Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 5. OKTOBER 2002, ŠTEVILKA 15, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Približuje se teden otroka, zato smo to številko popestrili s fotografijami otrok z različnih koncev sveta. Seznanite se s smehom in igro otrok Indonezije, Grenlandije, Sirije, Turčije Irana ter Kube.

OB SVETOVNEM DNEVU UČITELJEV VAM ČESTITAMO!

DALJŠE PRIPRAVE NA MATURO
Zavod RS za šolstvo namenja letos največ pozornosti pripravi na dokončno vpeljevanje devetletne osnovne šole, mentorski mreži vrtcev, prenovi gimnazijskega programa in pripravi poslovnega načrta za prihodnjih pet let.

Z direktorjem zavoda Alojzom Pluškom smo se pogovarjali o vpeljevanju devetletke, splošni razgledanosti, pomanjkljivostih gimnazije, poklicnih šolah ... ter tem, kako lahko zavod pripomore, da bi bilo življenje vrtcev in šol čim bolj usklajeno.

SMO V PREDNOSTI
Osrednja tema junijske mednarodne konference učiteljev v Novem Sadu je bila namenjena pogovoru o njihovem položaju. Na tem tradicionalnem strokovnem srečanju se je zbralo približno 800 učiteljev iz Srbije in tujine (Bosne in Hercegovine, Republike Srbske, Bolgarije, Makedonije, Romunije, Slovaške, Srbije, Črne Gore, Kosova in Slovenije).

Pogled "skozi domači prag" v premislek, kako je z učitelji doma, nam predstavi Slava Šarc, članica Sindikalne konference OŠ in glasbenih šol SVIZ,učiteljica Osnovne šole Mladika Ptuj.

ŠPANIJA
Španci radi jedo ribe, ki jih gojijo na ogromnih ribjih farmah. Med ribami razsaja veliko bolezni. Katere so in kako jih zdraviti? Na univerzi v Valenciji tudi tovrstna raziskava sodi v študij okolja. Podrobneje o tem si preberite v članku Študij okolja, Majde Naji (Zavod RS za šolstvo, OE Maribor).

 

 

DUŠEVNO ZDRAVJE
Ni še tako daleč, ko je bilo neprimerno in celo sramotno biti z osebo z motnjo v duševnem razvoju v javnosti. Zato so se le-te skrivale ali zapirale v institucije ... V razvitem svetu se je ta odnos precej spremenil. Nekaj vsakdanjega je srečati osebo s težko MDR v gledališču,mestnem parku, supermarketu. In pri nas? Kako se s težavo srečujejo na Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, nam opiše Marijan Lačen, prof. def. na centru v članku Med preteklostjo in prihodnostjo. Na isti strani si lahko preberete tudi prispevek Čarobna pomoč o študentih s specifičnimi učnimi težavami, katerim se pogosto zapleta in doživljajo neuspehe, čeprav so po navadi zelo bistri in velikokrat izjemno uspešni na posameznih področjih.

SVIZ (logo)
Tokrat je na SVIZ-ovih straneh v središču intervju z osnovnošolsko učiteljico angleščine in predsednico območnega odbora SVIZ-a Kranj Vlasto Sagadin, ki razmišlja o delovnim času učiteljev.

Seveda ne prezrite tudi drugih rubrik - novic, obiska, pravne pisarne, po svetu ... najdete marsikaj zanimivega.

SAJ TO NI RES ... PA JE!

Šolski razgledi

Če ste v prejšnjih številkah spregledali, potem posebno pozorno preberite:

Pohitite! Samo še nekaj dni je do 10. oktobra, ko bomo izžrebali nekoga med vami, da bo 25. oktobra letos odpotoval na brezplačno10-dnevno potepanje po zahodni Turčiji!

Kaj morate storiti?

Postanite naročnik ŠR! Če pa ste to že, pridobite novega naročnika!

Druga slika