Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 16. SEPTEMBER 2006, ŠTEVILKA 14, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Branko Lipnik se v tematiki zadovolji s svetom, ki ga obdaja, zanj je vse hvaležen motiv: portreti, krajina, rad upodablja fragmente – v marini so zanimive le zvite vrvi, na stavbi ga najbolj pritegnejo vrata, pri godalu polžasti vrat …. Večina njegovih slik je razdeljenih na imaginarna polja, ki jih slikar poudari s črto, obrobo, da potem lahko s čopičem potuje s polja na polje, vsakič z drugo barvo, razmišlja, išče barvne kombinacije, odnose med barvami in poudarja pomen izraženega z izbrano barvo … Tako je pred časom zapisala poznavalka njegovega ustvarjanja, prav tako umetnica, Erna Ferjanič Fric v spremni besedi v katalogu ob njegovi pregledni razstavi. Med mojstrovinami Branka Lipnika, sicer likovnega pedagoga na Osnovni šoli Horjul, se bomo sprehodili tudi v teh Šolskih razgledih.

PREMAGLJIVA ZAOSTALOST?
Vsako leto v drugi polovici avgusta je pozornost naših medijev usmerjena v nakup učbenikov in drugih šolskih potrebščin ter družinske stroške zanje. A to niso vsi izdatki: tu so še plačila za šolsko malico, prevoze učencev, različne zunajšolske dejavnosti. Slednje so pri nas v zadnjem desetletju z zakonom dejansko preoblikovali v plačljive. Naša javna obvezna šola je še daleč od brezplačnosti, razmišlja Boris Lipužič in dodaja, da del podobnih stroškov plačujejo starši tudi v državah Evropske unije in drugje v razvitem svetu. A že desetletja jim ni treba skrbeti za nakup učbenikov in delovnih zvezkov. >>Klik<< za več!

PRODAJALCI SANJ
Šolsko leto v zadnjih vzdihljajih zmeraj prinaša obračune. Sprejemanje novih meril ob omejitvi vpisa v gimnazije se je, po iskrivih besedah Marka Špolada, ki mu ni žal zadnjih rezerv za pisanje, spremenilo v marionetno burko. Da so letošnji vpisni postopki bili popoln polom, ni presenečenje. Tudi to, da žrtveno jagnje, ki so si ga našli v obrobnih merilih srednjih šol, je le pesek v oči resnici. O učiteljih, osnovnošolskih ocenah, o tem, kako nam uspe spremeniti neuspešne srednješolske programe v pol ure … Pobrskajte po našem/vašem časopisu za več!

SEKS NA OTROŠKEM IGRIŠČU
V Veliki Britaniji je javnost zmeraj bolj zaskrbljena, ker se vse mlajši otroci vdajajo seksualnim užitkom. Učitelji in starši namreč opozarjajo, da zdaj že sedemletniki pridobivajo spolne izkušnje, s katerimi so se prej srečevali šestnajstletniki. O tem je lani poročal britanski časnik The Independent (maj 2005). Ob tem ministri priznavajo, da ne zmorejo nadzorovati širjenja spolnih odnosov med mladoletnimi. Tudi število najstniških nosečnosti dosega rekorde. Celo v osnovnih šolah strokovni delavci tarnajo zaradi seksualnih iger na otroških igriščih in trdovratno ukoreninjenega obscenega izražanja učencev. Mnenja o tem, kdo je odgovoren za nastale razmere, so različna - nekateri krivijo šolski sistem s pomanjkljivo spolno vzgojo, drugi menijo, da so posledica kaotične socialne kulture, ki slabi moč šolskega sistema, ter naraščajočega nasilja in družbenih nasprotij. Pogled na tuje si razprite s Šolskimi razgledi!

NE UČIJO SE SPROTI
Ali učenci pišejo domače naloge ali ne, je zdaj vseeno, piše Martin Pišlar. O sodobni šoli, predvsem o nivojskem pouku in pisnem ocenjevanju je razmišljal že v prejšnji številki Šolskih razgledov. Tokrat nam predstavlja domače naloge, ki jih neutrudno pišejo le pridni, sicer s tihim vprašanjem, zakaj jih nekaterim ni treba pisati, in sprotno učenje. Če domačih nalog učenci ne delajo, pravi, se o tem obvesti starše. In to je vse. Ali bi vi hodili v službo, če nekdo, ki ne hodi, ker se mu ne da, prav tako dobi plačo? Če bi avtor prispevka hodil v osnovno šolo zdaj, pravi, da prav tako ne bi pisal domačih nalog … Pa vi? Pobrskajte po ŠR!!!

SMO SLOVENSKI UČITELJI RES TAKO NEV(R)REDNI?
Daljno leto 1928 - ko so v časniku Slovenec zapisali, da se je širša javnost do zadnjih časov le malo brigala za svoje učiteljstvo in da je prepuščala skrb in zanimanje zanje državi in šolskim oblastem – se lahko iz takratnega članka Sodobna družba in učitelj prepozna tudi danes. Že v prejšnji številki smo pisali o delovnih zvezkih, tokrat pa nam je mag. JELKA RAZPOTNIK pripravila poučen odziv in nam razprla svoje obzorje v razmišljanju, kaj se danes išče v naših šolah – znanje ali neznanje? >>Kliknite<< in preberite več v odzivu!

PREVEČ NAS OBREMENJUJE
Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj bi vas lahko nenadoma tako obremenilo, da vam tudi veliki filozofi ne bi mogli prihiteti na pomoč? Zamislite si, da bi zadeli milijone. Bi vas obremenjevali? Naš pisec Toni Gašperič se je tokrat iskrivo in duhovito poigral z mislijo Janeza Drnovška – »Imeti moramo toliko, kolikor zadostuje za dostojno življenje. Kar je preveč, nas obremenjuje.« Vsak od humoristovih prijateljev je imel kaj preveč – od razkošne jahte, mercedesa, do posojil, ki so obremenjevala sosedo Klotildo. >>Preberite<< in se ne obremenjujte!

NE PREZRITE!

Založba Rokus je obogatila naš trg z dvema otroškima revijama – odličnima učnima pripomočkoma za delo z otroki v vrtcu in osnovni šoli.

Če še nimate svojega izvoda nepogrešljive knjige Zakaj Finci letijo dlje, jo lahko naročite pri založbi Educa.

Tokrat kot priloga spet vaša/naša Odzivanja. Za posladek!

Odzivanja

Razgledovci, POZOR!

Pozorno prelistajte Šolske razglede, saj vam prinašajo tudi objave za prosta delovna mesta. Nove sodelavce vabi medse tudi Izobraževalno središče Miklošič Ljubljana.

PRILOŽNOST ZA RAZGLEDOVCE!!!

Klik

Že poznate revijo – mesečnik – novodobnih ustvarjalcev?

Ob osrednji temi – v zadnji (septembrski) številki je to ergonomija – še kopica zanimivih člankov, zlasti s področja projektiranja, oblikovanja, digitalnih medijev, vizualizacije in animacije.

Tokrat smo za vas pripravili nagradno vprašanje:

? Kaj je osrednja tema septembrskega Klika? ?

Med razgledovci, ki boste odgovorili pravilno, bomo izžrebali tri, ki boste revijo vse šolsko leto prejemali brezplačno!

Vaše odgovore pričakujemo do 25. septembra letos (Šolski razgledi, Poljanski nasip 28, Ljubljana). Ne pozabite priložiti nagradnega kupona iz časopisa!

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!


Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh Twinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Prav tako imate razgledovci 10-odstotni popust pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Transtromer in Podmornica.

Fotografija