Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 1. OKTOBER 2005, ŠTEVILKA 15, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Ponekod učenci sedejo kar v zavetje sence drevesa, učitelji nimajo niti za kredo in pišejo črke v prašna tla. Tudi nedaleč od nas ugledamo temne učilnice, z oguljenimi klopmi in stoli, brez vsakršne sodobne opreme. Drugje si pouka ne predstavljajo več brez računalnikov, medmrežja in kakovostnih laboratorijev. Iz našega arhiva smo izbrali nekaj fotografij - učilnic z različnih koncev sveta (od domačega Šentlamberta in Srednje zdravstvene šole v Ljubljani, do učilnice na Danskem, v grškem Olymposu, na Sinaju, v Pakistanu in Laosu). Ja, vse to je naš vsakdan, učiteljev vsakdan. Ob svetovnem dnevu učiteljev iskreno čestitamo prav vsem. In v tokratnih Šolskih razgledih smo namenili učiteljskemu poklicu še več pogledov in razmišljanj kot po navadi - resnih in manj resnih. Tako pač kot je to v življenju.

NE TRKA NA VRATA, JE ŽE TU
Nekateri mislijo, da je izobraževanje starejših le nekakšna duda, ki jo potisnemo starejšim, da bi se zamotili, zapolnili čas. Drugi spet verjamejo, da je izobraževanje starejših vprašanje družbene pravičnosti. Spet drugje verjamejo, da so starejši del družbe in da družbi ne more biti dobro, če ni dobro vsem družbenim skupinam. Četrti trdijo, da so starejši najštevilčnejša skupina, kar jim daje pravico, da jih upoštevamo. A naj bodo razmišljanja takšna ali drugačna, starejših preprosto ni več mogoče potiskati na rob družbenega dogajanja, piše tokrat dr. Dušana Findeisen. >>Kliknite<< in preberite več!

UČITELJ NAJ BO
Te dni se začenja novo študijsko leto. Ob tej priložnosti smo preverili, kakšne novosti so v svoje delo vpeljale pedagoške fakultete. Sprememb ni zelo veliko, saj so oči najbolj uprte v bolonjsko prihodnost, ki pa se je v nasprotju s pričakovanji nekaterih še malo odmaknila. Več v ŠR!

OPTIMIZEM V TUROBNIH BARVAH
Zdi se, da sta položaj učitelja v družbi in njegov ugled v obratnem sorazmerju z razvitostjo države. Tako je vsaj dolgo veljalo. A novejše študije kažejo, da tudi v vsega sitih družbah zaupanje v učitelje in spoštovanje njihovega dela naraščata. Ob svetovnem dnevu učiteljev smo pogledali prek plota, da bi vam predstavili, kaj najbolj pesti šolstvo in učitelje v dveh velikih evropskih državah - v Franciji in na Švedskem. Začinili smo ga tudi z mislimi Michaela Moora, kontroverznega in razvpitega ameriškega publicista, ki je vzel pod drobnogled politiko in politike svoje domovine ter s tem razburkal ves svet. A pisec se ne ukvarja le s pokvarjenimi politiki in podjetniki. Iskrivo in zanimivo razmišlja tudi o učiteljih in njihovem družbenem položaju. >>Klik!<<

KAJ JE DROGA
Droga je beg in dostop. Beseda droga izvira iz angleške besede drug, ki pomeni zdravilo ali mamilo. Grška beseda za zdravilo pharmakon je morda še bolj poučna. Pomeni namreč zdravilo in strup. Kolikor ga pač zaužijete. Kakšno vlogo imajo v našem življenju droge? Kako razumeti, zakaj jih uživamo? Kako se boriti proti zlorabi le-teh? O tem v prispevku razmišlja Klemen Jelinčič Boeta. Ob mesecu preventive proti drogam vam Urad za droge predstavlja tudi mnogo dejavnosti, ki mlade in odrasle seznanjajo s to problematiko. >>Kliknite!<<

SKORAJDA KOT BABICA
V osnovni šoli se je počutila čudovito, nam je zaupala višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer. A prvi koraki so bili težki. V vrtec ni hodila in tudi starši je niso vpeljali v svet črk. Bali so se, da bi se v prvem razredu dolgočasila. Toda veliko sošolcev je že znalo brati in pisati. Ni jim mogla slediti.

Posebno težko ji je bilo v prvem polletju, ker je morala v bolnišnico zaradi operacije mandljev. Na srečo jo je poučevala učiteljica, ki ji je zavzeto stala ob strani in jo spodbujala. Vlasta Nussdorfer se je še zmeraj z veseljem spominja. Ko je bila prvošolka, jo je doživljala skorajda kot babico. Zdaj ve tudi to, da je oznamovala njeno življenje. Več v ŠR!

Ne prezrite!!!

Sviz

RokusSvizove strani so spet z vami! Ob prazniku učiteljev smo jih še malo razširili! Tudi založba Rokus vam ob tej priložnosti pripravlja posebno presenečenje. Pozorno prelistajte ŠR, da ga ne spregledate!!!

Priložnost SAMO za Razgledovce!!!

Modrijan

Šolski razgledi

Pet srečnežev bomo izžrebali med tistimi naročniki, ki bodo na kratko (v največ 20 vrsticah) opisali svojo izkušnjo o tem, kako krotijo mularijo. Prejeli bodo resno knjigo s hudomušnim naslovom Kako krotiti mularijo avtorice Sue Cowley. Še posebno prav vam bo prišla, če se soočate z neredom v razredu, če vam primanjkuje vzgojnih prijemov in če si želite suvereno poučevati!

Vaše odgovore pričakujemo najpozneje do 10. oktobra letos.

Ugodnosti za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

 

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija