Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVIII, 20. OKTOBER 2007, ŠTEVILKA 16, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Letos mineva 50 let od smrti Jožeta Plečnika, našega največjega arhitekta. A njegova arhitektura je živa; pravzaprav čedalje bolj. Zdi se, kot da se uresničuje njegova želja po brezčasni arhitekturi. V tokratnih Šolskih razgledih se bomo sprehodili po Plečnikovih Žalah (nastajale so v letih 1937–1940), našem največjem pokopališču. V bližajočih se dneh ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, bodo obiskane še bolj kot po navadi. Pa ne le Žale, tudi druga pokopališča. Vezi z ljudmi namreč ostajajo, čeprav se življenja iztekajo; saj kogar sprejmemo vase, nikoli zares ne odide …

ČLOVEK ZA DRUGE

»Zmeraj so me zanimale poti, ki jih učitelji ubiramo, da bi prenašali znanje in omiko naslednjim rodovom. Nikoli pa si nisem predstavljal, da bi lahko v našem šolskem sistemu spravil v življenje ignacijansko pedagogiko,« pripoveduje Marjan Peneš, ravnatelj Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor. Čeprav sta mu ravnateljevanje in z njim povezan vpliv na vzgojo in izobraževanje velik izziv, so se mu prav s snovanjem prve katoliške devetletke pri nas izpolnile poklicne želje. Tako se je med svojim bogatim pedagoškim ustvarjanjem odzval povabilu, da bi vodil skupino, ki naj bi postavila pravne, strokovne in druge temelje za nastanek prve katoliške devetletke v Sloveniji. Naš sogovornik razgrinja, kako se je sploh porodila zamisel za zasebno katoliško devetletko, pojasnjuje njeno drugačnost, novosti, kakšni bodo morali biti učitelji … Razkriva tudi prvine ignacijanske pedagogike. »Klik!«

S KOVČKI UPANJA V SMRT

»Prihajali so z vlaki, v lesenih tovornih vagonih. Včasih so cele vagone ljudi poslali naravnost v smrt ali pa so opravili izbor in tako odločili, koga bodo ubili takoj, koga pa izkoristili najprej kot delovno silo ali za poskuse. S seboj so lahko vzeli do 25 kg prtljage. Naročili so jim, naj vzamejo samo najbolj nujno in vredne predmete, da bodo lahko začeli z novim življenjem. Ljudje so tako jemali s seboj denar, nakit, ure in druge dragocenosti. Namestili so celo tuše, po katerih voda ni pritekla nikoli. V slačilnici so se morali sleči, naročili so jim celo, naj si dobro zapomnijo, kje bodo pustili oblačila, da jih bodo potem laže našli ... » V naši novi številki Šolskih razgledov – ob dnevu spomina na mrtve – profesorica Zlatka Janžek predstavlja pretresljive vtise s poti po južni Poljski, zlasti iz Auschwitza in Krakova.

MARKO ... IN NJEGOVI ZMAGOVALCI

Eno tistih poletij je, ki se zame končajo z »maturantskim izletom« … Tisočkrat preigrani črni scenariji, zgodbe o odgovornosti in nepredvidljivosti, preplet skrbi s pričakovanji. A vendar neskončna oddaljenost od rutine. Da je tako, dokazujejo zaskrbljeni starši in vprašanja, ki zahtevajo nemogoča zagotovila. Najbolj tisto, da se ne more zgoditi nič. Niti mojih 110 odstotkov vloženega truda ne more popraviti neznosnosti avtonomije, ki mi jo podarja država le ob izbranih priložnostih. Odgovorov imam čedalje manj. Komaj kaj bolje je z voljo. Med dijaki, mojimi kopiloti, je ozračje drugačno. Da je »navadn« in zato ni treba, da še jaz »psihiram ta stare«, mi nebesedno sporočajo … Kako se je Marko odločil, kam je spravil prtljago strahov in predsodkov, si preberite že »s klikom!«

NAŠ POGOVOR

Letošnjo pomlad je dr. Anica Cevc, umetnostna zgodovinarka in muzealka, zaokrožila svoje poklicno delo z razstavo slikarskih del Jožefa Antona Lerhingerja. Z dvema njegovima slikama se je srečala na začetku svoje bogate raziskovalne poti, ko ju je pomotoma uvrstila med dela Fortunata Berganta. Ko je ugotovila, da nista Bergantovi, je začela iskati pravega avtorja. Vmes je bilo veliko razstav, predstavitev, pisanja, študija, terenskega in muzealskega dela; pa tudi zamisel, kako seznaniti otroke z umetnostno galerijo, se je porodila v njeni glavi. Tako je Svetlana Makarovič spesnila Gala v galeriji. Od leta 1965 je bila ravnateljica Narodne galerije v Ljubljani in pred tem kustosinja; vso delovno dobo predana isti ustanovi. Njena posebna ljubezen so bili – in so še – baročni slikarji … Več o njenem bogatem in razgibanem življenju, delu in ljubezni v novih Šolskih razgledih.

NE GRE ZA STRAH

»Ena od posledic, povzročenih s predlaganimi spremembami sedanje šolske zakonodaje, je velika zaskrbljenost za prihodnost javnega šolstva, ki jo strokovna in širša javnost izraža s podporo pozivu za kakovostno javno šolstvo. Povsem zgrešeno pa je, da se zavzemanje za kakovostno javno šolstvo, ki ga s svojimi podpisi podpira že več deset tisoč slovenskih državljanov, razlaga kot posledico strahu pred zasebnimi šolami ali nezaupanja v javne šole. Ne gre niti za strah pred kakovostnimi zasebnimi šolami niti za podcenjevanje javnih. Gre za upravičeno skrb, da se bodo javne šole zaradi ukrepov šolskih oblasti postopno znašle v slabšem položaju kot doslej in v slabšem materialnem položaju kot tiste zasebne šole, ki jih financira država.« A dr. Zdenko Kodelja nam še podrobneje razkriva upravičeno skrb za kakovostno javno šolstvo … »Klik!« Tokratna številka Šolskih razgledov že v uvodniku razgrinja razmišljanja o zasebnem šolstvu pri nas. Ker tej temi namenjamo posebno pozornost, si lahko na naših straneh preberete članke strokovnjakov in drugih, pa tudi utemeljitve, zakaj Za zasebno šolstvo in zakaj Proti.

PREMIKI

Vrtec naj bi obiskovalo 90 odstotkov otrok (drugega starostnega obdobja), sprostile naj bi se oblike predšolske vzgoje, ki do zdaj niso zaživele v praksi, omogočili naj bi večjo dostopnost predšolske vzgoje, zagotovili primerljive cenovne razmere, denarno naj bi razbremenili starše, ki imajo v vrtcu več kot enega otroka … Tako je minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver

na nedavnem srečanju z novinarji predstavil in pojasnil predloge sprememb in dopolnitev Zakona o vrtcih. Več o tem si lahko preberete v novi številki Šolskih razgledov.

NE PREZRITE!

Rokus Klett

Učiteljice in učitelji, profesorice in profesorji razrednega pouka in slovenščine! Založba Rokus Klett je za vas v tem šolskem letu pripravila niz izobraževalnih srečanj. Prijavite se lahko vse do 31. oktobra letos.

V tokratni številki Šolskih razgledov ima tudi NLB za vas pripravljene prikupne nagrade. Odgovore na vprašanje, komu je namenjena NLB Naložba Vita Prva, jim lahko pošljete do konca oktobra letos. Več o nagradni akciji NLB v Šolskih razgledih.

Andragoški center Slovenije v Tednu vseživljanjskega učenja že tradicionalno podeljuje priznanja posameznikom in skupinam za izjemne učne ali izobraževalne dosežke. O letošnjih nagrajencih si lahko preberete v naši novi številki.

ČESTITAMO!

V prejšnji številki Šolskih razgledov smo vas povabili, da strnete svoje mentorske izkušnje ali pa vtise iz obdobja pripravništva. Nagrade – knjigo Izzivi mentorstva (avtorjev Milene Valenčič Zuljan, Janeza Vogrinca, Cvetke Bizjak, Zvonka Krištofa in Jane Kalin) – tokrat prejmejo: Tatjana Ferjan iz Ljubljane, Joža Alt iz Lendave in Metka Zupan iz Ljubljane.

J PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE J

Gledališče Ku-Kuc

Tokrat smo za vas, drage razgledovke in razgledovci, pripravili zanimivo nagradno nalogo, ki bo prinesla veselje in pričarala nasmeh vam in vašim otrokom. Tako kot pravljični junaki Ku-kuca pričarajo pravcato gledališče. Vsi otroci postanejo del odra, na katerem se ob glasbi, animaciji in bogatih kostumih odvija zgodba … Naloga za nagrado je zabavno lahka, zato ne odlašajte. Če še niste uganili, kaj to je, prelistajte šestnajsto številko Šolskih razgledov!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba
 

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Fotografija

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!

Fotografija