Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 4. NOVEMBER 2006, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Tomaž Gorjup. Barve, barve in znova barve. Zanj pravijo, da išče čutni, duhovni prostor osebnega doživetja in takšne kombinacije barv, s katerimi lahko izrazi povsem osebno doživetje ... Nekdaj figuralik in krajinar, zdaj nas vodi v globine abstraktnega slikarstva. A to je krona vseh njegovih doslej prehojenih poti. Tomaž Gorjup, profesor za risanje in slikanje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, tokrat v gosteh na straneh Šolskih razgledov ...

SPOPRIJEM Z DROGAMI
Novinarji, strokovnjaki, politiki in drugi nas pogosto zasipavajo z 'alarmantnimi' sporočili in opozorili, tudi zmotami, protislovji in pretiravanji v zvezi z nedovoljenimi drogami in njihovo uporabo med mladimi. Pogosto to učinkuje tako, da nepreverjene navedbe, zmote in predsodki, postanejo – resnica. Ena izmed njih je ta, da se uporaba nedovoljenih drog med mladimi širi s tako naglico, da lahko govorimo o epidemiji. Toda, ali je res tako? Kaj prikazujejo empirične raziskave? Pokukajte v naš >>uvodnik!<<

POT DO KAKOVOSTNIH ODNOSOV
Vzgoja in izobraževanje sta vedno usmerjeni v prihodnost. Mlade rodove je treba pripraviti na svet, ki šele nastaja, in nikoli ne vemo prav dobro, kakšen bo. To je še zlasti res zdaj, ko se svet spreminja hitreje in hitreje. Skoraj si ne moremo predstavljati, meni Janez Bečaj in se sprašuje, kakšen bo svet takrat, ko se bodo prvič zaposlovali otroci, ki ravnokar vstopajo v vrtec. Zato je toliko bolj pomembno, kaj naj jih učimo in kako vzgajamo, da se bodo v življenju čim bolje znašli, saj ni pomembno le, kaj hočemo, pač pa tudi kako to dosežemo. Radovednost o tem, kaj vse vpliva na kakovost učenja in poučevanja, o šolski kulturi in o marsičem drugem, si lahko potešite s preprostim >>KLIKOM!<<

POSTMODERNA ŠOLA
V dobi modernizma, ki jo danes še zlasti nekoliko mlajši zlahka pomešajo v boljšem primeru z romantiko, v slabšem pa z renesanso ali celo s srednjim vekom, je Torsten Husen, oče švedskih šolskih reform, ugotovil srečno okoliščino svojih reform. Vseh trideset let, kolikor so trajale, so namreč imeli socialnodemokratske vlade. Zato se temeljni cilji kajpak niso bistveno spreminjali ob snovanju in uveljavljanju reform. Naj bo kakor koli že, razmišlja Darko Štrajn, nekdanje šolske reforme so povsod po Evropi merile na zvišanje splošne izobrazbene ravni, na večjo dostopnost izobraževanja vsem slojem in seveda so se vsaka po svoje odzivale na potrebe delodajalcev. Preberite, kaj se je zgodilo, ko se je odprla Pandorina skrinjica …

DA BI PREPREČILI NAJHUJŠE...
Zaposleni v vzgojnem zavodu smo od otrok velikokrat ogroženi, včasih celo življenjsko. Že približno dve leti se vrstijo napadi na zaposlene – tako psihični kot fizični. Mladostniki, večina jih ima kriminalno preteklost, grozijo celo z ubojem, če se njihove zahteve ne bodo izpolnile. V zavodu ni nobenega varnostnega nadzora, zato so gojenci razpuščeni in uničujejo vse, kar jim pride pod roke, ne upoštevajo navodil, ker jim vzgojitelji pustijo čisto vse, niti jih zaradi groženj in napadov ne kaznujejo. Izpoved Helene Klančar, zaposlene v vzgojnem zavodu, razkriva prav tisto, kar si drugi, ki nimajo neposrednih izkušenj pri vzgoji mladostnikov, ki ne vedo, kje so meje njihovega vedenja, ne morejo niti predstavljati ali si celo zakrivajo oči pred resnico. Za več … en sam >>KLIK!!!<<

V barvito topli jeseni ne prezrite športnega pogleda Nika Slane – o ustanovitvi komisije za športnike, katere predsednica je postala Jolanda Čeplak. Ali menite, da so naše fakultete prilagojene za študente invalide? O tem, katere so najhujše nevidne ovire in da je pri nas le navidezni raj za študente invalide, piše naša kolumnistka Jasna Kontler – Salamon. Še veliko zanimivega … v Šolskih razgledih!

ŠTUDENTJE! Foto majice!!!

Posebna priložnost samo za VAS!

Dragi študentje! Si želite občutno olajšati študij? Obogatiti svojo poklicno pot? Za vse, ki se boste pridružili naročnikom do konca novembra imamo v uredništvu pripravljeno posebno presenečenje!

Majice z razgledom! Razveselili bomo tudi tiste, ki ste že naši naročniki, a boste v tem času pridobili vsaj še enega naročnika. Več v Šolskih razgledih!

RAZGLEDOVCI!!! SAMO ZA VAS!

Terme Vivat

Osrčje Prekmurja vam lahko ponudi zdravje, moč in mir … Z malo truda, dragi razgledovci, tri srečneže med vami bodo v Sončnem parku Vivat prav zares brezplačno razvajali! Pohitite, nagradno vprašanje čaka na vaš odgovor!

Za vse druge razgledovce pa v hotelu Vivat ponujajo 10-odstotni popust za bivanje pri njih, kjer si lahko oddahnete od vrveža in uživate v naravi!

NE PREZRITE!!!

Svizove strani

Sviz je tudi tokrat v Šolskih razgledih za vas pripravil sveže informacije!

CŠOD

Ne prezrite rubrike CŠOD, tokrat vas bodo popeljali v Rakov Škocjan – biser narave.

Ne spreglejte! Komisija za podelitev priznanj Blaža Kumerdeja vabi predlagatelje, da pošljejo prijave kandidatov za priznanja.

Za vas – tudi v tokratnih Šolskih razgledih – DZS s svojo ponudbo!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!