Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 18. SEPTEMBER 2004, ŠTEVILKA 14, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Nekdaj so bile nove in postavne, zdaj nekatere še komajda stojijo. Včasih je bilo v njih življenje, zdaj v marsikateri le še sledi nekdanjega utripa. Minevanje. Tako je naslovil cikel svojih fotografij Slavko Zupan, likovni pedagog iz Vzgojno-izobraževalnega zavoda Smlednik. Z njimi smo opremili to številko Šolskih razgledov. Prelepe, očarljivo skrivnostne so. In tudi naslov - Minevanje - nekako sovpada z dnevi, ko se izteka še eno poletje ...

PREDVOLILNA VROČICA
V volilnem letu so burnejše tudi javne razprave o vzgojno-izobraževalnem sistemu. Osnovni šoli so najpogosteje očitali, da učence preobremenjuje. V ospredju razprav je tudi verouk, nivojski pouk, podatkovje, zunanje preverjanje znanja itd. Srednje poklicno in strokovno šolstvo se bori s premajhnim vpisom in osipom. Tudi gimnazije so pred velikim izzivom - čaka jih posodobitev programov. V visokem šolstvu je največ pozornosti zbudil bolonjski proces in ob njem razprave o kakovosti študija, šolninah, mednarodnih izmenjavah itd. Pred volitvami smo parlamentarne stranke vprašali, kako ocenjujejo šolski sistem od vrtca do univerze, kaj je v njem dobrega in kaj bi spremenili, če bi zmagali na volitvah. Zanimalo nas je tudi, ali menijo, da bi moral biti verouk del javnega šolskega sistema ter kolikšen delež BDP bi namenili šolstvu ... Odgovore preberite v Šolskih razgledih!

VEČ UČENJA, SLABŠE OCENE
Ob Evropskem tednu ozaveščanja o disleksiji objavljamo pogovor z otroško klinično psihologinjo, Poljakinjo dr. Marto Bogdanowicz. Za disleksijo se je začela zanimati kmalu po tem, ko se je prvič zaposlila, zdaj se ukvarja z njo že 37 let. Preučuje njene značilnosti, odkriva, kako se spopadajo z njo po svetu, snuje kakovostne metode za pomoč otrokom in pripravlja dejavnosti, ki spodbujajo sistemske in praktične rešitve ... Kliknite in preberite več!

LIST IZ DNEVNIKA
Nataša Kos Križmančič
, plesalka in koreografinja, se že sedmo leto v vlogi mentorice ali vodje tabora druži s Zoisovimi štipendisti srednjih šol. Izkušnje z mladimi, ki v intenzivno, dejavno preživetem tednu med šolskimi počitnicami na ustvarjalnih delavnicah pokažejo nadpovprečno radovednost, ustvarjalnost, vzdržljivost, delavnost, iznajdljivosti, pa tudi veliko človečnosti in osebne zrelosti, so večinoma izjemno navdušujoče. A nad letošnjimi izbranci se je zamislila ... Vas zanima zakaj? Klik!

BRALNA PISMENOST
Kako pri učencih spodbujamo pozitiven odnos do branja? Ali namenjamo dovolj pozornosti rabi jezika? Morajo biti strokovna besedila res tako zapletena? Ali učitelji slovenščine na fakultetah dobijo dovolj znanja za uspešno delo v razredu? O teh in nekaterih drugih vprašanjih so spregovorili udeleženci omizja Pismenost na Slovenskem - kako jo zboljšati, ki ga je ob mednarodnem dnevu pismenosti (8. september) v Cankarjevem domu pripravilo Bralno društvo Slovenije. Naša sodelavka je razpravo strnila v prispevku Bralna pustolovščina. Preberite v ŠR! A to še ni vse. O bralni pismenosti tokrat razmišlja tudi Tereza Žerdin v stalni rubriki Kje vas in nas šola žuli. Klik!

EVROPSKI DAN JEZIKOV
26. septembra ga bomo oznamovali že četrtič. In čim več - jezikali ... Alenka Divjak v članku Učenje na pamet piše o kakovostnem poučevanju tujih jezikov in o tem, kako je utrjevanje pomembno za napredovanje v znanju ... Objavljamo tudi prispevek Tanje Gabriel Kaj in kako o metodiki poučevanja, v katerem med drugim razlaga, kako temo predstaviti dijakom, da jih bo pritegnila. V ŠR preberite tudi, kako ga lahko obeležite vi!

Ne prezrite priloge ODZIVANJA!
Objavljamo prispevke o izkušnjah z devetletko, o tem, kako otroke z igro popeljati v svet črk in kako omiliti prvi šolski dan, o nepozabnem zmenku z zvezdami in astronomiji, o enajsti šoli za nadarjene ... Morda ste še zmeraj razpoloženi nekoliko pustolovsko. Potem vas bo gotovo zanimal prispevek Vesne Selan o izobraževanju turističnih vodnikov v Turčiji - v prelepi naravi, med ljudmi na tržnici, v čajnici, mošeji in med razvalinami antične civilizacije. Preberite!

Pozor, MAMLJIVO!!!

Twin
Šolski razgledi

Šolski razgledi in TA TWin vas vabimo na enotedensko učenje angleščine v Bloomsbury, intelektualno srce Londona. Cena je samo za razgledovce izjemno ugodna - 99.9000 tolarjev namesto običajnih 147.000. Nekdo od naših starih naročnikov, ki bo pridobil še enega novega, ali nekdo od novih naročnikov pa se bo z malo truda in sreče tja podal - brezplačno!

Kaj morate storiti? Odgovorite na nagradno vprašanje:

Kdaj smo v Sloveniji prvič oznamovali evropski dan jezikov?

a) leta 1991
b) leta 1997
c) leta 2001
d) leta 2003

K odgovorom obvezno priložite nagradni kupon iz Šolskih razgledom in jih pošljite na naš naslov. Akcija traja do 27. septembra letos, opoldne.

Tudi tokrat sta z vami založbi DZS in Rokus! Poglejte, kakšne novosti vam pripravljajo. Morda boste našli prav tisto, kar iščete!

Ne spreglejte tudi razpisov za delovna mesta!

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

 

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni in Podmornica!

Slika