Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 9. NOVEMBER 2002, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Praznik izvirne slovenske slikanice je za nami. Da bi še malo zadržali njegov čar, smo v Šolske razglede ujeli nekaj del iz Galerije izvirnih ilustracij mladinskih del, ki je na Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu. Tam si lahko otroško dušo napolnite z ogledom več kot 300 izvirnih slovenskih slikanic. Po naših vrtcih, šolah, knjigarnah in knjižnicah pa lahko občudujete še 88 slikanic enajstih založb.

DUALNO IZOBRAŽEVANJE
Učitelji, ki poučujejo v dualnem sistemu izobraževanja - v prvi letnik je vpisana že peta generacija, šolanje pa sta po tem programu končali že dve -, bi radi vplivali na razvoj tega sistema v prihodnje, saj zaznavajo kar nekaj težav ... Denimo šola ne ve, kakšno je dijakovo delo pri obrtniku, in obratno. Kaj bi bilo dobro izboljšati v dualnem izobraževanju preberite v članku Simone Gljuk, prof. slovenskega jezika s književnostjo in sociologije, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

OTROKE VEČKRAT PODCENJUJEMO
Učenec naj bi se v šoli usposobil za samostojno učenje. Ta zahteva še poveča naloge učitelja, ki je - naj to priznamo ali ne - glavni oblikovalec učenčevih sposobnosti in vrednot. Spomnimo se na svoje učitelje! Ko me vprašajo, kdo je najbolj vplival na moj razvoj, je med njimi večina učiteljev. Naloge in odgovornost učiteljev so vedno večje - zato jih moramo tudi bolj podpreti pri njihovem delu. Učitelji naravoslovnih ved potrebujejo učila in laboratorije. Pred dvema, tremi desetletji so na področju naravoslovja bolj poskrbeli za opremo kot zadnjih deset let. Kot da se ne zavedamo, da bomo brez dobrih naravoslovcev in tehnologov lahko samo še prodajalci tujih izdelkov! Kliknite in preberite zanimiv pogovor z dr. Aleksandro Kornhauser

DEVETLETKA
V naših rubrikah tokrat začenjamo niz člankov o gospodinjstvu in svetovalni službi. Prvega področja se loteva dr. Verena Koch s Pedagoške fakultete v Ljubljani, drugega Zlatka Hanžek z Osnovne šole Rogatec. Svoje bogate izkušnje delita z vami. Poiščite v našem časniku.

PRED VELIKO ODLOČITVIJO
Dejstvo je, da primorske univerze še ne bi mogli ustanoviti, če se ne bi koprska enota ljubljanske pedagoške fakultete preoblikovala v novo fakulteto.

Tako zdaj novo univerzo vendar imamo - seveda pa bo do njenega uradnega sprejema minilo še nekaj mesecev. O vseh težavah tretje univerze preberite v tokratnem prispevku Jasne Kontler - Salamon.

O STROJIH ZA UČENJE
Danes so "stroji za učenje" v naših šolah realnost. Učenci jih imajo radi. Učitelji jih želijo. Ravnatelji šol s ponosom razkazujejo sodobno opremljene računalniške učilnice. Nekateri navdušenci so celo napovedovali, da bodo računalniki zamenjali učitelje. Seveda se to ni zgodilo. Računalniki kljub svojim odlikam, ki v marsičem prekašajo učitelja, ostajajo stroji. Stroji lahko izobražujejo, ne morejo pa vzgajati. Tople in prijazne učiteljeve besede ne more nadomestiti še tako spopolnjen računalniški program. O dopolnilu sodobne tehnologije preberite v članku Majde Naji, vodje predmetne skupine za okoljsko vzgojo in naravoslovje.

ODMEVI
So razlike vedno boleče, se sprašuje Jože Mlakar ob članku Kako zadostiti odločbi ustavnega sodišča, ki je bil objavljen v prejšnji številki ŠR. Mojco Zemljič, prof. fizike in proizvodno tehnične vzgoje na Osnovni šoli Pivka pa je k razmišljanju spodbudil članek (tudi iz prejšnje številke) Diploma z rokom trajanja, svoje mnenje je podala v prispevku Če ne boš poskrbel zase, tudi drugi ne bodo zate.Preberite v tokratnih Razgledih.

SvizSVIZOVE STRANI
V tokratnih Svizovih rubrikah ne spreglejte neprezrto, novice, pravna pisarna, v središču ... se seznanite z novostmi, pretresajte pereča vprašanja, preberite o prvem neformalnem mednarodnem srečanju vodstev sindikatov iz Srednje in Vzhodne Evrope ... O vsem tem v Šolskih razgledih.

POPRAVKI V KATALOGU STALNEGA STROKOVNEGA SPOPOLNJEVANJA
Objavljamo prvi del popravkov in dopolnitev Kataloga programov stalnega strokovnega spopolnjevanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2002/2003, v naslednji številki Šolskih razgledov pa bo objavljen še drugi del popravkov in dopolnitev.

Objava zajema tako popravke napak iz kataloga, kot tudi objavo dodatnih programov za šolsko leto 2002/2003, katere je ministrica bodisi na podlagi pritožbe bodisi na podlagi posebnega naročila vključila v sistem stalnega strokovnega spopolnjevanja.

Šolski razgledi

ŠOLSKI RAZGLEDI PRESENEČAJO!
Kaj pravite k velikim garnelam z žara na žafranovi šalotki s popečenimi pomarančnimi krhlji? Ali pa k divjemu pujsku v brinovi omaki z rdečim zeljem in višnjami? Morda divjačinska terina z marinirano hruško in kozjim sirom in brusnicami?

Slastno, kajne. Vse to zmorete pripraviti tudi Vi. V restavraciji Mediteraneo v Ljubljani vas bodo naučili pripraviti silvestrski meni.

Nekdo med vami, dragi naši bralci, ki še niste naročniki Šolskih razgledov, a boste to postali do 17. novembra letos, in med vsemi vami, naši zvesti naročniki, ki boste do tega dne pridobili vsaj še enega novega naročnika našega časnika, bo izžreban in se bo lahko brezplačno udeležil tečaja v restavraciji Mediteraneo.

V London za en tolar! Za samo 1 tolar potuje spremljevalna oseba (eden od staršev ali sošolec). Podrobnejše informacije v naslednji številki ŠR.

Druga slika