Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LVI, 3. SEPTEMBER 2005, ŠTEVILKA 13, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Fotografija

Hellianthus. Se sprašujete, kaj to pomeni? Naj vam namignemo - tokrat smo z njimi okrasili prvo popočitniško številko Šolskih razgledov. Seveda, sončnica. Zmeraj se obrača k soncu in tako je dobila tudi ime. Roža ni le lepa in zelo uporabna, buri tudi domišljijo. V Peruju, denimo, so jo Azteki častili in z njenimi zlatimi odlitki krasili svetišča. Z rumenimi cvetovi so celo kronali princese. A vas naj rumeni cvetovi, ki smo jih izbrskali v našem arhivu, ogrejejo in vam razsvetlijo misli - namesto poletnega sonca, ki je bilo letos - vsaj v domačih krajih - precej sramežljivo.

PRIPRAVE NA POUK
O letnih in sprotnih pripravah na pouk lahko preberemo veliko. Kljub temu se je marsikateri učitelj znašel pred zadrego. Nikjer ni namreč natančno predpisano, kakšne naj bodo priprave. Kako naj jih oblikujejo, da bodo zadostili zahtevam? Njihove težave očitno niso zanemarljive, saj se z vprašanji o tem obračajo tudi na nas. Zato smo učitelja, ravnatelja, univerzitetnega didaktika, predstavnika ministrstva in zavoda za šolstvo, šolskega inšpektorja in predstavnika Sviza prosili, naj nam pojasnijo, kakšna naj bo po obliki in vsebini priprava na pouk ter kako naj bodo dejavnosti časovno razporejene. Odgovore preberite v ŠR!

UČENJE NA DOMU
Pravilo, da so starši otrokovi najboljši učitelji, se potrjuje tudi pri šolanju na domu - na svetu se že pet milijonov otrok šola doma, piše Nataša Zotlar - Bolce. Razlogi, da se starši odločijo za ta model izobraževanja, so različni - največkrat gre za željo po akademski odličnosti, saj je vpis teh otrok na univerzitetno stopnjo izobraževanja 90-odstoten. Šolanje na domu je zaživelo predvsem med ameriškimi družinami - tudi s pomočjo zakonodaje, ki ne preprečuje tovrstnega izobraževanja. >>Klik!<<

RAZREDNIŠTVO >>Klik!<<
Ko učitelj postane tudi razrednik, s tem prevzame mnoge dodatne naloge in vloge, ki se jih mora naučiti opravljati, meni Tadeja Klinar z Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica. A to je le ena od tem, ki jih objavljamo ob začetku šolskega leta. Berete lahko še o mobilnih učiteljih in izzivih za prihodnost, o katerih piše Damijana Dušak iz Ljubljane. Manipulacijo s podatki obravnava Katja Jenko z Druge osnovne šole Slovenj Gradec, vprašanja glede integracije otrok s posebnimi potrebami vam predstavlja defektologinja Daša Furlan z Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin. Gotovo vam bo prišel prav tudi prispevek učiteljice zgodovine Vide Svoljšak Rojko s Srednje trgovske šole Ljubljana, saj vam predstavlja, kako čim bolj uspešno začeti novo šolsko leto. >>Klik!!!<<

REŠEVANJE ZAPLEZANCA TOMAŽA
Ponos, da je Slovenec, je trajal od slišane novice, da so tudi s posredovanjem slovenske vlade s helikopterjem pakistanske vojske rešili Tomaža Humarja iz ledenega oklepa Himalaje, do prvega vprašanja, kdo bo plačal to Tomaževo avanturo.
To Tomaževo nepremišljeno dejanje, to Tomaževo brezglavo tveganje, ta njegov egoizem, to njegovo neodgovornost ... Fanta so začeli nekateri Kranjčki zmerjati z bedakom, z budalo. V ŠR preberite, nad čim se zgraža naš stalni humorist Toni Gašperič!!!

Razgledovci pozor!!!

Svizove strani

Že prav na začetku šolskega leta vam z nami zvesto stoji ob strani Sviz. Ne spreglejte njihovih stalnih rubrik!

Muzej novejše zgodovine Celje

Tokrat se vam izčrpno predstavlja tudi Muzej novejše zgodovine Celje, v katerem si lahko ogledate zelo zanimive razstave. Morda še niste vedeli - pod njegovim okriljem deluje tudi edini slovenski muzej za otroke Hermanov brlog!

Čestitamo!!!

Zavod za šport

V zadnji predpočitniški številki našega časopisa smo v sodelovanju z Zavodom za šport Slovenije za vas pripravili NAGRADNO KRIŽANKO s privlačnimi knjižnimi nagradami. Mogoče so vas prav knjige, primerne za razgibano, športno obarvano poletje, še posebno pritegnile, da ste nam tudi tokrat poslali mnogo rešitev s pravilno izpisanim geslom - RAZGIBAJMO ŽIVLJENJE. In kdo so izžrebani nagrajenci, ki smo jim z nagradami popestrili počitniške dneve? Prvo nagrado - knjigo Človek na biciklu Gorazda Penka prejme Peter Pužem iz Naklega. Drugo nagrado - knjigo Potapljanje na vdih & podvodni ribolov Mateta Dolenca - dobi Katja Lukšič iz Trbovelj. In tretja nagrada - knjige Hura, igrajmo se v prostem času Rajka Šugmana - bo odšla v roke Darje Melinc Miklič iz Celja.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!!!

Twin
Študentska založba

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.

Fotografija