Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 22. NOVEMBER 2003, ŠTEVILKA 18, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Vzgojiteljica predšolskih otrok Bojana Ocepek iz Velenja že več kot deset let v prostem času tudi slika, najraje z oljnimi barvami, na steklo in platno. Takrat jo zaobjame mir. Ustvarjanje jo popelje k notranji usklajenosti. Barva zemlje ji je najljubša, saj jo pomirja in navdihuje. Svoje videnje sveta nam podaja v geometrijskih oblikah in liričnih barvnih odtenkih. Slike krasijo njen dom. Tokrat tudi Šolske razglede. Ne daje jim posebnega naslova, saj govorijo same zase. Tudi nam pušča svobodo, da jih vidimo in doživimo po svoje.

NASILJE PORAJA NASILJE
V Sloveniji se, tako kot v drugih državah, srečujemo s problematiko mladoletniškega kriminala. Raziskave Sveta Evrope kažejo na porast mladoletniškega kriminala še zlasti v tranzicijskih državah. Poglavitni vzroki so šibke družinske vezi in s tem družinske težave, posledično težave v šoli, dokazovanje mladih ob nasilnih dejanjih, droge in alkohol, brezposelnost ter izmikanje socialnim službam. Mladi so čedalje pogosteje tudi žrtve nasilnih dejanj, zlasti vrstnikov. Le sodelovanje šole, lokalne skupnosti, policije, staršev, pravosodnih organov in drugih lahko zatre nasilje že v kali, namesto da je družba dejavna šele, ko se dejanje zgodi, opozarja Peter Rižnar. Kliknite in preberite več!

ŽELJE LETIJO V NEBO
Evropska komisija je letos pripravila že drugi teden Comenius, ki je širši javnosti približal mednarodne projekte, sodelovanje in partnerstvo v šolskem izobraževanju. Osrednji dogodek se je odvijal v Bruslju. Tam so bili tudi udeleženci iz Slovenije - učiteljici in učenci osnovne šole Železniki. O pestrem dogajanju, zanimivih in zabavnih delavnicah, simboličnem spuščanju balonov z željami za prihodnjo Evropo v nebo in spoznavanju ljudi, ki odločajo o evropski prihodnosti, poroča naša novinarka. Na strani, namenjeni Evropi, predstavljamo tudi, kako poteka evropsko sodelovanje, njegov namen in spremembe, ki se nam obetajo. Klik!

OB PRVI SLOVENSKI REKTORICI
Jasna Kontler Salamon odkriva vzroke, zakaj na vrhu akademskih stopnic skoraj ni žensk. V več kot osmih desetletjih zgodovine slovenskih univerz smo dobili šele prvo rektorico.

Priti je morala tretja univerza, da je z izvolitvijo dr. Lucije Čok zlomila nenapisano pravilo o moškem rektorskem žezlu. Bilo je sicer že nekaj neuspešnih rektorskih kandidatk, a zanemarljiv odstotek v primerjavi z deležem kandidatov. Po diplomi večina sposobnih žensk napreduje slabše od njihovih študijskih kolegov, čeprav so ti imeli marsikdaj precej slabši študijski uspeh. Kako je to mogoče? Kliknite!

ODZIVANJA
Spet je z vami stalna priloga Odzivanja. Tokrat objavljamo prispevke o prizadevanjih gozdarstva za pestrost gozdne krajine, o spoznavanju in raziskovanju narave, o življenju nekoč, o eko šoli kot načinu življenja itd. Precej pozornosti smo namenili vašim izkušnjam s prometno varnostjo. Veliko ste tudi potovali in sodelovali s tujimi šolami. Polona Godina, prof. angleškega jezika, piše o bureku, kriketu in še marsičemu. Več si preberite v ŠR!

ZAKAJ SMO HRIPAVI
Pedagoški delavci so pri svojem delu zelo glasovno obremenjeni. Tako vsaka večja sprememba glasu vpliva na njihovo sposobnost in zmožnost opravljanja poklica. V svetu je bilo opravljenih več raziskav o pogostnosti hripavosti med pedagoškimi delavci. Podobno raziskavo so leta 1987/88 izpeljali med študenti Pedagoške akademije v Ljubljani, smer razredni pouk. Ta je pokazala, da ima le četrtina pregledanih zdrava govorila in ustrezno glasovno tehniko. Več o izsledkih raziskave pišejo Irena Hočevar Boltežar, Ana Jarc in Ciril Novak.

Ne prezrite!

V tokratni številki Šolskih razgledov preglejte objave stalnega strokovnega spopolnjevanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v tem šolskem letu.

Iščete zaposlitev? Poglejte razpisa za prosti delovni mesti!

Ne spreglejte nove AKCIJE!

Rokus

Postanite razgledovci ZDAJ! Trije novi naročniki, ki se boste naročili do konca tega meseca, boste prejeli enkratno darilo - knjigo Kurja juhica za učiteljevo dušo založbe Rokus. Tudi na vas, dragi naročniki, nismo pozabili. V nekaj stavkih opišite izkušnjo, dogodek, seveda povezan z vašim poklicnim delom, ki vas je v tem letu posebno razveselil in osrečil. Vašo pošto pričakujemo do prihodnjega ponedeljka, torej do 24. novembra letos. Med vsemi, ki nam boste pisali, vas bomo izžrebali pet in dobili boste enako darilo.

Šolski razgledi

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih in pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Obiščite knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Druga slika