Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 7. DECEMBER 2002, ŠTEVILKA 19, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Irina Felicita Luganič je srečna. Srečna, ker počne prav tisto, kar si je od nekdaj želela. Je likovna pedagoginja na poljčanski osnovni šoli. Če bi ponovno izbirala poklic, bi ubrala isto pot. Irina je slikarka, obenem pesnica (lani je izdala svoj pesniški prvenec; njena mentorica je priljubljena Neža Maurer, naša nekdanja urednica). Irinine slike so podobne njenim pesmim. Naredi jih takoj ali pa sploh ne. Prav zato uporablja le določene tehnike: pastel, kolaž, akvarel, črtno risbo. Olja nikoli. Irina tudi rada potuje, spoznava nove ljudi in kulture. Rada ima svet, svojo družino, sebe in sploh - življenje. Slike si oglejte v Šolskih razgledih.

SMO TAM, KJER ŽELIMO?
Ravnateljice in ravnatelji srednjih šol so na svojem že tradicionalnem srečanju v Portorožu spregovorili o mnogih aktualnih vprašanjih, zlasti so pretresali tiste naloge, za katere so odgovorni. Udeležili so se tudi delavnic, kjer so največ prahu dvignili pravilniki o preverjanju in ocenjevanju znanja. Kliknite in preberite!

RAJE IZ ZAPISKOV KOT UČBENIKOV
Učenci v prvem triletju devetletke so še premajhni, da bi lahko obenem uporabljali in usklajevali učbenik in delovni zvezek ter ob tem usvojili še snov, je bilo rečeno v eni od debatnih kavarn 27. novembra na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pogovor o učbeniku in delovnem učbeniku je vodila urednica DZS Vera Čonč. Pravilnik o potrjevanju učbenikov, ta se je v zadnjih letih spremenil kar trikrat, od jeseni dovoljuje delovni učbenik le za šestletne učence. Preberite več!

ČAROVNICE V ŠOLI
Morda je pojem čarovništva v osnovnih šolah res prisoten. Pa ne v smislu zgodovinskega pomena čarovnic, ampak v smislu izjemne spretnosti učiteljice, da kljub preobsežnim učnim načrtom učencem kakovostno podaja snov in jim s čarobno palico odstira vrata vedoželjnosti ... V osnovnih šolah poučujejo večinoma ženske (85 odstotkov). Tudi zgodovinska analiza konstituiranja učiteljskega poklica je zaradi dejstva, da v šolah učijo predvsem ženske, analiza njegove feminizacije, meni Simona Trček v svojem prispevku.

KDO LAHKO POUČUJE V GIMNAZIJSKIH PROGRAMIH?
V uradnem listu (16. avgusta 2002) je izšel Pravilnik o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnih programih gimnazije, ki določa potrebne pogoje za poučevanje na gimnazijah. V pravilniku so podrobno navedene izobrazbene zahteve, ki jih morajo izpolnjevati učitelji in drugi sodelavci pri pouku, npr. laboranti, sodelujoči v gimnazijskih programih ... Doc. dr. Mojca Čepič, predstojnica skupne Katedre za izobraževalno fiziko na Fakulteti za matematiko in fiziko in Pedagoški fakulteti v Ljubljani opozarja na neskladja (ali morda ostreje nesmisle), ki so v tem pravilniku prisotna pri navedbi pogojev za učitelje in laborante fizike. Preberite podrobneje v Šolskih razgledih!

SEMINARSKE NALOGE
Da ali ne? S tem vprašanjem se je Alenka Felicijan, Osnovna šola Antona Aškerca Velenje, pogosteje ukvarjala po zadnjem roditeljskem sestanku, ko so jo starši vprašali, zakaj morajo njihovi otroci napisati seminarsko nalogo po vrnitvi z ekskurzije. Poleg vprašanj so padali tudi očitki ... Preberite, kaj se je dogajalo!

PREDŠOLSKA VZGOJA
Na strani predšolska vzgoja lahko tokrat preberete: družina Sonček iz ljubljanskega vrtca Center (enota Prule) je na zanimiv način spoznavala Cicibanovo matematiko; o likovnem razvoju otrok razmišlja Nataše Rijavec (Vrtec Ljubljana Center, enota Klinični center) v članku Najprej potipam, potem narišem; o izključevanju nekaterih otrokovih pravic preberite v članku Nine Mav Hrovat Vsi Miklavži kupujejo v ... Mar ni le eden?; Erna Anderle, ravnateljice iz VVZ Tržič pa na kratko poroča o Vznemirljivem srečanju.

KDO POGANJA MLINČEK
Z vpeljavo devetletne osnovne šole so se učiteljice in učitelji v prvi triadi prvič seznanili s tehniškimi dnevi. Ti se povezujejo s cilji tehnike in tehnologije ter gospodinjstva in zajemajo vsebine, s katerimi učenci rešujejo nek problem aktivno, preverjajo in uporabljajo tehnično znanje, pridobljeno pri pouku, in ga povežejo z znanjem drugih predmetov. Preberite članek Irene Lenart, Prva osnovna šola Slovenj Gradec, kako se lahko nove metode uspešno prenese v razred. Vzemite v roke ŠR!

ŽIVALSKI IN RASTLINSKI SVET
Na povabilo študentov biologije in prof. Dušana Vrščaja so se tri učiteljice s 46 tretje- in četrtošolci devetletke udeležile zanimive predstavitve rastlin in živali na Biotehnični fakulteti v Ljubljani. Pri naravoslovju in tehniki so v četrtem razredu spoznavali naravna in umetna bivališča. Silva Seliškar, Osnovna šola Savsko naselje Ljubljana, je bila navdušena, da se bodo učenci srečali z rastlinami in živalmi v njihovem umetnem okolju. Več v Šolskih razgledih!

Novo leto v Londonu? Morda v Parizu?

Šolski razgledi

Naša akcija se izteka! Samo do 10. decembra!

Kdo bo srečnež, ki bo najdaljšo noč v letu preživel v Londonu ali Parizu - brezplačno?

Morda vi? Kaj morate storiti? Postanite naročnik Šolskih razgledov!

Če ste že naši naročniki, potem pridobite vsaj še enega novega naročnika.

Torej: žrebali bomo med vsemi, ki se boste do 10. decembra naročili na Šolske razglede in vsemi tistimi, ki ste že naši naročniki, pa boste do takrat pridobili vsaj še enega novega naročnika.

Pa še to:

Vesoljne sanje so pesniški prvenec slovenskega avtorja Gregorja Preaca, bolj znanega kot novinarja in pisca potopisnih besedil, saj je vztrajen nahrbtnikarski potepin po Evropi, Aziji in Latinski Ameriki. Njegove pesmi so prisrčne, igrive, iskrive. Junak knjige je Vesoljček, ki bo še dolgo buril otroško domišljijo in našel dom v knjižnicah, vrtcih, šolah, otroških sobah ...

Španska princeska pa je prva otroška slikanica mlade, a že uveljavljene pisateljice Nine Kokelj. Slikanica je polna lepot, skrivnostnosti in zabave. Morda tudi presenečenj, ko boste v njej za trenutek uzrli sebe ...

Knjigi - eno ali drugo - namenjamo tudi vam, dragi razgledovci. Kaj morate storiti?

Tisti, ki še niste naročeni, se hitro naročite na Šolske razglede. Prav vsi, stari in novi naročniki, pa skušajte pravilno odgovoriti, pri kateri slovenski založbi sta izšli omenjeni knjižni novosti. Prvim dvajsetim, ki boste poslali pravilne odgovore, bomo poslali knjige. Da bo praznični december še bolj prazničen.

Naša akcija traja do 14. decembra letos. Pohitite!

Druga slika