Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 6. DECEMBER 2003, ŠTEVILKA 19, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Druga slika

Vsi otroci imajo pravico hoditi v šolo in se učiti vsega, kar je pomembno, denimo spoštovanja človekovih pravic ali spoštovanja drugih kultur. Pomembno je, da imajo otroci možnost razvijati svojo nadarjenost in da jih v šoli k temu spodbujajo.

To je le ena od pravic iz Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo je sprejela OZN, in velja za vse otroke in mladostnike na svetu, ki še niso stari 18 let. Da bi se pri nas bolje seznanili z njimi, skrbi med drugim tudi slovenska Šola za mir. Nedavno so izdali privlačen didaktični pripomoček - več si preberite na strani 5 -, opremljen z likovnimi umetninami slovenskih otrok. Izbrali smo nekaj motivov in z njimi opremili to številko Šolskih razgledov. Naj vas ob tem spomnimo tudi na 10. december, dan človekovih pravic.

BEREMO
Dijaki raje berejo prozo kot poezijo, je odkrila Tanja Kejžar iz Zavoda za usposabljanje invalidne mladine Kamnik. Poglejte v Šolske razglede, kaj berejo najraje in se sprehodite z nami po pravkar končanem knjižnem sejmu, pridružite se razmišljanju Andreja Adama o medpredmetnem sodelovanju ali pa se podajte na svojevrstno čudežno potovanje ... Klik!

Prva slika

DIJAŠKI DOMOVI
Mirjano Kozmi iz Dijaškega doma Šiška zadnje čase vse bolj preganja vprašanje, ali so knjižnice v dijaških domovih potrebne ali ne. Kateri dijaški domovi knjižnice potrebujejo in kateri ne? Dijaškim domovom, ki delujejo v sklopu šol knjižničar ne pripada. V takih dijaških domovih je knjižničar vzgojitelj, ki se odloči, da bo vodil knjižnico prostovoljno ali namesto interesne dejavnosti. Vendar so zadolžitve preobsežne, vloga za sistemizacijo delovnega mesta za knjižničarja pa ni bila odobrena. Klik! V ŠR preberite še razmišljanje o uspešnem učenju (to ni le stvar razuma) in vlogi domskega vzgojitelja pri tem. In še skok v Maribor na Mozaik prijateljstva.

NOSTRIFIKACIJE
Jasna Kontler - Salamon tokrat piše o težavah s priznavanjem kvalifikacij. Tako se zgodi, da arhitektka, ne ve, ali je res arhitektka. Verjetno je tedaj marsikoga presenetilo, da naša zakonodaja od evropske najbolj odstopa prav pri priznavanju kvalifikacij za tako imenovane evropsko regulirane poklice. Nje, priznava, bruseljska kritika ni prav nič presenetila, tako kot ni presenetila tudi vseh tistih, ki že imajo kakšne izkušnje z našimi visokošolskimi nostrifikacijami. Kliknite!

BREZ ČUSTEV NE GRE
... Včasih je celo pomembneje, da v virtualno izobraževanje vnesemo ščepec čustev, ki jih računalnik, mrtva tehnološka oprema, nima, piše Peter Rižnar. Če mislite, da v e-izobraževanju ni čustev, pravi dr. Gilly Salmon, se motite. Iz elektronskih sporočil svojih študentov lahko razberem njihovo veselje, žalost, jezo, razočaranje in osebnostno rast. Podobno, kot da bi jih opazovala v živo ...Več v ŠR!

PES V RAZREDU
Simon Kravanja
z vami deli razočaranje ob poskusu, ki ga ni bilo... V slovenskem šolstvu je dovolj dolgo, da sistem že dobro pozna. Kljub svoji optimistični naravi se je bal, da bo ob udejanjanju zamisli o psu naletel v šoli na manjše ali celo večje ovire. Zato je učencem pojasnil, da potrebuje pisno soglasje staršev, da lahko pripelje Reno v šolo. Ena izmed mam je ob soglasju napisala, da je odločitev odlična in da upa, da jo bodo podprli tudi drugi starši. In so jo. Dobil je pisna soglasja staršev in večina staršev je bila prav tako navdušena kot njihovi otroci ... Potem se je zapletlo. Kliknite in preberite!

ŠPORT
Tokrat celo stran namenjamo športu. Saj veste: zdrav duh v zdravem telesu, so govorili že stari Grki. Vsi športni navdušenci, tisti, ki to postajate, ali o športu šele razmišljate, poglejte v Šolske razglede, kaj sta vam pripravila Dominika Prijatelj in prof. dr. Janko Strel iz Fakultete za šport Ljubljana.

DRAGI NAROČNIKI Šolskih razgledov, pozor! Sodelujte!

Rokus

V nekaj stavkih (na največ eni strani) opišite izkušnjo, dogodek, seveda povezan z vašim poklicnim delom, ki vas je v tem letu posebno razveselil, navdal z optimizmom in vas osrečil.

Šolski razgledi

Že v prejšnjih Šolskih razgledih smo vas povabili k sodelovanju, a objavili napačen datum, do kdaj pričakujemo vaše prispevke. Iskreno se opravičujemo. Vašo pošto pričakujemo do ponedeljka, 15. decembra letos. Med vsemi, ki nam boste pisali, vas bomo izžrebali pet in prejeli boste knjigo Kurja juhica za učiteljevo dušo. Jack Canfield in Mark Victor Hansen sta strnila zgodbe, ki ogrejejo srce in razsvetlijo duha vzgojiteljev. Knjigo je prevedla Nuša Mastnak, izdala pa Založba Rokus - ta nam je tudi podarila knjige, ki vam jih tokrat namenjamo.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).