Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 17. SEPTEMBER 2005, ŠTEVILKA 14, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

"Ustvarjanje z glino predstavlja zame stik z zemljo, ognjem in vodo. Gre za združevanje reda in kaosa. Večino časa namenjam tehniki goli raku. Čar postopka je v njegovi nepredvidljivosti in neponovljivosti. Vir inspiracije je velikokrat narava. V svojih izdelkih bi rada pokazala krhkost in minljivost, a tudi brezčasnost."

Tako pripoveduje Nataša Kokol, Ptujčanka, ki je zdaj postala Novomeščanka. Je pravnica, zaposlena v Razvojno-izobraževalnem centru Novo mesto - tam skrbi predvsem za izobraževanje odraslih Romov in za projektno učenje za mlade. Vodi pa tudi tečaje in delavnice keramike. To je njena velika ljubezen (na šoli uporabnih umetnosti v Ljubljani je študirala kiparstvo in keramiko). Čeprav ima rada funkcionalne kose keramike, se je postopno nehala ukvarjati z uporabnostjo izdelkov, ki nastajajo izpod njenih rok. Čedalje pomembnejši sta ji preprostost in stabilnost oblik, da lahko vsak kos poljubno prime in prenaša. Zdaj oblikuje predvsem plošče, na katerih združuje svoje likovno izražanje in plamene, ki v njeno delo vdahnejo življenje ...

OD PONOSA DO FRUSTRACIJ
Ste se kdaj vprašali, kako pametni smo Slovenci, če se primerjamo z drugimi narodi sveta? Verjetno se vam zdi to vprašanje nesmiselno, piše tokrat naša stalna sodelavka Jasna Kontler - Salamon. Velja namreč, da se države ne razlikujejo v povprečju sposobnosti svojih prebivalcev, zato pa se toliko bolj v znanju in izobrazbi le-teh. Ali nam je usoda poleg izjemnega naravnega okolja dodelila tudi kakšno tovrstno prednost? >>Kliknite<< in preberite več!

HOP, CEFIZELJ!
Si predstavljate, da ob prihodu na delo žigosate kartico, s katero zabeležite prisotnost? Nato storite to še, ko odidete na malico, ko se z nje vrnete in ko odidete domov. To je seveda povsem običajno za večino zaposlitev, katerih narava dela je taka, da ga je mogoče opraviti v za to predvidenem času - po navadi v osmih urah - in določenem prostoru. Kaj pa v šolstvu? V javnosti je sem ter tja mogoče zaslediti namere, da bi učitelji beležili prisotnost v šoli. Tudi med letošnjimi počitnicami smo brali o tem. Tovrstnim ukrepom učitelji in Sviz vztrajno nasprotujejo, saj menijo, da niso pošteni. Šolski strokovni delavci namreč opravijo veliko dela doma, česar pa ni mogoče zabeležiti. Več v ŠR!

VABLJIVO TERENSKO DELO
Slovenija postaja po vstopu v Evropsko zvezo vse bolj privlačna turistična dežela. Nove poceni letalske povezave z velikimi evropskimi mesti so odprle naša vrata tistim, ki nas večinoma niso niti poznali. To ponuja Sloveniji možnost za večji zaslužek od turizma - če bomo nove okoliščine znali in zmogli pravočasno izrabiti. Da bi postali znana turistična dežela, moramo pripomoči vsi: državne ustanove, gospodarstvo in prebivalci. Kajti turizem smo ljudje, poudarja v prispevku Nevenka Cigler s kranjske enote zavoda za šolstvo. Turistična društva praznujejo letos stoletnico obstoja, kar pomeni, da je bilo dozdaj storjeno že marsikaj. Vzgoja za turizem se mora začeti čim bolj zgodaj, da rodi dobre sadove. >>Klik!<<

LIST IZ DNEVNIKA
Že ko sem dojela, da bomo v Kranju dejansko uprizarjali delo lanske Nobelove nagrajenke za literaturo Elfriede Jelinek, sem vedela, da to ne bo ena tistih predstav, ki si jo ogledaš, potem pa odideš domov in zaspiš, piše Mirjam Drnovšček iz Prešernovega gledališča Kranj. Kdor pozna dela Elfriede Jelinek ali je vsaj deležen nekaj prahu, ki se dviguje okrog nje, ve, o čem govori. >>Kliknite<< in preberite več!

NADARJENI V DEVETLETKI
Odkrivanje nadarjenih učencev je zahtevno - potrebni so strokovni prijemi, sodelovanje učiteljev, šolske strokovne službe in (v nekaterih primerih) zunanjih strokovnjakov ter tudi staršev in otrok, poudarja mag. Nataša Intihar Klančar z Osnovne šole Brezovica pri Ljubljani.

Koncept odkrivanja takih učencev in delo z njimi spodbuja odkrivanje zmožnosti, ki jih ti učenci nosijo v sebi, in razvijanje različnih področij nadarjenosti. A vse prepogosto se pri šolskem delu intenzivno ukvarjamo z učenci, ki so učno in/ali disciplinsko težavni, na nadarjene, ki prav tako zahtevajo posebno pozornost, pa pozabljamo. >>Kliknite!<<

Razgledovci, pozor!!!

Odzivanja

Spet so z vami Odzivanja - naša stalna priloga, ki vam predstavlja šolske utrinke iz Slovenije in tokrat tudi z Norveške.

Ne prezrite rubrike CPI, v kateri vam predstavlja razvoj poklicne ga šolstva.

CPI

Morda vas vleče na tuje? Twin ima posebno ponudbo za vas!

Mladinska knjiga in DZS pa vam predstavljata novosti na knjižnem trgu.

Mladinska knjiga

DZS

Če nameravate bolje opremiti šolske prostore, poglejte, kaj vam ponuja Eurodesign. To je domače podjetje z mednarodnim certifiklatom za kakovost. Morda boste našli prav to, kar iščete.

Eurodesign

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija