Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 18. OKTOBER 2003, ŠTEVILKA 16, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Jesen. Sijoča v igrivih odtenkih barv in svetlobe. Zavita v skrivnostno tančico tihote. Razigrana in umirjena obenem. Nepozabni jesenski potepi po čedalje bolj spokojni pokrajini. V živopisane krošnje odeta drevesa, v vetru pozibavajoče se obledelo listje, prostrani travniki, med grmičevje ujeti potoki, osameli kozolci ...

Vsi ti čari narave navdihujejo tudi Tomaža Skulja, enega letošnjih dobitnikov najvišjih nagrad za zasluge v šolstvu. Naj vas njegovi akvareli in risbe popeljejo na malce drugačen sprehod po Šolskih razgledih

PRAZNIČNO
Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2003 je tudi letos podelil vseh enajst nagrad. Prijav je bilo razmeroma malo, toda te kakovostne. V prihodnje pričakujejo več predlogov zlasti za področje osnovnega in srednjega šolstva ter izobraževanja odraslih, saj bi tako lahko nagradili vsaj nekatere zavzete in strokovne učitelje, na katerih sloni breme prenove vzgoje in izobraževanja. Nagrajenke in nagrajenci so s svojo vztrajnostjo in dolgotrajnim prizadevanjem gradili kakovostno šolstvo.

RAZMIŠLJATI S SVOJO GLAVO
Na filozofskem taboru na Pohorju so tokrat obravnavali didaktično prenovo predmeta filozofija, ki se poučuje v gimnazijah, saj je temeljito spremenila poučevanje in metode dela. To se še posebno kaže pri predmetu filozofija na maturi, pri katerem je naloga dijaka napisati razpravljalni esej in interpretacijo besedila. Reprodukcija znanja (po možnosti kronološka), ki je bila stalnica poučevanja filozofije pred prenovo, še zdaleč ne zadošča, ... Kaj natančno se pričakuje od dijaka, ki izbere predmet filozofija na maturi in še mnogo več vam predstavlja Andrej Adam iz Ruš. Kliknite in preberite več!

TVU 2003
Te dni poteka v Sloveniji že osmi Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki ga usklajuje Andragoški center Slovenije (ACS). V sklopu TVU potekajo v vrtcih, šolah, podjetjih, zavodih za zaposlovanje, društvih in interesnih skupinah po vsej državi številne praviloma brezplačne izobraževalne, informativno-svetovalne, kulturne in družabne prireditve. ACS je ob bogatem izobraževalnem dogajanju podelil tudi priznanja za izjemne dosežke pri učenju odraslih. Dobili so 48 predlogov in podelili trinajst priznanj. Z razmišljanji in občutki nagrajencev smo popestrili strani Šolskih razgledov. Pokukajte v ŠR!

K POKLICU
Evropska unija je postavila pred države kandidatke za vključitev v 'evroklub' zahtevne pristopne standarde, ki bodo zagotavljali uniji pridobitev velikega, tudi dokaj homogenega in varnega trga. Med drugim se države kandidatke pripravljajo na ... prost pretok delovne sile.

Veronika Šlander v prispevku poudarja, da mora biti posamezniku omogočeno, da kvalifikacijo, ki jo je pridobil v domovini, v drugi državi predstavi jasno in preprosto.

Na strani, posvečeni poklicnemu izobraževanju, lahko preberete še, kako se mladim uresničujejo poklicne želje in kakšne možnosti ponuja praktični pouk z učnim podjetjem. Klik!

TIMSKO DELO
Kako sodelovati z vzgojiteljico v razredu? Kako si razdeliti delo? Kako ravnati ob različnem pogledu na izpeljavo pouka? Po predavanju v sklopu Modula 2 je Vojka Tušek iz Hrastnika dobila odgovore na mnoga vprašanja, ki jih deli z vami. Zdaj ve, da pri timskem delu dve strokovnjakinji usmerjata otroke pri posamezni dejavnosti učnega predmeta ali kombinaciji predmetov. To torej ni izmenično delo učiteljice in vzgojiteljice z učenci, tako da ena sedi ob strani, medtem ko druga vodi delo. Njuno delo se mora prepletati in usklajevati. Kliknite!

PASTI ODRAŠČANJA
Verjetno se vsak učitelj zelo dobro spominja svojih začetkov poučevanja. Negotovost, vsakodnevna presenečenja, stres. Katarina Vodopivec iz Domžal prebija led s poučevanjem biologije na predmetni stopnji osnovne šole. Po prvem šoku zaradi dinamike in glasnih šolskih hodnikov ter radoživosti in navihanosti osnovnošolcev ji je postala blizu njihova neposrednost. Preberite, kako se je znašla ... Klik!

Ne prezrite!!!

Založba Karantanija

Nagradna akcija za razgledovce!

Šolski razgledi

Naštejte naslove vsaj treh knjig Toneta Pavčka! Naročnikom, ki bodo do 30. oktobra letos pravilno odgovorili, bo Založba Karantanija podarila knjigo omenjenega avtorja S Črko Čez Krko. Če še niste naročniki, postanite ZDAJ in potegovali se boste lahko za dragoceno nagrado.

Twin

Ugodnosti za razgledovce!

Vsi naročniki, stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih ter pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba, uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Obiščite tudi njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Pozor!

Iščete zaposlitev? V časniku objavljamo nekaj razpisov za delovna mesta. Poglejte!

Šola za ravnatelje ima spet novosti za vas. Če vas zanima, kako je s pripravništvom in strokovnim izpitom, kakšne možnosti imajo strokovni delavci, ki opravljajo delo, za katerega ne izpolnjujejo predpisanih pogojev in še mnogo več, poglejte v ŠR.

Druga slika