Šolski razgledi - Pedagoški strokovnoinformativni časnik
Zadnja številka Naročila in pisma
Novosti Predstavitev Arhiv Pišite nam! Povezave Strokovni forum
LETNIK LIII, 7. SEPTEMBER 2002, ŠTEVILKA 13, ŠTIRINAJSTDNEVNIK

Prva slika

FOTOGRAFIJA POLETJA
Že vse poletje smo se veselili vaših fotografij in zdaj bomo nekaj najboljših delili tudi z vami. Komisijo (Janez Pukšič, mojster fotografije, Niko Slana, fotograf in odgovorni urednik Športa mladih, Lučka Lešnik, odgovorna urednica Šolskih razgledov) je najbolj prepričala fotografija Slavka Zupana. Kakor izpod slikarjevega čopiča je. Barve, globina, ostrina. Morski akvarel. S to umetnino si je prislužil prvo nagrado (knjigo Mladinske knjige Kompaktni in digitalni fotoaparati, avtorja Daniela Lezana). Kdo sta avtorja drugo- in tretjeuvrščene fotografije, preberite v Šolskih razgledih.

VISOKOŠOLSKA NATEZALNICA
Naša redna kolumnistka Jasna Kontler Salamon je svoje prodorno oko tokrat usmerila na položaj študentov ob vpisu v novo šolsko leto. Ugotavlja, da številni mladi ne morejo študirati tisto, kar si najbolj želijo: "Precejšnjega dela študijskih želja ni mogoče nategniti na obstoječe kopito študijskih možnosti," in pomisli, kako se godi pet milijonom Fincev, ki imajo kar dvajset javnih univerz. Kliknite. Še več pa v našem časniku.

V RAZREDU
Na šesti strani smo tokrat zbrali prispevke praktikov, ki zrcalijo del življenja v razredu. Metka Vajdič, profesorica angleškega jezika iz Velenja, v prispevku Potreba ali nujno zlo iskreno spregovori o tem, kako težko je pritegniti starše na roditeljske sestanke. Čeprav so učitelji pripravili zanimive in aktualne teme, je bila udeležba še vedno skromna. Zagnani pedagogi se sprašujejo, kje so se zmotili. Marija Zakotnik s Škofje Loke v Tenkočutno in vztrajno pripoveduje, kako je pomagala nemirnem prvošolcu, da se je približal sovrstnikom in postal bolj odgovoren. Kako je lahko ustvarjalen likovni krožek, je v prispevku Je otrok izbral ustrezno opisala Marija Vidic iz Grosuplja. V istem kraju poučuje tudi Ksenija Žitnik, ki je v članku Intervju kot motivacija predstavila, kako otroke zanimivo pritegniti k šolskemu delu - kot nakazuje naslov - z intervjujem.

Druga slika

PRESKUSITE, DELUJE!
Morda je prav začetek šolskega leta primeren za to, da spoznamo, kako učinkovit je lahko individualni pouk. Ljiljana Radosavljevič iz Maribora je v prispevku Preskusite, deluje predstavila svojo izkušnjo. Kot pravi: "Učencem pomagam, da napačne predstave o sebi sčasoma nadomestijo s pozitivnimi in dojamejo, da se imajo pravico zmotiti, napačno razmišljati. Slaba ocena ni katastrofa, je le pokazatelj, da nismo česa dovolj dobro napravili ali da se moramo lotiti stvari drugače." Kliknite ali preberite v našem časniku.

DEVETLETKA
Začelo se je drugo triletje devetletke - preberite o novostih. Za vas tudi rubriki Odmevi prakse - o izbirnemu predmetu francoščina v tretjem triletju bo v nekaj dejanjih spregovorila Hilda Zalokar, v Odmevi stroke pa o likovni vzgoji Silva Karim. Preberite uporabne zamisli. Devetletka se vsem nezadržno približuje.

SvizSVIZOVE STRANI
SVIZ - odslej pogosteje v Šolskih razgledih. V različnih rednih rubrikah (V središču - tokrat pogovor z glavnim tajnikom SVIZ-a Branimirjem Štrukljem; Novice; Napovednik; Po svetu; Konferenčni stolpci; Najdebata; Pravna pisarna) boste prav gotovo našli veliko zanimivega, uporabnega, spremljali boste lahko prizadevanja vašega sindikata. Kot je zapisala SVIZ-ova predstavnica za odnose z javnostmi Damijana Zelnik: "Večletna pogajanja o plačah prehajajo v zadnjo, odločilno fazo. Zakon o sistemu plač je bil sprejet, a zgodba zaradi slabega vladnega scenarija še ni končana. Treba bo še veliko razumnega dialoga in obojestranskega spoštovanja med socialnimi partnerji, da bo vzpostavljen ustrezen plačni sistem v javnem sektorju. Pred SVIZ-om, ki zastopa večinski del zaposlenih v javnem sektorju, je težka naloga. Skupaj z drugimi sindikati javnega sektorja bo moral najti medsebojni kompromis." Berite na straneh sedem in osem.

CŠODCŠOD - 10 let
Veliko, veliko je učencev in učiteljev, ki so bili toplo sprejeti v domovih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Številni spomini na prijetne izkušnje ... Ob desetem rojstnem dnevu se Center predstavi: Kaj smo * Sprehod skozi desetletje * Z mladimi iz učilnic * Učenje za življenje * Razgiban dan. Zanimivo in dinamično. Preverite!

PRESENEČENJA ZA RAZGLEDOVCE:

NAGRADNO VPRAŠANJE ZA NAROČNIKE

Na deseti strani Šolskih razgledov je odlomek iz neke knjige. Če prepoznate njen naslov in ste kot posameznik naročeni na naš časnik, nam lahko pravilni odgovor sporočite do 15. septembra. Podarili vam bomo knjigo pisatelja Milana Petka Čarobni svet Brezove ulice. V pomoč vam je nekaj podatkov ...

ZA DESET DNI BREZPLAČNO V TURČIJO

Oskar Traveller's Club

Na Agenciji Oskar zagotavljajo: "Ogled znamenitosti in zanimivosti prepletemo z letoviškimi užitki ob morju. Iz velemestnega Carigrada se podamo v spodnji Egej s čudovito antiko in jonskimi mesti, drsimo ob obali turškega Sredozemlja in uživamo v najlepših kotičkih, kjer se staro združuje s sodobnim v čudovitih naravnih okoljih ... Za krono potovanja še barvita anatolska ravnica s pravljično Kapadokijo."

Kaj morate storiti, da se boste podali v dišečo deželo?

Postanite naročnik Šolskih razgledov! Če pa ste že, pridobite novega naročnika.

Nekoga med vami bomo izžrebali, da bo 25. oktobra letos odšel na brezplačno 10-dnevno potovanje po zahodni Turčiji.

Torej: žrebali bomo med vsemi vami, ki se boste naročili na časnik do10. oktobra letos, in med tistimi, ki ste že naši naročniki in boste do tega dne pridobili vsaj še enega novega naročnika.
Šolski razgledi