Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 30. SEPTEMBER 2006, ŠTEVILKA 15, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Ljubljanica pomeni večini ljudi le reko, ki povezuje Ljubljano in Vrhniko. A zelena lepotica, ki se letos še posebno živahno vije v objem Savi, je še veliko več ... Preberite v Šolskih razgledih! In si oglejte prekrasne fotografije.

KOGA ZA ŽUPANA
Tekma za županske stolčke se je začela. Politične stranke skušajo privabiti volivce z imeni znanih in pomembnih osebnosti, ki da naj bi jim prinesla zanesljivo zmago. Veliko je takih, ki mislijo, da bi bili lahko dobri župani, boljši od prejšnjih, in da bi se lahko kosali celo z legendami ... in kakšni so notranji motivi za kandidaturo? Živahno in zanimivo se je teme lotila naša kolumnistka Tereza Žerdin, ki nas zmore ob resnici tudi razvedriti. Pobrskajte in se prepričajte v Šolskih razgledih!

ČESAR NI V MEDIJIH, NI V NAŠIH GLAVAH
Večino informacij o družbenih dogodkih - torej vse neosebne informacije - dobimo prek množičnih medijev, ki dolgoročno in močno vplivajo na nas ter nam sporočajo, kaj je v družbi sprejemljivo. Je v našem šolskem sistemu dobro poskrbljeno za vzgojo za medije? Kakšne pasti prežijo še posebno na mlade? Kako jih je treba usposobiti? Kako jo obravnavajo na tujem? O teh vprašanjih smo se pogovorili z dr. Karmen Erjavec s Fakultete za družbene vede, ki je skupaj z dr. Manco Košir in dr. Zalo Volčič oblikovala učni načrt za izbirne predmete vzgoje za medije - tisk, radio, televizija - v devetletki. >>Klik<< za še!

IZVIRNO IN UČINKOVITO
V Španiji so se domislili enkratnega sistema učenja angleščine, ki resnično deluje, je uspešen in predvsem učinkovit. Udeleženci imajo priložnost, da si obogatijo besedni zaklad, saj slišijo in izgovorijo več kot sto tisoč fraz na teden, kar tudi potrjuje, kako intenziven je tečaj. O tem se je imela priložnost prepričati Monika Požek, ki je prišla v program kot angleško govoreča udeleženka. Cilj teh tečajev, pravi, je pridobiti samozavest za že prej pridobljeno znanje, saj kot prvo in največjo težavo udeleženci navajajo neaktivno uporabo jezika. Rezultati tečaja govorijo v prid prav temu. Ko učenci presežejo psihološke ovire in zadrego, postanejo samozavestnejši, zboljšajo slušno poznavanje jezika, zato poteka komunikacija sproščeno in tekoče. Preberite v Šolskih razgledih!

VZGAJATI DOBRE GOVORCE
Pri pouku slovenščine se v srednjih šolah namenja veliko časa pisanju različnih vrst besedil, neumetnostnih, polumetnostnih ... A prizadevanjem navkljub imamo po srednjih šolah vse preveč dijakov, ki med šolanjem niso razvili zmožnosti sporazumevanja, čeprav uspešno končajo šolo in jim je uspelo opraviti splošno ali poklicno maturo. Če bi v šolah namenjali več pozornosti govornemu sporazumevanju, razmišlja Irena Rakovec Žumer, bi dijaki znali hitreje in ustrezneje ubesediti svoje misli in izbrati ustrezno jezikovno zvrst, saj je mogoče z vajo narediti veliko ... >>Klik<< za več o retoriki!

EVROANGLEŠČINA
Na svetovnem spletu je res mogoče najti marsikaj resnega in uporabnega, a ob tem tudi šaljivega in zabavnega. Je mogoče načelo piši, kot govoriš uresničiti, denimo, pri angleščini? Na spletni strani smo našli simpatično zbadljivko, ki pravi, da so komisarji Evropske unije odločili, da bo angleščina najbolj zaželen jezik pri sporazumevanju na evropski ravni. Britanska vlada je sprejela mnenje, da je angleško črkovanje mogoče zboljšati. Tako je potrdila petletni postopni načrt za vpeljavo t. i. evroangleščine ... pobrskajte in se razvedrite s Šolskimi razgledi!

ZAVITI V VATO
Učence je treba pripraviti za nove, vse zahtevnejše izzive v sodobni družbi. Mi pa jih zavijamo v vato. Učitelj zdaj nima nobene veljave. Pred vsemi se mora zagovarjati: pred starši, ravnateljem in ne nazadnje pred učenci. Učitelj je avtonomen - lahko pokliče starše in jih vpraša, ali lahko njihovemu otroku dodeli ukrep. Tu se njegova avtonomija konča, meni pisec Martin Pišlar, ki je že v prejšnjih številkah Šolskih razgledov iskrivo razmišljal o pisnem ocenjevanju, domačih nalogah, sprotnem učenju ... tokrat ga zanima zlasti učiteljeva avtoriteta. >>Klik<< za veliko več!

Fotografija

NE PREZRITE!!!

Tokrat smo namenili celo stran predšolski vzgoji, saj ne moremo spregledati najmlajših velikih športnikov in umetnikov, pišemo o povezovanju staršev in vrtcev ... Preberite!

Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev, vam, spoštovani učitelji, pripravljamo skupaj z Založništvom Jutro posebno presenečenje - z malo sreče do zbornika Sprehod skozi čas.

Svizove strani

Sviz je tudi tokrat v Šolskih razgledih za vas pripravil sveže informacije o izobraževanju, odsotnosti z dela in drugih zanimivih novostih!

Ne prezrite DZS-jeve ponudbe! Za to šolsko leto - vedežev e-paket!

ČESTITAMO!!!
Veseli nas, da ste se tako množično odzvali na nagradno vprašanje, kaj je osrednja tema septembrskega Klika. Seveda, ergonomija. Našim nagrajenkam - Juditi Oblak, Evi Kolbl in Maji Globočnik - čestitamo in jim želimo veliko užitkov ob branju revije Klik.

Razgledovci, POZOR!

Posebna priložnost za razgledovce, ne zamudite!

Revija KLIK v tem tednu, samo za vas 10 % ceneje!

Klik

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Fotografija

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!