Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 16. OKTOBER 2004, ŠTEVILKA 16, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Med dogodki in prireditvami, ki se bodo vrstili po vsej Sloveniji od 18. do 14. oktobra, torej v prihodnjem tednu - Tednu vseživljenjskega učenja -, bo lahko vsak našel kaj zase. Ob že običajni ponudbi (učenje jezikov, spopolnjevanje v računalništvu, osebnostna rast ...) bo letos nekaj presenečenj, med njimi gotovo Teden Orienta, ki ga pripravljajo na Ljudski univerzi Nova Gorica (LUNG). Ksenija Petek, ljubiteljica tega dela sveta, ga želi približati someščanom in drugim, da bi ga vsaj malo podoživeli. Tako LUNG odpira vrata in vas vabi na očarljive karavanske poti Osrednje Azije, med iranske ženske, v Indijo, v svet kitajske umetnosti, na ogled slikarske razstave, čaroben sprehod po bazarju z začimbami, preprogami ... Ob trebušni plesalki Nursel se boste lahko lotili prvih korakov tudi vi. Morda vas bodo pritegnili verzi največjih pesnikov, ki so ustvarjali v farsiju, morda zvoki orientalske glasbe. Vse se bo dogajalo v ozračju pravih orientalskih čajnic, ob dolgih, umirjenih pogovorih o življenju, usodi in še čem. Ne bodo manjkale vodne pipe in tudi baklave ne ... Z Orienta so tudi fotografije v tej številki Šolskih razgledov.

OGLAŠEVANJE ALI SVETOVANJE?
Prvi šolski dnevi so mamo prvošolke Stanko Jakopič tako neprijetno presenetili, da se je odločila pisati Šolskim razgledom. Kaj jo je tako razburilo? Deklica je iz šole prinesla polno mapo reklamnih zloženk in kičasto plišasto maskoto neke založbe. Ponuja in hvali se pet jezikovnih šol, tri plesne, tri športne, dve glasbeni in kar sedem otroških revij ... Je vse tudi primerno, kakovostno, koristno? Ali to prvošolci sploh potrebujejo? Kaj bi izbrali? So starši, ki ne izberejo nič, slabi? Kliknite in preberite več!

IZ ŠOLE SMO NAREDILI CIRKUS
V člankih, ki se pojavljajo v javnosti zadnje čase, je videti, kot da je devetletka božji dar, da v njej ni težav in s(m)o z njo vsi zadovoljni, piše Nina Korošec, profesorica slovenščine in sociologije na Osnovni šoli Polje v Ljubljani. Sama meni, da je treba predstaviti tudi drugo stran, torej mnenja tistih, ki na nov projekt gledajo nekoliko bolj kritično in objektivno. Razočarana je, ker so učitelje spodbujali k pripombam, a jih niso upoštevali ... Klik!

DRŽAVNI NAGRAJENCI
Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2004 je tudi letos podelil vseh enajst nagrad. Izbor ni bil lahek ...Ob prebiranju bogatih poklicnih biografij ni bilo vedno lahko presoditi, kdaj gre za res dobro opravljanje zahtevne osnovne dejavnosti, kdaj pa za tisti presežek, ki zasluži nagrado. Pri tem je pomembna dolgoročna vizija in jasnost ciljev tistih posameznikov, ki sicer sledijo "klicu časa", a znajo ob številnih, pogosto protislovnih zahtevah, ki se zgrinjajo na področje vzgoje in izobraževanja, ločevati bistveno od nebistvenega ter se modro odločati in delovati v dobro celostnega razvoja svojih učencev, svoje institucije in strokovnega področja ter tako puščajo trajnejše sledi ... Več v ŠR!

LJUDJE ZNAJO MANJ KOT NEKOČ
Vsi mladi bi morali dobiti priložnost, da se izkažejo in nekaj dosežejo, meni dr. Srečko Zakrajšek. Zato naj bi vse otroke zaposlili z različnimi dejavnostmi. Tako bi jim pomagali odkriti, kaj sploh želijo početi v življenju.

Zdaj pa v šoli merimo le znanje. In uspešni so lahko samo nekateri. Profesor kemije na Gimnaziji Bežigrad je že od nekdaj veliko razmišljal o tem. Letos je prejel nagrado Andragoškega centra Slovenije za izjemne dosežke v izobraževanju odraslih. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovorili tudi mi. Klik!

VOJNA V IGRALNICI
Pravimo, da so otroci agresivni, čeprav so takšne le njihove igre. Ob njih se otrok simbolično rešuje iz neprijetnih okoliščin, grozi, napada in se brani. Ko se ogiba namišljenim nevarnostim, pozablja na svojo odvisnost od odraslih in nemoč zaradi svoje majhnosti. Igranje vojne je nekakšen varnostni ventil, ki pomaga otrokom, predvsem dečkom, da sproščajo svoj strah in napadalnost. Resničen bes jih popade le, če jih motimo pri njihovi igri ... Vas zanima več? Kliknite in preberite izkušnje Mihaele Hojnik, ki je že nekaj let pedagoška vodja v muslimanskem vrtcu v Stockholmu.

Pozor!

Ravnatelji in šolski svetovalni delavci ne smete prezreti predstavitve poklicev (avtoserviser, ličar, klepar in mehanik). Potekala bo od 22. 11. do 26. 11. 2004 (vsak dan med 16. in 18. uro) na pooblaščenih prodajno-servisnih mestih Renault po Sloveniji. Olajšajte osnovnošolcem poklicno odločitev!

Tudi v časniku smo tokrat veliko pozornosti namenili poti k poklicu! Morda pa vas zanima predšolska vzgoja? Pokukajte v ŠR, gotovo boste našli kaj zanimivega!

CŠOD
DZS

Ne prezrite

stalnih rubrik CŠOD in DZS. Spremljajte novosti, ki vam jih predstavljajo. Morda vas bodo rešile iz zadrege, olajšale odločitev, vam omogočile poskusiti kaj novega ...

Rokus
Šolski razgledi

NAŠA AKCIJA!!!

DO KONCA OKTOBRA lahko naročniki Šolskih Razgledov kupite knjigo Kathy Paterson: Kako lahko poučujem po polovični ceni, to je 2.000 tolarjev. Naročite jo lahko tako, da pošljete dopisnico s prilepljenim posebnim kuponom, ki ga najdete v časniku, na naslov: Založba Rokus, Stegne 9b, 1000 Ljubljana. Ne pozabite pripisati svojega naslova.

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica !!!

Slika