Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 23. NOVEMBER 2002, ŠTEVILKA 18, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Maks Menoni se s slikanjem ukvarja že več kot trideset let. S široko potezo čopiča v svoja dela vdahne živost in gibanje. Najpogostejša motiva sta krajina in tihožitje, ki zrcalita njegovo ljubezen do narave. Maks Menoni vodi likovne in kiparske delavnice v sklopu šole v naravi v Domu Štrk (Center šolskih in obšolskih dejavnosti). Ugotavlja, da učenci radi rišejo in slikajo. "Posebno me veseli, da učenci skozi ustvarjalni nemir spoznavajo sebe. Številni so presenečeni in navdušeni sami nad seboj, nad svojim delom," poudari Maks Menoni. V Šolskih razgledih si oglejte nekaj njegovih slik.

PLAČA SE NE SPLAČA
Ima lahko učitelj z nazivom svetovalec in svetnik višjo plačo kot ravnatelj? O tem in še marsičem drugem so razpravljali osnovnošolski ravnatelji na svojem XI. strokovnem srečanju v Portorožu. Predstavniki šolskega ministrstva so spregovorili tudi o napredovanjih v nazive, pripravnikih, kadrovskem načrtovanju ... Kliknite in preberite.

TUJI JEZIKI
Srednješolski učitelji angleščine so se na seminarju Novosti stroke (Alenka Divjak) med drugim pogovarjali o pomenu lastnega jezika in kulture pri pouku književnosti. Članek o tem lahko preberete na strani Tuji jeziki. Tam sta še prispevka Enim gre jezik, drugim logika (Valentina Vehovar, učiteljica angleškega jezika na Osnovni šoli Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, zajema razmišljanje britanske strokovnjakinje, kako spodbujati učence z različnimi sposobnostmi) in Do svojih spoznanj, Zoran Bizjak, glavni koordinator projekta RWCT (v njej je predstavljeno prvo srečanje udeležencev projekta Branje in pisanje za kritično mišljenje). Več v našem časniku.

NEIZKORIŠČENI KAPITAL ZNANJA
Danes je verjetno zelo malo Slovencev, ki še ne vedo, da bomo skoraj zagotovo čez dve leti postali del Evropske unije. Gotovo je še zelo veliko tistih, ki še niso slišali, da se obenem približujemo tudi vstopu posebne vrste v evropsko skupnost - formalni vstopni postopki bodo potrebni, bodo pa nato avtomatsko veljala skupna pravila delovanja. O skupnem visokošolskem in raziskovalnem prostoru preberite v članku naše kolumnistke Jasne Kontler Salomon.

BRANJE JE UŽITEK
"Včasih je bolj ustvarjalno prebrati dobro knjigo, kot napisati pesem," je prepričana Rachel Van Riel, direktorica britanskega inštituta Opening the Book. Hodi po mestih in vaseh ter uči, kako pritegniti bralce. Predvsem si prizadeva širiti branje med ljudmi, ki so potisnjeni na kulturne obronke in jim branje ni domače pa tudi po knjigah ne posegajo. Meni, da je branje treba spremeniti v družbeni in družabni dogodek. O njenem delu preberite v Šolskih razgledih.

SEMINAR BIL JE ŽIV
Tilka Jamnik poroča kako so v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani imela seminarj z vsebino Motivacija za branje slovenske knjige - namenjen je bil učiteljem slovenščine v ZDA in Kanadi. Omenjena vsebina se je prepletala z legendami v slovenskem izročilu - te je zanimivo posredovala Dušica Kunaver. Več preberite v tokratnih Razgledih.

MARLJIVO O ČEBELEH
Ker so čebelarji v Naklem letos obeležili 70-letnico delovanja, so se ob jubileju s čebelami in čebelarstvom seznanili tudi vsi na Osnovni šoli Naklo. Učenci so izdelali čebeljnak, panjske končnice, sveče ... Preberite si v prispevku Tine Primožič.

ODZIVANJA
Dolgčas? Kje pa! * Nogomet z žogo pod pazduho * Ni življenja brez H2O * Kdo je v nogah čutil strmino * Mozaik ... in še več vaših izkušenj v prilogi Šolskih razgledov.

OBJAVE
Tokrat objavljamo drugi del Stalnega strokovnega spopolnjevanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (šolsko leto 2002/2003).

ZA NEKOGA BREZPLAČNO!
Pridružite se zbrani družbi z vsega sveta, ko se bo v Londonu zbrala na Trafalgarju ali pri Big Benu, da bi slišala dvanajst udarcev Big Bena, ko bo le-ta odbil polnoč. Prvi dan novega leta vas bodo zabavali New Year's Parade, vesela druščina različnih paradnih skupin in zabaviščnikov, najboljši pihalni orkestri z vsega sveta, velikanski baloni vseh oblik in barv, več kot sto uličnih umetnikov, žonglerjev, akrobatov ...

Kako bo šele v Parizu, mestu ljubezni ... Naj ostane silvestrovanje na Elizejskih poljanah za zdaj še presenečenje ...

Šolski razgledi

Spoštovani naročniki Šolskih razgledov, nekdo med vami bo lahko najdaljšo noč v letu preživel v Londonu ali Parizu. To mu omogočamo Šolski razgledi in agencija TWin.

Kaj morate storiti? Postanite naročnik Šolskih razgledov!

Če ste že naši naročniki, potem pridobite vsaj še enega novega naročnika. Tako boste potrdili, da ste zares pravi razgledovci, in opravili dobro delo za novega naročnika.

Akcija traja do 10. decembra letos.

Druga slika