Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 5. NOVEMBER 2005, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Muzej novejše zgodovine Slovenije je v drugi polovici oktobra gostil fotografsko razstavo Heroin avtorjev Domna Pala in Boštjana Slatenška, ki sodi v sklop prireditev ob mesecu preventive proti drogam. Urad za droge se je skupaj z Lokalnimi akcijskimi skupinami domislil, da bi bila razstava potujoča. Pretresljive fotografije življenja na robu bodo tako obkrožile Slovenijo. Gotovo si jih bo zato lahko ogledalo precej več mladih, staršev, vzgojiteljev, učiteljev, strokovnjakov. Razstava se prav v teh dneh seli iz Ljubljane na Koroško.

NAŠ POGOVOR: Z AVTONOMIJO JE TAKO KOT S PLEŠAVOSTJO
Minulo šolsko leto so izidi parlamentarnih volitev prinesli novo šolsko oblast. Dolgoletnega ministra dr. Slavka Gabra je tako zamenjal dr. Milan Zver, ki bo decembra sklenil prvo leto mandata. Zaradi razdružitve ministrstva je prevzel le del nekdanjega resorja - šolstvo z izjemo visokega izobraževanja in šport. Ob prevzemu naloge je dejal, da bo vodil politiko drobnih korakov. A izkazalo se je, da taki vendarle niso bili. Z ministrom za šolstvo in šport smo se pogovorili o nekaterih spremembah, ki so oznamovale zadnjih nekaj mesecev, o perečih vprašanjih in prihodnjem razvoju slovenskega šolskega sistema. Kaže, da bo zelo razgiban. Več v ŠR!

DRUGAČNI V ŠOLI
"Ste gledali Omizje z naslovom Drugačni v šoli, v katerem so strokovnjaki soočili mnenja o integraciji otrok s posebnimi potrebami?" S tem vprašanjem se je začelo četrtkovo jutro v zbornici, poroča Zdenka Kodrič. Končno so v omenjeni oddaji nekateri strokovnjaki javno in iskreno spregovorili o problematiki, o kateri govorimo učitelji le v zbornicah, da nas širša javnost ne bi razglasila za nehumane in slabo misleče. Več v ŠR!

MALA ŠOLA: JE RES NI VEČ?
Roditeljski sestanek najstarejše skupine otrok v vrtcu. Izkušnja, ki jo ima skorajda vsak, ki ima svoje otroke v vrtcu ali jih je tam imel. A vendar nekaterih dogodkov ne morem pozabiti, piše Ana Struna. Ali je vse to, kar nam je predstavila vzgojiteljica, sistem nadzorovanja staršev, kaj delamo doma z otroki ali res spodbujanje otrokovega razvoja? Ali skušajo tako starše pripraviti na še hujše nadzorovanje, ki ga bodo doživeli v šoli? Ali otrok sam in njegovi starši niso sposobni videti, ali otrok zna plavati, voziti kolo ...? Če ne drugega, je vsaj vse bolj jasno, zakaj se otroci v šoli učijo predvsem za ocene in ne zase. >>Klik!!!<<

MOTNJE HRANJENJA
Ljudje se v hitrem ritmu vsakdana pogosteje kot včasih ocenjujemo le po zunanjosti. Vitkost je postala zapoved, debelost stigma. Po drugi strani je hrane v zahodnem svetu v obilju. V medijih se nenehno srečujemo z dvojnimi sporočili - to zlasti občutijo mladostniki, ki se šele razvijajo in oblikujejo svojo osebnost. Hkrati lahko, denimo, spremljamo reklame za različne preparate za hujšanje z vitkimi manekenkami in recepte za pripravo takih in drugačnih jedi. Ne manjka niti sporočil o različnih motnjah hranjenja in prehranjevanja. >>Kliknite<< in preberite več!

KOLUMBIJA: NEDELJSKA MATURA
O splošnem dogajanju v deželi zlata, sočnega ananasa, odprtih src in prisrčnih nasmehov večina Evropejcev nima prave predstave. Mnogi mislijo, da v tem kotičku sveta cvetita med mladimi predvsem droga in nasilje, a to še zdaleč ni res. Oboje je tabu tema, mladi o tem težko spregovorijo, poroča David Bizjak iz Gimnazije Antonio Sema v Portorožu. Zdi se, kot da bi se sramovali že same omembe dejstva, da posel, povezan s kokainom v nekem majhnem delu kolumbijske družbe, s katerim imajo sicer zelo redki med njimi kar koli opraviti, res dobro uspeva. >>Klik!!!<<

Razgledovci, pozor!

Svizove strani

Izobraževanje za demokratično državljanjstvoSpet so z vami Svizove strani s stalnimi rubrikami, ki skrbijo, da ste zmeraj na tekočem!

 

Tokrat namenjamo veliko pozornosti tudi Evropskemu letu državljanske kulture ter vzgoji in izobraževanju za dejavno in demokratično državljanstvo.

 

Ne prezrite!!!

Prelistajte Šolske razglede in preberite, kako ustvarjalno in domiselno se lahko povezujeta filatelija in šola.

Pionirski dom vas vabi na dvodnevni seminar praktičnega improvizacijskega gledališča, na katerem se boste naučili, kako doseči, da bodo otroci sproščeni, ustvarjalni in iznajdljivi na gledališkem odru. Preverite v ŠR! Ne prezrite tudi vabila na seminar o motnjah hranjenja!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija