Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 6. NOVEMBER 2004, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Jesenske počitnice so za nami. Za nekatere so bile le kratek predah doma, mnogi pa ste jih izkoristili za izlete v naravo. Morda še zadnjič to jesen tudi za potep v planine. V prihodnjih mesecih jih bomo bolj opazovali, mogočne, s snegom pokrite in negostoljubne, zavetnice vilinskih bitij, ki tkejo zgodbe. Tokrat objavljamo nekaj fotografij iz Kamniško-Savinjskih Alp. Tudi tja se zelo rad poda Andrej Gerljevič, še pred kratkim študent medicine. V prostem času se že nekaj let preskuša tudi kot izobraževalec - vodi namreč tečaje prve pomoči in na izpitih preverja, kako se bodo prihodnji šoferji znašli, ko bo treba komu pomagati. Seveda tovrstno znanje in spretnosti ne koristijo le na cesti, pač pa pogosto tudi v gorah. Zato mladi zdravnik svoje znanje občasno prenaša tudi na gorske vodnike ... Pogled na Kamrico, Okrešelj, Babe, vodo izpod Brane ... to je le nekaj posnetkov, ki jih je ujel v fotografski objektiv.

ŠOLSKI KNJIŽNIČARJI POGREŠAJO SOGOVORNIKA
V naših osnovnih in srednjih šolah imamo zelo dobro urejene knjižnice, tudi če se primerjamo z razvitimi zahodnimi državami. A kljub temu bo treba še marsikaj urediti. Šolski knjižničarji so na kongresu spregovorili o težavah, s katerimi se spopadajo, in o izzivih, ki so še pred njimi. Najglasnejša je bila pobuda, da bi spremenili normative za zaposlitev knjižničarja v osnovnih in srednjih šolah. V devetletki lahko zaposlijo enega knjižničarja na dvajset oddelkov ali več. A tudi če je šola zelo velika in bi zato potrebovala še enega knjižničarja, ga le redko zaposli, saj zelo težko dobi soglasje ministrstva. Več v ŠR!

VAS SRBIJO ZOBJE?
Pomeni onstran besed (Meanings beyond words) je bil naslov dvodnevne mednarodne delavnice, ki je potekala v sklopu Evropskega centra za sodobne jezike (ECML) v sosednjem Gradcu ob evropskem dnevu jezikov. David Bizjak, učitelj na Gimnaziji Antonio Sema Piran se je je udeležil kot predstavnik Slovenije in italijanske narodne manjšine v Sloveniji. Na delavnici so odkrivali raznolikost besedišča, zlasti ustaljenih fraz v vsakdanji rabi, v petindvajsetih maternih in službenih jezikih udeležencev. Kliknite in preberite!

RAZKOL MED PAPIRJI IN PRAKSO
Andragoški center Slovenije (ACS) je v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja pripravil že osmi andragoški kolokvij. Prireditev z naslovom Izobraževanje in usposabljanje učiteljev v izobraževanju odraslih je 22. in 23. oktobra letos gostila ljubljanska Pedagoška fakulteta. Obiskalo jo je približno 70 udeležencev iz Slovenije, Anglije, Walesa, Nemčije, Bolgarije, Švice, Grčije, Cipra in Srbije. To temo kolokvija so izbrali zato, ker - razen v ozkih strokovnih krogih - še ne razmišljamo dovolj o kompetencah, ki bi jih morali imeti učitelji v izobraževanju odraslih. Vas zanima več? Preberite v ŠR!

VPRAŠANJA BREZ ODGOVOROV
Učiteljski poklic si je večina izbrala iz ljubezni do poučevanja (malo je verjetno, da iz finančnih razlogov), a to ne pomeni, da učitelji nimajo pravice kritično razmišljati, spraševati in spodbujati k boljšemu počutju vseh udeležencev v vzgojno-izobraževalnem procesu. Dovolj jim je, da se odgovornost prenaša z vodstev šol na ministrstvo ali sindikat, od tam na zavod ... Zakaj ob odprtih vprašanjih in ob pobudah ne sedejo skupaj in ne sporočijo skupnih odgovorov in mišljenja? Navsezadnje je ob vpeljevanju devetletke zelo pomembno timsko delo, kritično razmišlja predmetna učiteljica Mateja Križan. Vas zanima več? Klik!

ZMOTA ALI ...
Osnovna šola Podgrad je majhna podružnična šola v prijetni vasici pod Gorjanci. Šolski okoliš zajema devet vasi in večina od 51 učencev se vozi v šolo z avtobusom. Nekatere pripeljejo starši, nekaj jih prihaja peš. K šoli spada tudi oddelek vrtca, ki ga obiskujejo otroci od petega leta starosti. Učiteljica Mojca Pavlin pa se ob težavah, s katerimi se spopadajo pri sestavljanju kombiniranih oddelkov, sprašuje, ali morda le ne gre za veliko zmoto. Kliknite in preberite, za kaj gre!

OTROCI S POTREBNIMI POTREBAMI
Tokrat celo stran namenjamo šolanju otrok s posebnimi potrebami. Doc. dr. Darja Kobal Grum piše o tem, kako pomembno je, da začnemo te otroke obravnavati čim prej. Prav prva tri leta otrokovega življenja so namreč usodna za nadaljnji razvoj - tako za biološki, telesni, kognitivni in socialni razvoj kot za razvoj osebnosti. Domala vse raziskave enoznačno kažejo, kako pomembno je zgodnje obdobje za kakovostno življenje. Preberete pa lahko tudi prispevek z naslovom K večji človečnosti o izkušnjah vzgojiteljice, osnovnošolske in srednješolske učiteljice ter mame z izobraževanjem otrok s posebnimi potrebami.

POVSEM ZDRAV MRLIČ
Jožič Repič je vzorno skrbel za svoje zdravje. Jedel je le hrano, preverjeno pripravljeno iz biološko pridelanih živil. Vsak dan je telovadil, da mu je tekel znoj po hrbtenici. Popoldne je hodil na dolge sprehode po bližnjih pašnikih, kjer je dišalo po senu, travniških bilkah in kravah, ki so jih kmetje nagnali iz hlevov pod žgoče sonce. Dvakrat na teden se je polival izmenjaje s toplo in hladno vodo, da je kri šumoma in pospešeno tekla po njegovih neobloženih žilah. A kaj se je zgodilo? Preberite humoresko in se nasmejte skupaj s Tonijem Gašperičem!

Swizove strani

Ne prezrite Svizovih strani!

Seznanili se boste s pomembnimi in zanimivimi dogodki, izvedeli, kdaj in kje bodo potekali seminarji za sindikalne zaupnike, prebrali, kaj prinaša bolonjska reforma in še mnogo več.

CŠOD

Tudi CŠOD ne pozablja na vas!

Preberite, kaj vam lahko ponudijo. Morda se boste laže odločili, kje preživeti zanimive dni ...

Tufik

POZOR! PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Deset knjižnih ovitkov usnjarja M. Tufika s Poljanske ceste 12 v Ljubljani bomo razdelili med deset naročnikov.

Šolski razgledi

Kaj morate storiti?

Pomislite, kaj vam je v ŠR najljubše, kaj odveč, kaj pogrešate ... Skratka, zanima nas, kakšni bi bili Šolski razgledi, če bi jih ustvarjali vi, naši naročniki ...

Z veseljem bomo prebrali tudi misli tistih, ki še niste naši naročniki, a v žrebanju za knjižne ovitke vas bomo lahko upoštevali le, če se boste prej naročili na Šolske razglede. Vaše odzive pričakujemo do ponedeljka, 15. novembra letos, opoldne.

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Slika