Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 2. OKTOBER 2004, ŠTEVILKA 15, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Če imajo srečo, odraščajo ob ljubečih starših, lahko se brezskrbno igrajo in ne vstajajo ob zori, ker bi morali na delo v tovarno, na polje ali v rudnik. Če imajo srečo, se šolajo. Pregleda jih zdravnik, ko ga potrebujejo ... Ko razmišljamo o otrocih sveta (ujeli smo jih na naše fotografije), lahko brez obotavljanja zapišemo, da so naši otroci med srečnimi. A živimo tu, s svojimi težavami in ideali, zato nas to ne zadovolji. Na otroke bomo še posebno veliko mislili v prihodnjih dneh - med 4. in 10. oktobrom, v tednu otroka. Letošnji slogan je Evropa mladim - mladi Evropi.

ISKRENO ČESTITAMO OB 5. OKTOBRU - SVETOVNEM DNEVU UČITELJEV
Geslo letošnjega dneva učiteljev je Kakovostne učiteljice in učitelji za kakovostno izobraževanje. Za to si po svojih močeh prizadevamo tudi v uredništvu Šolskih razgledov, ko ustvarjamo vaš in naš časnik. Tokrat smo ga skušali obarvati še posebno praznično. Še bolj kot po navadi ste v ospredju vi, dragi učitelji. Objavljamo prispevek o kemijskem izobraževanju in raziskovanju, pogled dr. Barice Marentič Požarnik na prenovo programov izobraževanja učiteljev, list iz dnevnika piše tokrat učitelj Marjan Gojkovič, ki je po 32 letih zavzetega poučevanja zapustil šolo in odšel v drugačno službo. Tudi uvodnik je izpod peresa učiteljice Minke Godec, ki je želela poučevati odkar pomni. Učitelj fizike Uroš V. Brdar razmišlja o nesmiselnem učenju, spoznali boste Japonko, profesorico angleščine, ki dela v tovarni zdravil, a sanja o razredu. Angleški matematik se je odpravil v Afriko in poučuje tamkajšnje otroke, Pakistanci pa so se podali po znanje kar peš ...

DUŠEVNO ZDRAVJE
... Hrup in nemir v razredu sta me čedalje bolj begala. Pozornost sem vse teže preusmerjala. Zmeraj bolj se mi je zdelo, da me nekateri učenci nalašč izzivajo, motijo pouk; vse zato, da bi me povsem ohromili in mi otežili delo. Prepričana sem bila, da je to del širše zarote. Postajala sem razdražljiva. Kričala sem na otroke, dokler nisem sredi učne ure pobegnila iz razreda ...

Ob izpovedi učiteljice smo skupaj s strokovnjaki razmišljali o duševnem zdravju in za vas pripravili pogovor s psihiatrinjo doc. dr. Vesno Švab. Kliknite in preberite več!

IZ TRTE GRE V ZNANJE
Ne zgodi se pogosto, da mladim vino pomaga do znanja - po navadi do jutranjega glavobola. A vendar: Slovenske Konjice so maja letos gostile že X. Likovna prijateljevanja (tudi Šolski razgledi pošiljamo tja svojega umetnika - letos je bil to likovni pedagog Zvonko Pušnik, lani akademska slikarka Anka Košmerl Hribar), katerih štipendijski sklad že osem let pomaga nadarjenim študentom. Doslej jih je podprl že štirinajst, to jesen se jim bosta pridružila še dva. In kje je povezava z vinom? Preberite v ŠR!

POJAV INDIGO
Že nekaj let je med učitelji in starši slišati, da so postali otroci nemogoči. Vzroke za to večinoma pripisujejo naši splošni odsotnosti in sedenju otrok pred televizijo in računalnikom. Gotovo je nekaj resnice tudi v tem, a ne vsa ... Vas zanima, kdo so otroci nove dobe? Kako jih prepoznamo in naj z njimi ravnamo? Preberite prispevek Mateje Keber in našli boste odgovor na marsikatero vprašanje! Klik!

KOLIKOR ŠOL, TOLIKO TOČK
Zanimivo pa se razlikujejo tudi točke, potrebne za vpis na naše pedagoške študije. Ti so namreč za zdaj pri nas edini primer, da je po več istovrstnih študijev na fakultetah enakega imena, in to na vseh treh univerzah. In kaj nam kažejo podatki za enega od omenjenih študijev - za visokošolski strokovni program predšolske vzgoje? Odgovor preberite v članku naše stalne sodelavke Jasne Kontler Salamon.

Slika

Pozor!!!

CŠOD
DZS

Svizove strani

Ne prezrite tudi razpisov za delovna mesta in Svizovih stalnih rubrik. Morda pa vas zanimajo novosti, ki vam jih predstavljajo CŠOD, Zavod za šport in DZS. Pokukajte v časnik!

Zavod za šport Slovenije

RAZGLEDOVCI, NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI!

Rokus
Šolski razgledi

Poznate knjigo Kathy Paterson Kako lahko poučujem? Ne? Potem ne smete zamuditi priložnosti. Pripravili smo jo v sodelovanju z Založbo Rokus, ki je knjigo izdala. Deset srečnežev med vami jo bo prejelo brezplačno. In kaj morate storiti?

Naročniki, stari in novi:

Pošljite nam le pozdrav, po želji še kakšno misel, vtis o vašem delu ali našem in vašem časopisu. Ne pozabite izrezati kupona v časniku - obvezno ga priložite v pismo ali nalepite na razglednico ali dopisnico.

Vašo pošto pričakujemo do 11. oktobra letos, opoldne. Takrat bomo izžrebali deset nagrajencev.

KDO NA BREZPLAČNI TEČAJ ANGLEŠČINE?

Twin
Šolski razgledi

V prejšnji številki smo ob EVROPSKEM DNEVU JEZIKOV, 26. septembru, objavili res privlačno akcijo za naše naročnike - priložnost za razgledovce. Pripravili smo jo skupaj s TA TWin.

Od vas smo pričakovali pravilni odgovor na vprašanje, kdaj smo v Sloveniji prvič oznamovali evropski dan jezikov - seveda, pravilno ste odgovorili, to je bilo leta 2001. Teže vam je šlo od rok pridobivanje novih naročnikov. A vendar ste se nekateri potrudili - prepričani smo, da vam bodo novi razgledovci čez čas hvaležni, da ste jih spodbudili k naročilu!

V uredništvu smo bili zelo radovedni, kdo bo srečnež, ki bo brezplačno potoval v London, pravzaprav v Bloomsbury, in tam nabiral znanje iz angleščine. Kdo le ne bi bil vesel takšne nagrade!

27. septembra, tik pred oddajo gradiva za to številko Šolskih razgledov, smo izžrebali

Darinko Tihole iz Sevnice.

Čestitamo!

Srečno pot! Nestrpno že pričakujemo pozdrav in, seveda, vtise!

Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer in Podmornica