Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 20. NOVEMBER 2004, ŠTEVILKA 18, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Slika, po malem kipari, intenzivno se ukvarja z digitalno fotografijo, nenehno odkriva nove likovne tehnike in izraze, preskuša se v grafiki, ki ji je, kot pravi, še najbliže. Vse znanje že enaindvajset let prenaša na svoje učence, ki uspešno sodelujejo na različnih likovnih natečajih, celo mednarodnih. Pisana likovna govorica Maje Zajc Sobočan, predmetne učiteljice likovne in tehnične vzgoje na Osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje, se zrcali tudi v bogati motiviki. Njen dom je poln portretov, figur, krajin in fantazijskih podob - nekaj tega tokrat tudi za vas.

OBDANI Z BESEDAMI
... nekateri pesimistični strokovnjaki so že začeli napovedovati smrt knjige zaradi vedno bolj bučne prisotnosti elektronskih medijev in sporazumevanja. Kljub temu pa branje in bralna zmožnost v 21. stoletju postajata pomembnejša kot kdaj koli prej, piše v uvodniku profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti dr. Meta Grosman. Strokovnjaki za branje so namreč prepričljivo dokazali, da nista pomembna le za razvoj vseh drugih jezikovnih zmožnosti, marveč tudi za posameznikov celostni kognitivni in osebnostni razvoj. Bralne zmožnosti zato ne moremo več šteti za razkošje ... Klik! In koliko berete vi? Če ste bralni navdušenec, boste gotovo obiskali Knjižni sejem, ki bo potekal od 1. do. 5. decembra letos v Cankarjevem domu. Vse naše naročnike, seveda tudi tiste, ki jih knjige (za zdaj) še ne mikajo zelo, pa skušamo za branje navduševati tudi Šolski razgledi. Preberite, kaj vam ponujamo v naši tokratni akciji!

SPORAZUMNA ALI BOLEČA ŠOLSKA RAZVEZA
Odločitev, da bo poslej visoko šolstvo skupaj z znanostjo in tehnologijo v enem ministrstvu, preostali deli šolstva pa v drugem in še naprej skupaj s športom, je sodeč po ocenah predstavnikov visokega šolstva in znanosti zanje dobra odločitev, meni naša stalna sodelavka Jasna Kontler - Salamon. Ima le eno napako - namreč to, da ni bila sprejeta že prej. ... Kljub navedenemu ni mogoče preprosto zaploskati ločitvi vrha izobraževalne piramide od preostalih delov. Kliknite in preberite več!

KIPARJI DUHA
Attila Szabo
lahko iz izkušenj pove, da redkokateri šolar pozna bistvo in smisel šolanja. Mladi si nenehno postavljajo vprašanja, kot so: "Čemu moram sedeti osem ur v stavbi, v kateri se dolgočasim?" "Le kaj mi bo šola?" Učence z zelo dobrimi ali najboljšimi ocenami takoj označijo za piflarje ali čudake. Zaradi nepoučenosti o smislu šolanja se razvije najprej dolgčas, iz dolgčasa odpor, iz odpora pa čista jeza, ki se lahko stopnjuje do nevarne točke, ko šolar zgubi nadzor nad sabo. ... Šolarji lahko pod velikim psihološkim pritiskom celo umorijo osovraženega učitelja ali vrstnika. Kliknite in preberite, kako o porajanju nasilja pri učencih razmišlja vaš stanovski kolega!

PO POLŽJE
Kadar koli na predavanjih Šole za mir omeni učenje človekovih ali otrokovih pravic, se mnogi učitelji najprej neprijetno zdrznejo, takoj zatem pa izrazijo zaskrbljenost za svoje, učiteljske pravice. Odziv ni značilen samo za slovenske učitelje. Opazila ga je tudi pri skupinah učiteljev iz nekdanjih socialističnih držav Jugovzhodne Evrope, ne pa tudi pri učiteljih s tako imenovanega razvitega zahoda. V čem je težava? V zavedanju, kaj so človekove pravice in zakaj so tako pomembne. ... Otroke moramo pripraviti na odgovorno življenje v svobodni družbi! A kje in kako jih naučiti potrebnih spretnosti? Kliknite in preberite prispevek Alenke Bregant iz Šole za mir.

ZA 21. STOLETJE
Med temeljnimi načeli nove kulture pouka je razširjeno, posodobljeno pojmovanje znanja. Tega ne razumemo več le kot zbirko vsebin, dejstev in izdelanih razlag, temveč mnogo širše, poudarja dr. Zora Rutar Ilc z Zavoda RS za šolstvo, sicer avtorica vodnika Pristopi k poučevanju, preverjanju in ocenjevanju ter vodja projekta Nova kultura preverjanja in ocenjevanja znanja. Kaj torej prinaša nova kultura pouka? Kakšne izkušnje imajo z njo učitelji? ...

O tem smo povprašali Sonjo Marin z Osnovne šole Šmartno pri Litiji, Jasno Vesel z Gimnazije Kočevje, Mag. Sonjo Čokl z Gimnazije Bežigrad, mag. Alenko Kompare s Srednje šole Srečka Kosovela Sežana, Rada Kostrevca z Osnovne šole Krmelj in Stanko Preskar z Osnovne šole Globoko. Omenjeni učitelji - in še približno sedemdeset drugih - so skupaj s predmetnimi snovalci z Zavoda RS za šolstvo v projektu tri leta oblikovali vrsto zamisli in rešitev za pouk, preverjanje in ocenjevanje in jih tudi prenašajo v razred. Več v ŠR!

Ne prezrite!!!

CMEPIUS
Netd@ys

Netd@ys teden bo letos potekal od 22. do 27. novembra! Tokrat se mu je prvič pridružila tudi Slovenija. Netd@ys je pobuda Evropske komisije, ki spodbuja uporabo novih medijev v izobraževanju in kulturi. Iniciativa je namenjena predvsem mladim do 25. leta. Več v ŠR!

Ne spreglejte tudi razpisa Zavoda za šolstvo!

Zavod za šolstvo

Komisija za podelitev priznanj Blaža Kumerdeja vabi predlagatelje, da najpozneje do 7. 1. 2005 pošljejo prijave kandidatov za omenjeno priznanje.

RokusSklad inovativni učitelj leta razpisuje natečaj za naziv INOVATIVNI UČITELJ LETA za šolsko leto 2004/2005! Poznate učitelja, ki si ga zasluži? Prijavite ga lahko od 3. novembra 2004 do 30. marca 2005.

V petek, 17. decembra in soboto, 18. decembra bo v Centru za obrambno usposabljanje Poljče pri Begunjah na Gorenjskem potekala Konferenco o primarni preventivi proti drogam. Več informacij dobite v ŠR! Na konferenco se lahko prijavite po telefonu (04) 533 36 50 ali po faksu (04) 533 38 07.

Naša AKCIJA!!!

DZS

Pota knjige Iztoka Ilicha je delo, ki zanesljivo sodi tudi na vašo knjižno polico. Petim našim naročnikom pa bomo knjige poslali brezplačno Kaj morate storiti?

Napišite naslov knjige, ki ste jo prebrali v zadnjem času in vas je najbolj pritegnila.

Odgovore pričakujemo do 29. novembra letos. Ne pozabite prilepiti nagradnega kupona!

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Slika