upravnega odbora 20. knjižnega sejma

Slika

Profesorica angleščine in umetnostne zgodovine na blejski Osnovni šoli prof. dr. Janeza Plemlja zelo rada poprime za čopič. Jana Nerat si vzame čas za slikanje med počitnicami in ob koncu tedna. Upodablja tihožitja, pokrajino in portrete, rada ima žive barve, sonce, naravo in življenje, ki nas obdaja. Najraje slika na platno, z akrilnimi in oljnimi barvami. Z likovnim klubom Dodik Jesenice z veseljem sodeluje na skupinskih razstavah. Tokrat njena dela predstavljamo tudi na straneh Šolskih razgledov.

RES "POVAMPIRJENA JAPIJEVSKA GENERACIJA"?
Jasno Kontler - Salamon je ob nedavnem pogovoru z dr. Igorjem Kotnikom pretreslo. Po njegovem mnenju študenti pojmujejo študij kot nujno zlo, brez katerega ne morejo do diplome. Na poti do nje pa si želijo čim manj obveznosti, saj naj sicer ne bi imeli dovolj časa za zaslužkarstvo, ki jim že med študijem omogoča zavidljiv standard ... Statusni znak so tudi avtomobili študentov, parkirani pred fakultetami ... A naša stalna sodelavka dopušča tudi možnost, da je podjetniška oziroma japijevska usmerjenost zdajšnjih študentov dober znak za njihovo in našo skupno prihodnost. Morda se ob delu naučijo več kot na študijskih vajah? >>>Kliknite<<< in preberite več!

NAJ SE SLIŠI GLAS
Bolonjski proces pomeni možnost in izziv, a težava je, ker je glas vseh, ki so odgovorni za razvoj izobraževanja učiteljev, prešibak. Strokovnjaki z drugih področij so že zgodaj začeli opozarjati na pasti procesa, ki bi lahko škodovale visokošolskemu izobraževanju. Predstavniki tehniških smeri so dejavno razpravljali, kaj bolonjske spremembe pomenijo za to izobraževanje. Prav tako glasni so bili, denimo, psihologi. Zdaj morajo povzdigniti glas tudi nosilci pedagoškega študija in začeti med seboj sodelovati, primerjati "zapiske" in vizije, meni Daniel Kallós, švedski strokovnjak za izobraževanje učiteljev. Več v ŠR!

LIST IZ DNEVNIKA
V sobi je mrzlo. Pokrita do nosu gledam, kako se na oknu svetli dan. Na vrtu se prepira domača perjad, kriki pavov gredo skozi uho. Agnes jih hrani. Kot vsako jutro okrog sedmih. Torej bo treba vstati. Zdaj šele zebe. Tolažim se, da nisem edina zmrzljiva. Tudi dijaki spijo v puloverjih in nogavicah in se pritožujejo nad takšno nepomembnostjo, kot je mraz v hiši. Pač nismo doma. Teden preživljamo na jugu Nizozemske, v mestecu Horst. Vsak pri svoji družini spoznavamo nizozemski vsakdan. Jutranji mraz je del tega. >>>Kliknite<<< in preberite dnevnik Nine Ostan, profesorice umetnostne vzgoje in umetnostne zgodovine na Gimnaziji Poljane Ljubljana!

SPROGRAMIRANI STROJI
Poleg slavospevov šolski reformi vse več objavljenih prispevkov predstavlja tudi resnično podobo slovenske šole. Kljub temu da se učiteljem očita nesposobnost, če smo kritični do prenove, je treba opozarjati na težave, s katerimi se v zadnji triadi devetletke srečujemo učenci in učitelji. Učitelj ima zdaj vse manj možnosti, časa in energije biti to, kar je njegovo poslanstvo. O prenovi, učitelju, znanju, vsebinah tokrat zanimivo razmišlja Cecilija Tarman. >>>Kliknite<<< in preberite več!

HOLESTEROL IN BOLEČI GLEŽNJI
Jožič Repič je bil prej neizobražen kot izobražen. Posebne preglavice so mu delale tujke. Tako je govoril naokoli, da je na Zeleni gori viking pri vikingu, da so Slovenci razkropljeni po vseh petih kontingentih, da ima

klavir Bronhilde, glasbene učiteljice iz osnovne šole, železno instrukcijo, da vase negotovi tipi padajo iz ekstrakta v ekstarkt ter da hodijo ljudje, ker niso zadovoljni z županovim delom, urinirat na občino. Njegov sosed je, tako razlaga naokrog, umrl zaradi celuloze jeter, tašča pa je imela artiljerijo sklerozo ... V ŠR preberite najnovejši humoresko Tonija Gašperiča!

Pozor!!!

Pobrskajte po Odzivanjih - naši stalni prilogi! Prinaša vam šolski utrip po Sloveniji!

Ne spreglejte!!!

Svizove strani

Spet je z vami Sviz s stalnimi rubrikami. Tokrat V središču objavljajo tudi pogovor s predstavniki LDS in SDS. Dotaknili so se tudi novega zakona o plačah!

Od 19. do 21. maja 2005 bo potekala deseta mednarodna konferenca MIRK 2005.

učitelji in drugi, predstavite svoje metode, modele, prijeme in možnosti pri delu z učenci. Prikažite in opišite tudi svoje izkušnje pri uporabi multimedije pri pouku, pri uporabi videokonference ali pri izobraževanju na daljavo. Prispevke pošljite na Zavod MIRK!

!!! Ne prezrite

natečaja I. osnovne šole Žalec za razstavo 12. BIENALA OTROŠKE GRAFIKE na temo Moj grafični original.

Zavod za šport Slovenije

Z vami je tudi Zavod za šport. V stalni rubriki vas med drugim obvešča, da bo ob koncu šolskega leta 2004/05 razdelil 6.000.000 tolarjev med najuspešnejše OŠ in OŠPP na področju interesnih programov športa otrok in mladine.

Šolski razgledi

Priložnost za RAZGLEDOVCE!!!

Skupaj z Amnesty International Slovenije vam pripravljamo presenečenje:

Trem naročnikom Šolskih razgledov bomo poslali knjigo iz zbirke Izobraževanje za človekove pravice - Človekove pravice žensk -, metodični priročnik za učitelje, kaseto in zgoščenko!

Kaj morate storiti?

Pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje:

Kdaj oznamujemo dan človekovih pravic?

Odgovore pričakujemo po pošti do 13. decembra letos. Ne pozabite prilepiti nagradnega kupona!

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Slika