Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LII, 10. NOVEMBER 2001, ŠTEVILKA 17, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Verjamete, da so izdelke, ki so objavljeni v tej številki, oblikovali dijaki Srednje lesarske šole Nova Gorica na praktičnem delu zaključnega izpita? So mični, kajne? Kot bi jih naredile spretne roke izkušenih mojstrov ... in prav gotovo tudi mladi lesarji ne skrivajo ponosa ob izdelku, ki so ga naredili sami. Ravnateljica Darinka Kozinc je povedala, da jih vsako leto že tradicionalno razstavijo na slavnostni podelitvi spričeval zaključnega izpita. Dejavnosti, ki jih imajo dijaki v šoli, so te dni prikazali tudi na 12. ljubljanskem pohištvenem sejmu. Obiskovalce so navdušili tudi z izdelovanjem intarzij (sestavljanje motivov iz furnirja).

ZELENA KNJIGA V JESENI
Novi dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani dr. Pavel Zgaga je v tokratnem uvodniku predstavil slovenski prevod Zelene knjige o izobraževanju učiteljev v Evropi. Ta se pojavlja v kontekstu evropskega združevanja - v njem pa so se v minulem desetletju vse pogosteje pojavljale primerjalne študije in različni drugi projekti s področja izobraževanja učiteljev. Evropska komisija temu področju pripisuje velik pomen in ga tudi finančno podpira. Avtor razpravlja, zakaj je temu tako?

Druga slika

KALNE VODE NAŠEGA VISOKEGA ŠOLSTVA
Slovensko visoko šolstvo postaja vse bolj podobno drugim delom naše družbe, lahko porečemo ob aferah, ki ga ta čas pretresajo po dolgem in počez. Tako ugotavlja naša stalna pronicljiva komentatorka Jasna Kontler Salamon. Mariborsko Univerzo pretresajo afere s študijem kitajskih študentov na ekonomsko-poslovni fakulteti, na Primorskem, natančneje na koprskem in goriškem koncu, so se skregali o tem, kakšna in čigava naj bo prihodnja Primorska univerza. Avtorica sklene komentar z mislijo, da nobena akademska ustanova - vsaj na dolgi rok - ne prenese dirigiranja. Prej ko slej se bodo skaljene visokošolske vode očistile same po sebi. Vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo. Za več njenih iskrivih misli kliknite in si oglejte v časniku.

O ŠOLSKI NEUSPEŠNOSTI
Se učitelji strinjajo, da bi dijaki napredovali v višji letnik z negativno oceno, kako zmanjšati šolsko neuspešnost, mar resnično pripravljamo mlade za življenje? O teh in številnih drugih vprašanjih so na dvodnevnem strokovnem posvetu Šolska neuspešnost med otroki in mladostniki (10. in 11. oktobra ga je pripravil Slovenski odbor za UNICEF) razpravljali strokovnjaki in praktiki. Temeljne smernice razprav je za Šolske razglede povzel strokovni vodja in koordinator posveta dr. Janez Bečaj, profesor socialne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kliknite in preberite izsek pogovora. Če vas zanima več, prelistajte Šolske razglede.

 

NAJ ŽIVI SPROŠČENOST
V prispevku Naj živi sproščenost je Oto Luthar opisal, kako je med sezonskim pospravljanjem našel tudi kup sinovih starih izdelkov za šolo. Pogled mu je zastal na spisu Pogovor z Marijo Antonieto in spomnil se je, da je bil to naslov domače naloge, ki so jo takrat dobili vsi v njegovem razredu. Seveda si je moral vsak izbrati svojega zgodovinskega junaka in oblikovati namišljen pogovor z njim. Naloga je nastala v ameriški javni šoli. Vsi verjamemo (hočemo verjeti), da so tam dobre samo zasebne šole. Žal ni tako. Dobre so tudi nekatere javne. Vsaj tako, kot so v naših predstavah dobre naše. Dobre in, kar je še veliko bolj pomembno, veliko bolj sproščene! Po drugi strani avtor opaža, da se vse več te sproščenosti seli tudi v naše šole. Kliknite, prav gotovo bo zanimiv izsek iz pogovora (domače naloge) presenetil tudi vas!

Tretja slika

BESEDNI ZAKLAD IN SPOLNA VZGOJA
Bi bili presenečeni, če bi vam dijak poklicne šole med pogovorom s spolno vsebino omenil, da ima jajčnike? Presenečena je bila tudi Ksenija Suban Horvat, ki je z igrami vlog v sklopu vsebin o spolnem dozorevanju mladostnic in mladostnikov pri zdravstveni vzgoji ugotovila, da fantje napačno poimenujejo del svojega telesa. Obenem tudi ugotavlja, da mnogo dijakinj in dijakov sploh ne pozna ustreznih sinonimov za sočne vulgarizme, ki jih uporabljajo v vsakdanjem jeziku. Avtorica se sprašuje, ali je za to res kriv samo skromni besedni zaklad na področju spolne vzgoje, ali gre morebiti tudi za vzgojni spodrsljaj.

OBJAVA STALNEGA STROKOVNEGA SPOPOLNJEVANJA STROKOVNIH DELAVCEV V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU
(ŠOLSKO LETO 2001/2002)

SLUŽBA ZA PROGRAME EU (SPEU) - LEONARDO DA VINCI

Dedek mraz

PSSSSST! NÜRNBERG, ROTHENBURG IN DUNAJ - ZA STARE IN NOVE NAROČNIKE -
30 % CENEJE!

Preverite v Šolskih razgledih!

Moj strokovni svetovalec, moj strokovni spremljevalec