Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 8. NOVEMBER 2003, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

TEORIJE O UČENJU NEPRIMERNE
V tednu vseživljenjskega učenja je Andragoški center RS pripravil 7. andragoški kolokvij Sodobni vidiki učenja in motivacije odraslih. Na njem so se udeleženci seznanili z novimi ugotovitvami in smernicami učenja ter poučevanja odraslih ter se posvetili dejavnikom, ki vplivajo na motivacijo za učenje. Strokovnjaki so poudarili, da obstoječe teorije učenja niso primerne, saj opredeljuje vsaka le njegov del. Prav zato so teoretiki pred težko nalogo: kako razviti celostno teorijo učenja. Več o novih oblikah in konceptih učenja, za katere je značilna večja dejavnost in samostojnost posameznika, si preberite v prispevkih gostov, ki jih je zbrala naša novinarka. Klik!

TEDEN COMENIUS 2003

Socrates Comenius

Med 10. in 14. novembrom 2003 bo v vseh državah, ki sodelujejo v programih Evropske unije s področja izobraževanja, usposabljanja in mladine (programi Socrates, Leonardo da Vinci in Mladina) potekal 2. teden Comenius. Živahno bo zlasti v Bruslju, kjer se bo srečalo 180 učencev in učiteljev iz 30 evropskih držav. Vodilna tema osrednjega dogodka so jeziki. Evropska komisija želi spodbuditi učence predvsem k učenju manj razširjenih jezikov. Osrednja dogodka v Sloveniji pa bosta dan Comenius na Gimnaziji Ptuj in na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru. O dogajanju na tujem in pri nas piše koordinatorka programa Comenius Andreja Lenc. Kliknite in preberite več!

Prva slika

Do srede novembra poteka v Sloveniji - pod okriljem revije Hiše in ob podpori strokovnih institucij - prvi mesec oblikovanja (www.mesecoblikovanja.com). Med številnimi družabnimi in drugimi dogodki izstopajo predvsem Gospodarsko-oblikovalski forum, podelitev naslova Oblikovalec leta (žirijo je prepričal Bojan Klančar), razstava 6 P(erspektivnih) in izid Vodiča po oblikovanju, zasnovanega kot spremljajoči katalog celotnega projekta. Vse to, da bi utrdili pomen in vlogo oblikovanja sodobnega časa v širši javnosti. Da stroka ne bi ostajala odmaknjena od gospodarskih trendov. Da ne bi bila predaleč od vseh, ki oblikovanje potrebujejo.

Prelistali smo omenjeni katalog (Vodič po oblikovanju 2003/2004, ki obsega ogromno -kuhinje in jedilnice, dnevne sobe, oblazinjeno pohištvo, pisarniško in stavbno pohištvo, spalnice, otroške sobe, kopalnice ...) in vsaj delček prvega praznika oblikovanja te vrste skušali približati tudi vam. Nas so premamila svetila - morda zaradi čedalje turobnejših novembrskih dni. Naj zasije svetloba s strani Šolskih razgledov ...

TOKRAT TUDI POHVALE
Na tokratnem srečanju predstavnic Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev v Portorožu smo za razliko od prejšnjih let slišali tudi pohvale, ugotavlja Andreja Žibret. Vzrok za zadovoljstvo je nedavno sprejet pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtci. Ravnateljice so opozorile tudi na nekaj manj svetlih točk, med njimi so tako imenovan fleksibilni normativ, plačevanje nadstandardnih storitev, visoki dolgovi zaradi neplačevanja računov... Preberite več v ŠR!

OBVEZNI IZBIRNI PREDMET RETORIKA
Čeprav ima slovenska šola bogato tradicijo interesnih dejavnosti, iz katerih so se pogosto porajali tudi izbirni predmeti, je obvezni izbirni predmet retorika novost v osnovni šoli.

Učitelji se za poučevanje tega predmeta niso izobraževali na nobeni fakulteti, zato je nujno potrebno izobraževanje učiteljev, najbolje tisto, ki ga organizira zavod za šolstvo, meni Mojca Cestnik, ki tri leta poučuje retoriko na osnovni šoli Polzela. Vas zanimajo njene izkušnje? Kliknite!

Razgledovci, ne prezrite nagradne akcije in nam pišite!!!

Vaših pisem smo vedno veseli. Večinoma so spodbudna, pohvalna, nekatera tudi bolj kritična, včasih upravičeno ali pa tudi ne. Prizadevamo si ustvarjati tak časnik, ki bi našel pot v sleherni nabiralnik tistih, ki ste kakor koli povezani z vzgojo in izobraževanjem. Čim bolj spretno skušamo prepletati aktualne dogodke z vašimi izkušnjami, pogledi, pobudami ... Razgledovce, torej že dolgoletne naročnike ŠR in tudi tiste, ki ste to postali pred kratkim, vabimo, da nam pošljete čim več odmevov, pobud, kritik ....

Tri najizvirnejša vaša pisma, dragi razgledovci, bomo razveselili z priložnostnim darilom - usnjenim ovitkom za knjige z znakom ŠR. Posebej za vas jih podarja "naš sosed" M. Tufik s Poljanske ceste v Ljubljani. Izbirali bomo med pošto, ki bo prispela do 17. novembra letos.

Tudi na vas, novi naročniki, nismo pozabili!

Morda pa prebirate Šolske razglede, a nanje še niste naročeni! Ne zamudite številnih privlačnih akcij v Šolskih Razgledih, ki so namenjene le naročnikom. Naročite se na edini pedagoški strokovnoinformativni časnik ZDAJ!

Prvim dvajsetim, ki boste postali naši naročniki do 20. novembra letos, bomo poslali simbolično darilo - etui za pisalo z znakom Šolskih razgledov.

Pokličite uredništvo (01) 439 78 55, pošljite naročilo po faksu 01 439 78 50, e-pošti (solski.razgl@siol.net), po rubriki naročila na naši spletni strani www.solski-razgledi.com.

Ugodnosti samo za razgledovce!

Twin

Vsi naročniki, stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih ter tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba, uveljavljate 10-odstotni popust. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Študentska založba

Svizove strani

Spet je z vami Sviz s stalnimi rubrikami. Tokrat je v središču nasilje v osnovnih šolah, pravna pisarna pojasnjuje odškodninsko odgovornost učiteljev in šol, spremljate pa lahko tudi najdebato o ureditvi polne navzočnosti vzgojiteljice v prvem triletju itd.

Druga slika