Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 15. OKTOBER 2005, ŠTEVILKA 16, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Te dni je v vhodni avli Narodne galerije razstava mozaikov, nastalih minulo poletje na Ajkčevih likovnih delavnicah za otroke in mladino. Z umetninami smo opremili tudi tokratne Šolske razglede. Uspelo nam je troje hkrati - podoba Šolskih razgledov v barvah jeseni. Povabilo na razstavo, ki bo na ogled še do 6. novembra letos. Barviti mozaiki bodo - čeprav jih bodo mladi umetniki po razstavi odnesli na svoje domove - za zmeraj ostale v arhivu Šolskih razgledov tudi za prihodnje rodove ...

PRVA REKTORICA LJUBLJANSKE UNIVERZE
Prof. dr. Andreja Kocijančič bo morala tudi v praksi dokazati uresničljivost svojega ambicioznega rektorskega programa, piše naša sodelavka Jasna Kontler - Salamon. Prvi preskus bo bržkone to, ali bo - kot je napovedala - poiskala menedžerja univerze, ki jo bo razbremenil pri poslovnih odločitvah, za katere - kot je odkrito dejala - sama ni dovolj usposobljena. >>Klik!!!<<

ZADOVOLJNI, SPROŠČENI, MIRNEJŠI
Angleški in slovenski šolski sistem se po zunanji podobi precej razlikujeta. Razhajanje opazimo tudi v samem programu obveznega izobraževanja. Največja razlika je predvsem v tem, da tam otroci prej začnejo s formalnim poukom in da obvezno izobraževanje traja precej dlje kot pri nas. V Angliji je izobraževanje obvezno za vse otroke od njihovega petega do šestnajstega leta. Po končani srednji šoli se nekateri zaposlijo, drugi nadaljujejo izobraževanje na isti šoli do 18. leta ali pa odidejo na kolidž. Nacionalni program za tri- in štiriletnike ni obvezen, vendar ga obiskuje 90 odstotkov malčkov - bodisi dopoldne ali popoldne. Traja dve uri in pol na dan. Zaposleni starši morajo zato poskrbeti še za zasebno varstvo, saj javne celodnevne oskrbe preprosto nimajo. Več v ŠR!

ČESTITAMO
Na svetovni dan učiteljev, 5. oktobra, je bilo v SNG Opera in balet Ljubljana nadvse slovesno. Minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad na področju šolstva ddr. Barica Marentič Požarnik sta izročila nagrade Boženi Bratuž, mag. Mariji Grginič, Osnovni šoli Brežice, Tatjani Koren, Heleni Fortič, Jožku Battestinu, Alenki Knez, Valentinu Peternelu, prof. dr. Primožu Kuretu, Romanu Brvarju in ddr. Jožici Bezjak. Več v ŠR!

KREDIT ALI KAPITAL?
Ob tekmovanjih v znanju, ki zdaj prispevajo k merilom največji delež (skoraj petinski) v zgodovini vpisnih postopkov, niso dvigali prahu niti starši niti sicer zelo dejavna civilna društva. A bi ga morali! Četudi očitno postaja znanje v naši deželi gnilo jajce, ki se ga vsi otepajo, bodo otroci prve žrtve brezbrižnosti odgovornih, je prepričan učitelj iz Kranja Marko Špolad. Dodatna zahteva sveta po terminski uskladitvi državnih tekmovanj je za regularnost postopkov daleč prešibka. Javnost ima pravico zvedeti, v kakšno kaotično finančno stanje je država pahnila organizatorje srečanj najboljših učencev in dijakov. >>Klik!!!<<

SVEŽINA V ŽE ZNANEM
Jubilejni Teden vseživljenjskega učenja smo oznamovali tudi mi - seveda po svoje. V pogovoru smo vam približali učiteljico slovenščine, mag. Marijo Mercina, ki se ob zavzetem poučevanju ni nikoli nehala učiti.

Predstavljamo vam letošnje nagrajence andragoškega centra. Ob tem nas je zanimalo, kako pomembno je vseživljenjsko učenje za podjetja. Je pogled z druge strani kaj drugačen? Odgovore smo poiskali v treh vodilnih slovenskih delniških družbah. >>Klik!!!<<

STROKA PRED POLITIKO
V Vrtcu Kidričevo so se odločili letošnji Teden otroka oznamovati nekoliko drugače kot doslej, pišeta ravnateljica Neža Šešo in moderatorka posveta mag. Silvestra Klemenčič. 6. oktobra so s podporo Ministrstva za šolstvo in šport pripravili strokovni posvet Lokacije vrtcev v Sloveniji - kakovost bivanja otrok v vrtcih, in sicer iz dveh razlogov: zaradi aktualne problematike o zidavi vrtca v Kidričevem in zaradi vse več afer, povezanih s sistemom organizirane predšolske vzgoje pri nas. >>Klik!!!<<

Ne prezrite IZIDA NAŠE AKCIJE!!!
Veseli nas, da vas je pritegnilo naše povabilo k sodelovanju v prejšnji številki Šolskih razgledov! Pozvali smo vas, da na kratko opišete svoje izkušnje o tem, kako krotite mularijo.

K temu nas je spodbudila knjiga Sue Cowley (prevod Dora Mali) Kako krotiti mularijo, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Modrijan.

Obljubili smo, da bomo nagradili pet srečnežev, ki bodo sodelovali v akciji. Nagrada je seveda knjiga, ki nas je spodbudila k nagradnemu vprašanju, torej Kako krotiti mularijo. Srečni izžrebanci so: Tina Terzič iz Ljubljane, Rada Legat Benedik iz Kranja, Janko Koren iz Križevcev pri Ljutomeru, Marijana Eri Birk iz Radovljice in Marjanca Ilar iz Novega mesta. Čestitamo!

V ŠR objavljamo tudi nekaj izkušenj s krotenjem mularije!!!

Razgledovci, POZOR!!!

Modrijan

Šolski razgledi

V prejšnji številki Šolskih razgledov smo vam pripravili posebno priložnost ob svetovnem dnevu učiteljev, in sicer smo vam, spoštovani naročniki Šolskih razgledov (fizične osebe), ponudili nakup omenjene knjige za več kot 20 odstotkov ceneje. Redna cena je 4.900 tolarjev, ta enkratna cena - samo za razgledovce - pa le 4.000 tolarjev (v znesek ni zajeta poštnina).

Zavrtite takoj telefonsko številko 01 236 46 00 in ne zamudite priložnosti! Akcijo podaljšujemo do 17. oktobra letos.

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.