Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LV, 4. SEPTEMBER 2004, ŠTEVILKA 13, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Slika

Pred poletnimi počitnicami je izšla že stota številka revije Šport mladih. Namenjena je pedagogom, posebno športnim, razveseljuje pa zlasti mlade športnike in vse tiste, ki spremljajo šport mladih. Revijo - izhajanje omogoča Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport - odlikuje prav to, da ne piše le o vrhunskem športu, temveč o športu sploh in posebno o uvrstitvah na šolskih tekmovanjih. Seveda je beseda tudi o zdravi prehrani športnikov, o športu razmišlja psiholog, tu je še čedalje bolj priljubljena zavetnica vraževernih športnikov Zova ... Zagnana ekipa Športa mladih ustvarja revijo že dvanajsto leto - včasih so ji razmere naklonjene bolj, drugič spet manj. Brez vztrajnosti, trdega dela in veselja ne bi šlo, je prepričan odgovorni urednik Niko Slana.

Nekaj naslovnic revije bo popestrilo prvo številko našega časnika v novem šolskem letu.

CENA UNIVERZITETNE DIPLOME
Našo stalno sodelavko Jasno Kontler-Salamon je tokrat k pisanju spodbudilo srečanje z učiteljico predmetne stopnje na neki dolenjski osnovni šoli. Med vožnjo z vlakom proti Ljubljani sta se pogovarjali o učiteljičini poti do univerzitetne izobrazbe na ljubljanski pedagoški fakulteti. Povedala je, da bi diplomo že lahko imela v roki, če bi poravnala sedemsto tisočakov, kolikor stane letnik izrednega študija (v to niso všteti stroški prevozov v Ljubljano in tudi ne stroški učnega gradiva in učbenikov). Sprašuje se, zakaj jo univerzitetna diploma toliko stane, če jo država po drugi strani sili, da si jo pridobi. Ker je sita tega, da ima nižjo plačo samo zato, ker je njena generacija študirala še na akademiji in ne na fakulteti, vztraja ... Kliknite in preberite več!!

POGOVOR Z MINISTROM
Minister za šolstvo, znanost in šport dr. Slavko Gaber je tokrat že devetič ogovoril slovenske učitelje in jim zaželel uspešno šolsko leto. Za njim in njegovo ekipo je zelo delovno obdobje in tudi v prihodnje ne kaže drugače. Pred dnevi sta začela veljati nova pravilnika o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli in o šolskem redu v srednjih šolah, obeta se prenova gimnazij, osnovnošolci se bodo lahko po novem odločili, če bodo želeli, le za dva izbirna predmeta namesto za tri, dobili smo Zakon o višjem šolstvu, univerze bodo usklajevale svoje programe z novo sprejetimi spremembami Zakona o visokem šolstvu ... V pogovoru z ministrom ob začetku šolskega leta nismo zaobjeli vseh novosti in sprememb, a vendar smo skušali osvetliti vsaj nekatera področja. Kliknite za zanimivo branje!!!!

PREDŠOLSKA VZGOJA
Jožica Rosenstein piše, da tudi vzgojiteljice v vrtcih opažajo precej nasilja. Ugotavljajo, da v mlajših skupinah prevladuje fizično nasilje, ki s starostjo prerašča v besedno, psihično in ekonomsko nasilje. V starejših skupinah se pojavljajo že lažje oblike vrstniškega nasilja, ko se otroci ne znajo obvladati in se hitro odzovejo. Na strani, namenjeni predšolski vzgoji, lahko preberete še, kako so Ježi iz vrtca Vodmat, enota Klinični center, zbirali igrače za druge otroke. Zapis je pripravila Nataša Rijavec. Tatjana Umer piše o poti okrog sveta na krilih igre in domišljije, Majda Logaja pa o tem, kako so se malčki naučili previti, umiti in nahraniti dojenčka. Več v ŠR!

NOVI PRAVILNIK O ŠOLSKEM REDU
Novi pravilnik o šolskem redu v srednjih šolah je razočaral našega zvestega bralca in avtorja prispevkov Roberta Šupeta, profesorja z Gimnazije v Novem mestu. Ne more verjeti, da njegovi avtorji niso zmogli toliko strokovnega poguma, da bi končno odpravili opravičila staršev, zaradi katerih je bilo na šolah storjeno že preveč krivic. Meni, da pravilnik tako lahko še naprej izigravajo starši in dijaki, ki imajo za to interes in da bi se ognili šolski kazni. Upa, da bo morda njegov zapis nekoč le segel do srca snovalcem prihodnjega, bolj humanega in stvarnega pravilnika o šolskem redu v srednjih šolah. Preberite več! Klik!

TEMPERAMENTI
Nadja Seražin pri svojem delu opazuje, kako se dijaki po svojem vedenju delijo na različne tipe temperamentov. To ji zelo pomaga pri spoznavanju mladostnikove celostne osebnosti, omogoča boljšo in manj konfliktno komunikacijo v razredu. Ugotavlja, da se temperamenti med seboj lahko tudi mešajo, vendar pa eden le bolj prevladuje. V zapisu preberite, kako se štirje osnovni temperamenti po njenih izkušnjah odslikavajo pri mladostniku v šolskem okolju!

Svizove strani

NE SPREGLEJTE!
Že v prvi številki je spet z nami Sviz. Jesen jim je prinesla kar nekaj sprememb: glavni tajnik Branimir Štrukelj je 1. septembra dobil pomočnika Marjana Gojkoviča - predstavlja se vam v središču, Svizovo novo domovanje je postala nekdanja vila Perhavec na Oražnovi ulici 3 v Ljubljani. Preberete lahko, kako je potekala njena prenova in si ogledate nekaj fotografij. Čaka vas še nekaj novic in zanimiv uvodnik o plačah v vrtcih in šolah. Vzemite v roke našo novo številko!

POZOR!!
Objavljamo tudi nekaj razpisov za delovna mesta. Preglejte ŠR in videli boste, kakšne možnosti se vam ponujajo!

Bralno društvo Slovenije

Ste vedeli, da je 8. september mednarodni dan pismenosti? Bralno društvo Slovenije ga bo obeležilo z omizjem o branju in pismenosti, na katerem bodo spregovorili številni ugledni strokovnjaki. Več informacij najdete na straneh našega časopisa.

Založba Izolit

Zveste lahko tudi, kaj je pripravila založba Izolit, si ogledate nov koledar revije Vzgoja za obdobje od avgusta 2004 do decembra 2005 in postanete član Učiteljskega pevskega zbora Slovenije! CMEPIUS

Če vas zanima še, kaj so za vas pripravili na Cmepiusu, pa morate nujno polistati po ŠR!!

PRILOŽNOST ZA NAŠE NAROČNIKE!!!

Za vse, ki boste zdaj postali naši naročniki in seveda tudi za vse "stare" naročnike, ki boste med razgledovce pritegnili vsaj še enega, smo v novi številki pripravili nagradno vprašanje. Pravilne odgovore nanj nam lahko pošljete do 13. septembra letos, v uredništvu pa bomo izmed vseh prispelih izžrebali tri, ki bodo prejeli lepo knjižno nagrado. Preberite ŠR prav do zadnje strani in nagradnega vprašanja ne boste spregledali!

Ugodnosti SAMO za razgledovce

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust.

Twin
Študentska založba

Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer (v kavarni Metropol, Kersnikova 6, Ljubljana, telefon 01 438 02 58) in Podmornica (ploščad FDV, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana, telefon 01 565 34 67).

Popust pri TWinu in Študentski založbi lahko uveljavite s potrjeno položnico o poravnani naročnini na Šolske razglede.

Slika

Šolski razgledi