Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVII, 2. SEPTEMBER 2006, ŠTEVILKA 13, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Je lahko kaj bolj spodbudnega za obetaven začetek šolskega leta? Preprosto in iskreno, pravzaprav - največ.

Izpoved, vpeto v likovno podobo, smo zbrskali v Žvrgolaču, glasilu Osnovne šole Tabor Logatec. Namenili so ga vrednotam. Seveda je med njimi ljubezen.

Naj bo vso šolsko leto obarvano z ljubeznijo ...

VELIKO HRUPA ZARADI IZOBRAZBE
Julijski referendumski zaplet ob primerjavah zaposlitvene in siceršnje vrednosti izobrazbe, ki jo dajejo naši programi visokega šolstva, je razburkal siceršnje avgustovsko tradicionalno visokošolsko mrtvilo in teme se je lotila tudi naša stalna kolumnistka Jasna Kontler - Salamon. Sprašuje se, kako lahko zgolj nova klasifikacija izobrazbe povzroči pravo revolucijo, kaj nam to pove o sodobnem odnosu do izobrazbe ... Slednji se je v razmeroma kratkem obdobju novejše zgodovine temeljito spremenil. Sredi prejšnjega stoletja je bilo pri nas mogoče že s končano srednjo šolo priti do vodilnega mesta - seveda le na nekaterih delovnih področjih. Pozneje je moral tisti, ki je hotel na pot kariere, končati vsaj prejšnjo višjo šolo, že precej let pa je "vstopnica" do višjih stopničk poklicne kariere univerzitetna izobrazba in tudi visokošolska strokovna izobrazba. Morda bo to že kmalu zdajšnja podiplomska izobrazba oziroma nova tretja stopnja. Ali je vse večja zahtevnost glede izobrazbe zgolj posledica vse večje zahtevnosti del? >>Kliknite<< in zvedeli boste!

PRENOVA NAJ BO KORAK NAPREJ
Vprašanje, kako bo v skladu s prenavljanjem visokošolskega sistema po načelih bolonjskega procesa stopenjsko urejeno izobraževanje vzgojiteljev za predšolsko stopnjo ter učiteljev za osnovno in srednjo šolo, je bila osrednja tema omizja Snovanje izobraževanja učiteljev v procesih bolonjske prenove visokošolskega sistema, ki ga je konec junija letos v Ljubljani pripravila Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije (ZDPDS). Omenjeno bo pomembno vplivalo na to, kakšni bodo cilji in standardi izobraževanja učiteljev, kako bo izobraževanje organizirano in koliko let bo trajalo ... Za več pobrskajte po našem/vašem časopisu!

NAZAJ K TABLI IN KREDI
Naša naročnica Monika Vodeb - osrednja nosilka izobraževanja otrok, kot se je poimenovala sama - z Osnovne šole Vrhovci je vse bolj prepričana, da se nam z vstavljanjem besed v povedi, s pisanjem kratkov in križcev, z obkroževanjem opismenjenost res le še oddaljuje. Prav tako se ji ne zdi prav, da tudi v šoli otroke slepimo s hitro dosegljivimi, kratkimi, instant rešitvami. Dali smo jim mobitele, računalnike, prek katerih v sekundi s pritiskom na ustrezno tipko padejo v virtualni sanjski svet, kot naj bi se z obkroževanjem čim hitreje dokopali do pravih odgovorov. Lažemo jim o bližnjicah in ko v kritičnih najstniških letih to spoznajo, so razočarani, neizprosni ... >>Kliknite<< in preberite več njenih iskrivih misli, na isti strani pa boste našli še eno razmišljanje delovnim zvezkom ob rob!

OBKROŽI, ALI ME LJUBIŠ
Prekaljena učiteljica Dušica Kunaver je tokrat pogledala na sodobno šolo z nekoliko drugačnega zornega kota, prav tako na preobremenjenost naših učencev. Meni, da ti s šolo niso obremenjeni količinsko, temveč vsebinsko in zaradi načina podajanja učne snovi. Učne snovi najbrž ni preveč, pravi, saj se starši obenem, ko tožijo o preobremenjenosti otrok s šolskim delom, pritožujejo, da otroci preživljajo ure in ure pred televizorji in računalniki. Žalostno je, da raste prvi rod otrok, ki ne pozna otroške igre, ki je razbremenjevala šolska bremena njihovim staršem in dedom ... >>Klik<< za še!!!

NE PREZRITE!

Svizove strani

Že v prvi popočitniški številki Šolskih razgledov je spet z nami tudi Sviz - z uvodnim razmišljanjem glavnega tajnika Branimirja Štruklja, s pravnimi nasveti, novičkami od tu in tam, napovedujejo pa tudi prihodnje dogodke.

Razgledovci, POZOR!!!

Triada Software

Triada ima recept, kako ukrotiti učbeniški sklad, Županova jama vas vabi v čudoviti in

Županova jama

skrivnostni podzemni svet, turistična agencija Twin predstavlja svoje programe, založbi DZS in MK učbenike in seminarje, Zavod RS za šolstvo pa vas vabi na seminarje Sveta Evrope, ki bodo med šolskim letom potekali v različnih evropskih državah in doma. Podrobnejše informacije dobite v ŠR in na spletnih straneh http://www.zrss.si/ (Seminarji sveta Evrope) ali na http://www.coe.int/Training.

Prav tako ne prezrite razpisov za delovna mesta, naše stalne rubrike CŠOD in razpisa Ljudske univerze Kranj, ki vas v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Maribor vabi k vpisu v program za pridobitev pedagoško-andragoške izobrazbe.

ČESTITAMO!!

S pravilnimi rešitvami naše nagradne križanke ste nas zopet množično zasipali. Pravilno geslo je bilo POGLED Z RAZGLEDI. Nagrade - majice Šolskih razgledov - so prejeli izžrebani reševalci: Janez Verbič, Ljubljana Polje, Nataša Esih, Šmarje pri Jelšah, Zorica Kurent, Ljubljana, Marta Lasbaher, Ljutomer, Peter Pužem, Naklo, Helena Matič, Murska Sobota, Mojca Kukovec, Maribor, Anica Reberšak, Žalec, Drago Mahorko, Slovenska Bistrica in Marija Jakop, Vitanje. Vsem iskreno čestitamo!

ZAGOTOVITE SI OGLEDNI IZVOD ŠR!

Želite prejeti ogledni izvod Šolskih razgledov?

Sporočite nam! 01 439 78 55

E-pošta:solski.razgl@siol.net

Dve številki vam podarimo!!!


Twin
Študentska založba

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh Twinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Prav tako imate razgledovci 10-odstotni popust pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija

Majice Šolskih razgledov z napisom Pogled z razgledi, kakršne so prejeli tudi nagrajenci naše počitniške nagradne križanke, so se dobro obnesle tudi na poletnem križarjenju po Jadranu, nam je - dekletom v uredništvu - sporočila razigrana moška posadka. Pravijo, da so veliko mislili na nas. Seveda zaradi majčk ...