Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 4. OKTOBER 2003, ŠTEVILKA 15, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Dobrovoljna učiteljica na fotografiji je ena od približno 55 milijonov tistih po vsem svetu, ki so si za poklicno poslanstvo izbrali učiteljski poklic. V fotografski objektiv smo jo ujeli v Laosu, kjer otrokom širi obzorja v eni izmed šol v provinci Phongsaly. Popeljala nas je tudi v razred in zbornico, kjer so kolegi preudarno in zavzeto preračunavali, koliko zvezkov bi še potrebovali, kdaj bodo imeli dovolj denarja za novo tablo ... V tej oddaljeni deželi - po kilometrih in po za nas preprostem življenju, kakršnega živijo - pridobivajo osnovno izobrazbo v predpisani petletni šoli, ki pa jo konča manj kot polovica prebivalcev. V njej se učijo le laoški jezik, učiteljica s prešernim nasmehom pa najbrž res ne ve, da je 5. oktober tudi njen praznik.

To številko Šolskih razgledih smo opremili z razredi, torej z učitelji in učenci, z različnih koncev sveta. Nekatere fotografije smo izbrskali iz svojega arhiva, druge so iz časopisov in revij za učitelje, ki jih izdajajo po svetu.

SPOPRIJETI SE Z ŽULJI
Na približno dveh tretjinah podružnic osnovnih šol je pouk organiziran v kombiniranih oddelkih, ki jih sestavljajo učenci dveh razredov ali več. Fani Nolimal iz Zavoda RS za šolstvo predstavlja analizo stanja, ugotovitve in predloge, ki so jih dobili z anketo. Med drugim ugotavljajo, da so učitelji dobro seznanjeni z novostmi, ki jih prinaša devetletka, in da podpirajo njene sistemske, organizacijske in druge rešitve in tudi postopek vpeljave teh novosti. Pozdravljajo večino novosti, zlasti materialno opremljenost, zgodnejši vstop v šolo, timski pouk, dodatno strokovno usposabljanje, procesno usmerjene učne načrte ... Obenem nekateri opozarjajo na nevarnosti in slabosti na posameznih šolah. Skrbi jih namreč, da teh ciljev in standardov ne bodo dosegli. Zakaj? Preberite v ŠR!

NEKATERI PRIKIMAVAJO, A "DELAJO PO STAREM"
Inšpektorat RS za šolstvo in šport opravlja med drugim nadzore v šolah in vrtcih ter preverja, ali le-ti pravilno izvajajo zakone, druge predpise in akte, ki urejajo organizacijo vzgoje in izobraževanja, opravljanje te dejavnosti ter namensko porabo javnih sredstev. Redni nadzor naj bi se po Zakonu o šolski inšpekciji opravil na posamezni šoli najmanj vsako peto leto. Ker je inšpektorjev premalo, obiski niso tako pogosti. In kaj šolska inšpekcija preverja pri učiteljevem delu? Kliknite in preberite, kaj je Dominiki Prijatelj povedal glavni šolski inšpektor Alojz Širec.

TRADICIJA, UŽITEK, POTREBA
Tilka Jamnik je prepričana, da imamo Slovenci srečo, ker imamo že več kot štiri desetletja bralno značko - bralno gibanje, ki spodbuja k branju otroke v osnovni šoli, v zadnjih desetih letih tudi starše predšolskih otrok, ponovno pa se poraja med srednješolsko mladino. Tako bralna značka iz svoje tradicije (poznajo jo starši in celo stari starši današnjih osnovnošolcev) uspešno, ob vseh prizadevanjih za branje (pri pouku različnih predmetov, v šolski knjižnici, pri medijski vzgoji itd.), spodbuja k branju v prostem času, predvsem literarnih del po lastni izbiri. Zadovoljevanje svojih interesov in prostočasnost sta namreč bistvena pri oblikovanju vseživljenjskih potreb in navad. Klik!

VSAK JI JE KOS
Večina ljudi je prepričana, da so za učenje in razumevanje matematike potrebne posebne sposobnosti. Osnovnošolska učiteljica Barbara Kovač pa meni, da ji je vsak lahko kos, ker ima vsak človek sposobnosti, ki se razvijejo ob ustrezni izbiri matematičnih vsebin v učnem programu, dobrih učbenikih in vajah ter kakovostnem pouku, najpomembnejše pa je učenčevo zanimanje in vsakodnevno delo. To je dovolj za spremljanje, razumevanje in usvajanje matematičnih vsebin učnega programa. Te sposobnosti mu lahko omogočajo razumeti temeljne matematične pojme, ideje, metode ter samostojno reševati standardne naloge. Učenci se po navadi ne zavedajo svojih sposobnosti. Te so običajno večje, kot domnevajo sami. Kliknite in preberite več!

 

UGANITE, MORDA DOBITE ...

Poučevati s srcem
Raziskovanje notranjih pokrajin učiteljevega življenja

Za učitelje, ki imajo dobre in slabe dni, za tiste, ki jim slabi dnevi povzročajo bolečino. Bolečino, ki nastaja samo zaradi nečesa, kar ljubiš. Ta knjiga je za učitelje, ki nočejo zakrkniti srca, ker imajo radi učence, učenje in poučevanje ...

Izdala jo je založba Educy. Nekaj izvodov so nam podarili tudi za vas, dragi naročniki.

Nagradno vprašanje ob svetovnem dnevu učitelja:

Kdo je pisec omenjene knjige?

Med starimi in novimi naročniki Šolskih razgledov, ki boste pravilno odgovorili na naše nagradno vprašanje, vas bomo izžrebali osem in vam poslali knjigo založbe Educy Poučevati s srcem. Odgovore pričakujemo do letošnjega 13. oktobra opoldne.

Educy

(Za tiste, ki še niste naši naročniki: to lahko postanete TAKOJ - izpolnite naročilnico in jo pošljite po faksu ali pošti, naročite se lahko po spletni strani ali nas, preprosto, pokličete po telefonu 01 439 78 55).

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Druga slika

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Spet je z vami Sviz s stalnimi rubrikami! Ne prezrite njihovih strani, saj so se tokrat posebno skrbno posvetili vam, učiteljem!

Kot vidite, imamo za vsakogar nekaj. Šola za ravnatelje vam predstavlja še drugi del sprememb ZOFVI, če iščete zaposlitev pa preberite oglase za delovna mesta.

DZS

Tudi Državna založba Slovenije misli na vas. V novi številki Šolskih razgledov vam predstavlja nekaj novih učbenikov in delovnih zvezkov za devetletko in srednje šole.