Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIV, 20. SEPTEMBER 2003, ŠTEVILKA 14, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

Fotografija poletja
Lepote vsakdana

Hvala vsem, ki ste sodelovali v našem fotonatečaju. Letos smo ga pripravili že tretjič zapovrstjo. Vsako leto vas je več, ki nam pošiljate svoje fotografije. Že uigrana komisija (Janez Pukšič, mojster fotografije, Niko Slana, fotograf in odgovorni urednik Športa mladih, Lučka Lešnik, odgovorna urednica Šolskih razgledov) je tokrat izbrala fotografije Novo življenje (Staša Cafuta), Spokoj (Romana Harmel) in Uh, kako je Krka mrzla (Helena Murgelj). Veliko je bilo lepih fotografij, a ocenjevalci so pogrešali več izvirnih. Prvonagrajena jih je prepričala z optimizmom, drugouvrščena z mirom, tretjeuvrščena z igrivostjo. Skratka, lepote vsakdana.

Staša Cafuta, avtorica prvonagrajene fotografije, bo prejela čudovito knjigo Zemlja, pogled z neba priznanega francoskega fotografa Yanna Arthusa Bertranda - poklanja jo založba Rokus, Romana Harmel, avtorica drugouvrščene fotografije, prejme knjigo Slovenija - lepote, zanimivosti, posebnosti, podarja jo Mladinska knjiga, Helena Murgelj pa si je za tretjeuvrščeno fotografijo prislužila najbolj uporabno nagrado - filme Fuji, podarja jih Foto Zaplatil, Poljanska 14, Ljubljana.

Vsem nagrajencem čestitamo.

Nagrajene fotografije - in še nekaj drugih - lepšajo tudi podobo teh Šolskih razgledov.

OMILITI RAZLIKE
Devetletka je letos z obema nogama prestopila šolski prag. Ni več šole, ki se nanjo ne bi priprav(ila)ljala vsebinsko, organizacijsko in materialno. Prenova je prinesla veliko sprememb za učitelje in učence. O tem, ali je devetletka sprememba na boljše ali slabše in ali lahko sploh zaživi v praksi tako, kot je bilo zamišljeno, so mnenja deljena. Naša novinarka se je o nekaterih pomembnih sestavinah, vprašanjih in dilemah devetletke pogovarjala s predavateljico na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani dr. Mojco Kovač Šebart. Kliknite in preberite več!

DRŽAVA ZAHTEVA, HKRATI PA NE (MORE) DA(TI)
Iztok Petrič, profesor zgodovine in sociologije, je v prispevku kritično predstavil položaj, v katerem se nahaja precej diplomantov pedagoških smeri. Predlagal je možne rešitve, ki zagotovo niso edine, bi pa verjetno prinesle večje in hkrati bolj poštene možnosti. Ne pričakuje revolucionarnih sprememb, morda vsaj malo boljši položaj tistih, ki so bili izločeni zato, ker niso dosegli povprečne ocene 8,43, pač pa desetinko ali dve manj in bodo zato opravljali delo, za katerega se niso šolali, delo, o katerem niso sanjali, delo, ki ga bodo morda celo sovražili. So si to po šestnajstih letih izobraževanja zaslužili? Poglejte v ŠR!!

ODZIVANJA
Spet je z vami redna priloga Šolskih razgledov. Preberite, kako poskrbeti za varnost v prometu, kako lahko prenesete matematiko v življenje, kako učeče se šole skrbijo za kondicijo in pilijo urejenost, kako narediti papir in še mnogo drugega. Verjetno se vam ne bo izmuznila zgodba sveže diplomantke, ki je odšla na Havaje nabirat izkušnje kot "au pair". Stalno strokovno spopolnjevanje v švedski Uppsali je kakovostno in tudi zabavno ter hkrati zdravo, saj so Švedi zelo skrbni jedci, pivo pa je predrago, da bi lahko pretiravali ...

V STISKI
Vesna Hudej, profesorica razrednega pouka, ima v razredu zelo nemirno deklico, ki med učno uro prekinja delo, moti otroke v razredu, ne more slediti navodilom. Pogosto ima tudi težave z vrstniki. Deklici pomaga pedagoginja po eno šolsko uro na teden. Pri individualnem delu je motivirana, vodljiva, vendar se hitro utrudi. Ker ima nizko stopnjo samozaupanja v svoje zmožnosti, potrebuje veliko sprotnih potrditev. Pogosto se ziblje na stolu, binglja z nogami ... Kako takim otrokom pomagati, kako delati z njimi? Klik!

AMERIŠKA IZKUŠNJA
Marjeta Snoj se je po končanem četrtem letniku fakultete zavedla, da bo kmalu treba v redno službo, kar pomeni malo ali skoraj nič počitnic. Za nekoga, kot je ona, ki je vajena vsako poletje vsaj za mesec ali dva izginiti v kakšno čim bolj eksotično državo, je bilo to povsem nesprejemljivo. Nujno je bilo treba še kaj doživeti, pridobiti nove, drugačne izkušnje, videti nove kraje in ljudi ... A kaj, ko so študentje vedno brez denarja. In tako se je odločila, da bo avanturo združila z delom ... Preberite več!

Ne prezrite priložnosti!

Tea DOminko - Glasovi iz tišine

Dragi naročniki Šolskih razgledov, tokrat vam ne bomo postavili nagradnega vprašanja. Tudi ne bo treba nič ugibati. Pričakujemo le vaše v stavek strnjene misli, spoznanja, iskrice, modrosti. Tiste, ki jih je porajalo in jih še poraja vaše življenje. Za najizvirnejšo misel bomo podarili zbirko črtic Tee Dominko Glasovi iz tišine.

Vaše zapisane življenjske iskrice pričakujemo po navadni ali elektronski pošti do 29. septembra opoldne.

Pozor!!!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Twin

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njuni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

DZS

Verjetno se je vsak med vami že kdaj vprašal, kako nastane knjiga. Verjetno vas, učitelje, zanima tudi, kako nastane učbenik. O tem je med dugim spregovorila glavna urednica Izobraževalnega založništva DZS Tanja Železnik. Potešite radovednost in vzemite v roke Šolske razglede!

Druga slika