Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 21. SEPTEMBER 2002, ŠTEVILKA 14, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

To številko smo posuli z motivi s potepanja po zahodni Turčiji. Tja se bo čez dober mesec podal eden izmed naših naročnikov ... Za pokušino turški utrinek tudi na spletni strani.

JE RES NADLOGA TA NALOGA?
Glavni inšpektor mag. Alojz Širec je v prispevku Je res nadloga ta naloga skušal poiskati odgovor na pogosta vprašanja in pritožbe o ocenjevanju domačih nalog. Preveril je ustrezne pravne predpise in opozoril na učiteljev strokovno-pedagoški razmislek.

Kot je razbrati iz predpisov, je učiteljevo morebitno vrednotenje domačih nalog zgolj v funkciji preverjanja znanja in pomeni le povratno informacijo dijaku (staršem) in učitelju o že usvojenem znanju kot podlagi za ocenjevanje (ustno, pisno) v oddelku.

Za več kliknite ali preberite na straneh Šolskih razgledov.

O BOLJŠIH MOŽNOSTIH ZA OTROKE S PRIMANJKLJAJI NA POSAMEZNIH PODROČJIH UČENJA
Kdo so otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja? Kadar ima učenec samo splošne ali/in pa lažje ali zmerne specifične učne težave, mu je šola dolžna po Zakonu o osnovni šoli prilagajati oblike in metode dela, mu omogočiti dopolnilni pouk ter druge oblike individualne in skupinske pomoči. Če otrok kljub vsej pomoči pri posameznem predmetu ali več predmetih ni dosegel minimalnega standarda znanja, je lahko prepoznan kot otrok s primanjkljaji na posameznih področjih učenja. Kako je to področje zajeto v zakon in pravilnike, v svojem prispevku opisuje Ksenija Bregar Golobič z Urada RS za šolstvo.

Z novostmi se seznanite v Šolskih razgledih.

PREDŠOLSKA VZGOJA
Romski otroci slovenski jezik spoznavajo izključno v vrtcu, saj doma ne govorijo slovensko. Pogosto se komunikacija v slovenskem jeziku preneha že v garderobi, ko starši pridejo ponje Simona Kalšan iz Vrtca Boris Peče Maribor v članku Da ne usahne že v garderobi pripoveduje, kako vzgojiteljice v skupini Račk pripravljajo jezikovne dejavnosti, ki utrjujejo slovenski jezik. Otroci prvo leto bivanja v vrtcu usvojijo znanje na področju govora (pravilno izgovarjajo, odgovarjajo na preprosta vprašanja v celem stavku, sodelujejo v skupinskih pogovorih, poslušajo zgodbe in pesmi, razvijajo ustvarjalno govorno izražanje, opisujejo slike, pripovedujejo ob njih) in na področju poslušanja (odzivajo se na navodila, poslušajo zgodbe in pesmi, seznanjajo in doživljajo literarni svet).

Na strani Predšolska vzgoja lahko preberete še zapis o preseganju nasilja Ne maram te, sovražim te, avtorica Erna Udovič iz Vrtca Kurirček (Logatec), ter sodelovanju s starši v članku Praznovanje ljubezni, zanimivih dejavnostih skupine Regic in tržaških cicibanih planincih.

Ujemite utrip v vrtcih na straneh našega časnika.

ODZIVANJA
Med številnimi zanimivimi prispevki v prilogi Odzivanja tokrat lahko preberete tudi članke Sendviči so v avtobusu boljši (Lejla Sirk, Osnovna šola Staneta Žagarja Kranj), Iskali najstarejši učbenik (Marija Ülen, Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica), Ko embalaža skulptura postane (Vida Zajko Kovačič, Sonja Švajger, Osnovna šola Lesično), Z Arhimirom v preteklost (Zdenka Kokol, Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka Ptuj).

BRANJE
Kratki zgodbi (avtorici Olga Paušič, Karolina Kolmanič), ki vzvalovita občutke, prebudita drobec spomina - tudi sami smo izkusili. Mogoče enako, mogoče podobno. Življenje plete večne zgodbe, ki so v različnih odtenkih del vseh nas. Pustite se jim dotakniti ...

ZA RAZGLEDOVCE:

NAŠE NAGRADNO VPRAŠANJE
Odgovor na naše vprašanje - zanimal nas je naslov knjige, iz katere smo povzeli odlomek - v prejšnji številki Šolskih razgledov vam res ni povzročal težav. Prav vsi ste odgovorili pravilno: Razvajenost - rak sodobne vzgoje. Avtor je znan slovenski psiholog Bogdan Žorž, knjiga pa je izšla pri Mohorjevi družbi Celje.

Vse, ki ste odgovorili pravočasno in pravilno, smo nagradili s knjigo Milana Petka Čarobni svet Brezove ulice.

Druga slika

BREZPLAČNO V TURČIJO
Za vas, spoštovani naročniki Šolskih razgledov, in za vse, ki boste to postali do 10. oktobra:

nekoga med vami bomo izžrebali, da bo 25. oktobra letos odpotoval na 10-dnevno potepanje po zahodni Turčiji.

Kaj morate storiti?

Postanite naročnik ŠR! Če pa ste že, pridobite novega naročnika.

Torej: žrebali bomo med vsemi vami, ki se boste naročili do 10. oktobra letos, in med tistimi, ki ste že naši naročniki in boste do tega dne pridobili vsaj še enega novega naročnika.

Turčija je izredna dežela, pravi potovalni raj. Jesensko potovanje vas bo popeljalo v Carigrad - od nekdaj eno najmogočnejših mest svetovne zgodovine in danes mešanica vsega, kar poželi srce; med antične pomnike in jonska mesta v spodnji Egej; v najlepše kotičke obale turškega Sredozemlja, v Pamukkale, v pravljično deželo Kapadokijo ...Morda prepletanje starega s sodobnim v čudovitem naravnem okolju prevzame tudi vas ...

Šolski razgledi